Lyt til artiklen:

Udlejning på "jysk" har kurs mod Sjælland

00:00
Hastighed: ???x
05:48

Abonnementsartikel

Industrivejens Maskiner har fuld fart på trods truende kriseskyer i horisonten. Udlejeren forventer åbning af ny afdeling på Sjælland i enten 2023 eller 2024.

NØRRESUNDBY: Selvom det er mindre end to måneder siden, Industrivejens maskiner åbnede sin fjerde afdeling, i Langeskov på Fyn, taler indehaver Lasse Holsko allerede om den næste afdeling, som kommer på Sjælland. Og dermed kan han gøre sin virksomhed landsdækkende.

Det kræver den helt rigtige beliggenhed, og når vi finder den, så springer vi til.

Lasse Holsko, Industrivejens Maskiner

- Vi har allerede kunder på Sjælland, selvom vi ikke leder efter dem - men de finder os. Og jeg tror, der er meget mere at komme efter, hvis vi får en fysisk afdeling i en rimelig afstand af hovedstaden. Skal vi i dag have en 50 tons gravemaskine fra Langeskov over Storebæltsbroen til for eksempel Køge, så er det lidt af en udgift for kunden. Det bliver lettere og billigere, hvis maskinen allerede er på Sjælland, siger den 31-årige driftige udlejer til Maskinteknik, da vi besøger ham i domicilet lige nord for Limfjorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

700 enheder i maskinparken

De fire eksisterende afdelinger i henholdsvis Aabybro, Nørresundby, Hedensted og Langeskov råder over en samlet maskinpark på omkring 700 enheder lige fra små kompressorer til store dumpere og gravemaskiner i 50-60 tons klassen.

- Vi er især gode til store maskiner, men også nichemaskiner. For eksempel langarmede gravemaskiner og larvebåndsdumpere, som der kun findes en håndfuld af i Danmark - og vi har to af dem. Vi kan næsten altid levere, hvis kunden har specialønsker. Vi leverer også gerne til en anden udlejer, hvis han lige står og mangler et par store maskiner, siger han.

Lasse Holsko var kun 17 år, da han i 2009 sammen med sin far, Jan Holsko, begyndte at udleje maskiner. Jan er stadig med i virksomheden, men han har mange bolde i luften og elsker iværksætteri, så han laver meget andet end "kun" maskinudlejning.

I begyndelsen var det udlejning i det små - og med små maskiner - fra en adresse i Aabybro. Men forretningen voksede, og det samme gjorde maskinerne. Derfor flyttede Industrivejens Maskiner for fem år siden til en ny adresse på Gammel Høvej i Nørresundby, hvor virksomhedens domicil siden har været drevet fra en renoveret og ombygget tidligere hovedgård med værksted, kontor- og mødelokaler samt flere haller. Siden kom afdelingen i Hedensted i begyndelsen af 2020 og senere indtoget på Fyn dette efterår. Nu drømmer den unge nordjyde om en afdeling på Sjælland.

rich-media-3
Virksomhedens domicil har siden 2017 været drevet fra en renoveret og ombygget tidligere hovedgård med værksted, kontor- og mødelokaler samt flere haller. Foto: Torben Jastram.

Udjævner aktiviteten

Men hvorfor overhovedet tage "over broen", når det nu går så godt i det jyske? Og hvad med den truende krise og den allerede begyndende afmatning i byggeriet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi får måske en mindre afmatning i Jylland, men vi håber og tror, vi har en løsning i, at vores markedsområde bliver større, når vi kan udleje maskiner i hele Danmark. Hvis der bliver lidt mindre at lave i de eksisterende afdelinger, så udjævner vi det ved at sprede aktiviteten, siger Lasse Holsko og tilføjer:

- Høj inflation, stigende rente, corona-krise, højere materialepriser - jeg syntes, vi har prøvet utroligt meget gennem de seneste år og alligevel haft en meget høj aktivitet. Nu håber jeg at en afmatning vil gøre det lettere at finde dygtige medarbejdere igen. Det har været et stort problem længe, men det forventer vi lysner, siger han.

En pris er en pris

Han forventer, at virksomhedens jyske facon hurtigt vil blive anerkendt af kunder på Sjælland.

- Vi kører en model, hvor ordentlighed og præcision er vigtige dyder. Vores priser er meget transparente. Vi har en pris uden gebyrer og tillæg, og så holder vi, hvad vi lover. Vi får ofte opkald sidst på dagen, og kunderne er blevet vant til, de kan bestille maskiner sent og stadig få dem leveret allerede samme aften, så de kan starte tidligt næste morgen. Det kræver et team af gode medarbejdere, som vil bruge en aften i en lastbil. Ellers må jeg selv i arbejdstøjet og ud at køre lastbil, siger Lasse Holsko, som gerne selv tager en tørn med levering af maskiner.

rich-media-5
Disse dumpere er blandt de i alt 700 enheder i udlejerens maskinpark. Foto: Torben Jastram.

- Bare jeg ikke skal skrue. Det kan sådan en handelsskoleelev vist ikke, konstaterer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på betaling og tyveri

Lasse Holsko erkender, at afmatning og krise skal tages alvorligt. Derfor har Industrivejens Maskiner nogle nye fokusområder, som han gør rigtig meget ud af for at beskytte forretningen.

- Vores nye fokuspunkter er: Energi, dårlige betalere og tyveri, for det er desværre blevet mere udtalt nu, hvor flere har det svært. Vi gør meget ud af at tjekke nye kunder, inden vi indleder et samarbejde. Og vi bruger virkelig meget energi på at bremse tyveri, som desværre er blevet værre. Jeg tror, vi har fået stjålet fem maskiner gennem det seneste halve år. Tre af dem fandt vi heldigvis hurtigt igen, fordi vi rykker ud med det samme og har et godt samarbejde med politiet, fastslår han.

Bruger det kendte setup

Hvor på Sjælland Industrivejens Maskiner vil få adresse, ved han endnu ikke.

- Det kræver den helt rigtige beliggenhed, og når vi finder den, så springer vi til. Vores setup i Aalborg har vi med succes kopieret i Hedensted og Langeskov, og det vil vi også bruge på Sjælland. Det handler først og fremmest om beliggenhed, som skal være meget tæt på motorvej. Og helst også med stor facadesynlighed fra vejen, så mulige kunder kan se vores store maskiner, siger han til Maskinteknik og tilføjer:

- Nu skal det jo heller ikke lyde som om, at vi flytter al fokus til Sjælland. Sådan er det ikke. Der er - og vil fortsat være - masser af aktivitet i vores eksisterende afdelinger. For trods mulig afmatning, så sker der meget og ny aktivitet kommer til. Blandt andet store entrepriser inden for kloak, vej, fiber, fjernvarme osv. Her i Nørresundby regner jeg for eksempel med, at vi vil mærke en hel del til etableringen af den kommende tredje Limfjordsforbindelse, lyder det fra Lasse Holsko.