Lyt til artiklen:

Wirtgen præsenterer ny serie af asfaltfræsere på Bauma

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Abonnementsartikel

De nye asfaltfræsere fra Wirtgen udkommer med en række forbedringer heriblandt nye motorer fra John Deere og det nye Wirtgen Performance Tracker-system.

Wirtgen præsenterede på Bauma deres nye serie af asfaltfræsere indtil videre bestående af fire modeller med forskellige fræsebredder.

Maskinteknik tog sammen med CEO hos Wirtgen Denmark Jan Dahl et kig på den mindste af de fire nemlig W 100 Fi-modellen med en fræsebredde på en meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har allerede leveret tre af dem til danske virksomheder i år, og i det nye år skal vi indtil videre levere to styks til Danmark, fortæller Jan Dahl.

Ny motor

Blandt nyhederne på maskinen finder man først og fremmest motoren. Siden Wirtgen Group blev overtaget af John Deere tilbage i 2017, har man løbende skiftet motorerne ud i maskinerne fra Wirtgen Group. Det gælder også de nye asfaltfræsere, der altså er udstyret med John Deere-motorer.

rich-media-2
Foto: Tim Søgaard.

- Støjen fra maskinen er reduceret med cirka 30 procent i forhold til forgængeren, og omdrejningstallet er ligeledes reduceret, selvom maskinen yder det samme. Med den nye motor sparer man desuden over 20 procent i brændstof i forhold til forgængeren, siger Jan Dahl.

Motoren i de tre modeller med smallest fræsebredde har 360 hestekræfter, mens den bredeste model W 150 CFi kan præstere 405 hestekræfter. Motorerne lever i øvrigt op til EU's Stage V krav.

rich-media-3
Foto: Tim Søgaard.

At der nu sidder en John Deere-motor i asfaltfræserne fra Wirtgen betyder også, at Wirtgen kan servicere både maskine og motor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny WPT-teknologi

Derudover er de nye asfaltfræsere udstyret med det nye Wirtgen Performance Tracker-system, der bruger en laserscanner til at måle tværsnitsprofilen af det, der skal fræses.

- Systemet måler, hvor bredt du fræser, hvor dybt du fræser, og hvor man har fræset. Det kan også fortælle, hvor mange kilo maskinen har fræset op og meget mere, siger Jan Dahl.

Forbedret udsyn og styring

Maskinerne kan leveres med kabine, og det er også nyt, fortæller Jan Dahl.

Blandt de andre nye features kan nævnes et særligt system ved valsen, som suger støv op. Derudover har man oppe ved transportbåndet monteret en lampe, der lyser, når lastbilen kører med den rette afstand til det. Desuden har man designet maskinen, så det bagerste bælte kan drejes, hvilket er en fordel, når man arbejder i rundkørsler. Til serien findes der fem forskellige valser.

rich-media-5
Foto: Tim Søgaard.

Der mulighed for at få monteret op til ti kameraer, hvis man synes, at udsynet fra sædet ikke er tilstrækkeligt. Et kamera under maskinen transmitterer et billede til skærmen i kabinen, hvor der optræder en grøn linje, der hvor fræsebredden går til. På den måde kan man let styre udenom brønddæksler og lignende. Asfaltfræseren er som standard også udstyret med en stor LED-lyspakke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Foto: Tim Søgaard.

Bagpå maskinen har man monteret en lille hydraulisk-justerbar scraper, som samler materiale, maskinen efterlader på sin vej.

rich-media-8
Foto: Tim Søgaard.

Den maksimale fræsedybde på de fire nye modeller er på 33 centimeter, og de ligger alle sammen i 20-tons klassen.