Lyt til artiklen:

Branchevejledning for designoptimering af betonkonstruktioner i høring

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Abonnementsartikel

Branchevejledningen er blevet til i samarbejde med rådgivende ingeniører, bygherrer, entreprenører og organisationer.

Dansk Beton, som er en branchesammenslutning i DI Byggeri, har udarbejdet en branchevejledning for designoptimering af betonkonstruktioner, og den er nu i høring.

- På trods af nye og alternative materialer i byggeriet vil fremtidens byggeri forventeligt også indeholde beton. Derfor skal alle tiltag i spil for at nedbringe materialeforbruget, når der bygges i beton, skriver Dansk Beton i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vejledningen er blevet til i samarbejde med en projektgruppe af fem store rådgivende ingeniørvirksomheder samt gennem sparring og dialog med bygherrer, entreprenører, organisationer med flere.

Dansk Beton: Innovation skal skabe den grønne omstilling i betonbranchen

Se også:

Dansk Beton: Innovation skal skabe den grønne omstilling i betonbranchen

- Der bygges så meget i beton - ikke bare i Danmark, men også globalt - og derfor er der virkelig store potentialer, hvis vi også ændrer måden, vi designer betonkonstruktioner på, udtaler chef for Dansk Beton, Dorthe Mathiesen.

Ændringer i byggeriet

I den forbindelse påpeger chefen for Dansk Beton, at det fremtidige ressource-effektive og CO2-reducerede byggeri ikke må anvende mere cement, beton og armering end absolut nødvendigt for at opfylde funktionskravene til byggeriet.

- Hvor driverne for design, produktion og udførelse tidligere har været tid og omkostninger, er der nu og i fremtiden også et fokus på CO2 og ressourceforbrug.

- Det betyder ændringer i den måde, vi designer vores bygninger, producerer vores materialer og udfører vores konstruktioner, siger Dorthe Mathiesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på gevinster

Reduktion af CO2-udledning handler ikke om materialevalg alene. Det handler også om at høste de gevinster, der er ved at optimere mere nuanceret på konstruktioner - og det er baggrunden for den nye branchevejledning, skriver Dansk Beton.

- Vi kommer fortsat til at skulle anvende beton i Danmark, og derfor er branchevejledningen for designoptimering af betonkonstruktioner et virkelig vigtig input til byggeriets aktører, siger Chief Sustainability Officer i AP Pension, Morten Leen.

- Hvis vi har fokus på at fortage de nødvendige justeringer i idé- og designfase, så er der store gevinster at hente på byggeriets samlede klimaaftryk, og der skal vi som bygherrer gå forrest for at sikre, at de gevinster høstes, fortsætter Morten Leen.

Branchevejledningen blev sendt i høring 16. november 2022, og høringsperioden bliver afsluttet 12. december 2022 klokken 12.00.

Indstil projekter til Betonens Priser 2023

Se også:

Indstil projekter til Betonens Priser 2023

Dansk Betons medlemskreds tæller knap 50 virksomheder, der tilsammen udgør stort set alle betonproducenter i Danmark og beskæftiger cirka 6.000 medarbejdere.