sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Jordstabilisering sparer tid og penge

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Abonnementsartikel

Tørring med kalk er en gevinst for både klima og pengepung. Dansk Anlægsteknik præsenterer nyt patentanmeldt mobilt anlæg til jordstabilisering.

Entreprenørvirksomheden Leif O. Christiansen ApS fra Karise er en af de entreprenører, der kun alt for godt kender problemet med store mængder våd lerjord, som ikke er egnet til genindbygning. I stedet skal det fragtes bort og erstattes af lige så store mængder sand. Derfor er entreprenøren begejstret for det alternativ, som i form af et kalkstabiliseringsanlæg kan tørre den våde jord, så den bliver brugbar som indbygningsjord ved anlægsprojekter.

Entreprenøren er i øjeblikket i gang med et kloakprojekt i et kolonihaveområde ved Rødovre, hvor pladsen er særdeles trang.

Undgår mange lastbiler

- Rådgiveren har foreslået en traditionel løsning med bortkørsel af 5000 kubikmeter jord og efterfølgende tilkørsel af 5000 kubikmeter sand. Men så ville vi nærmest drukne i store lastbiler. Derfor kontaktede jeg Carsten Johansen fra Dansk Anlægsteknik, hvor jeg i stedet har hyret dem til at komme med deres jordstabiliseringsanlæg, fortæller indehaver Bo O. Christiansen fra entreprenørvirksomheden.

Kalk-anlægget kan tørre omkring 150 tons jord i timen, så det kan genbruges på stedet. Det er ikke blot meget lettere, det er også sund fornuft i forhold til både klima og pengepung, når al den jordkørsel kan undværes. Besparelsen ligger som minimum på 3,6 ton CO2, afhængigt af hvor det er muligt at få sand, hvilket er en meget stor udfordring i øjeblikket.

rich-media-1
.

- Anlægget fylder naturligvis en hel del, men det fungerer, og det har indtil videre været en meget positiv oplevelse, hvor vi slipper for en masse støjende og osende lastbiler, siger Bo O. Christiansen.

Flere anlæg på vej

Kalkstabiliseringsanlægget er det foreløbig første fra Dansk Anlægsteknik ApS, som har patentanmeldt deres løsning.

rich-media-2
Det er en god, billig og miljømæssig forsvarlig løsning, som giver rigtig god mening, siger Carsten Johansen fra Dansk Anlægsteknik.

- Vi var klar med det i begyndelsen af året. Siden har det været ude på forskellige pladser hos forskellige entreprenører, og vi har fået rigtig god respons. Planen er at opskalere og derfor har vi nu tegningerne klar til flere anlæg, fortæller direktør Carsten Johansen, Dansk Anlægsteknik, som har udviklet løsningen sammen med sin kompagnon Lars M. Pedersen.

Giver rigtig god mening

Anlægget fungerer ved, at der tilsættes en procent kalk i den våde lerjord.

- Jorden stabiliseres meget nøjagtigt, blandt andet ved at veje al stabiliseret jord over den monterede båndvægt, hvilket giver justeringsmuligheder i tilsætning af kalk helt ned til 0,6-0,7 procent, så der spares, hvor det er muligt. Jorden kan bruges direkte til indbygning med det samme, så det er en god, billig og miljømæssig forsvarlig løsning, som giver rigtig god mening. Det koster jo både på udgiftssiden og i CO2-regnskabet, når store mængder våd lerjord skal køres væk og andet skal køres til, fastslår Carsten Johansen.

rich-media-3
.