Lyt til artiklen:

Auktionshus voksede under corona

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Abonnementsartikel

Boom i brugtmarkedet har boostet både kundeskare og priser på brugte entreprenørmaskiner.

DORMAGEN, TYSKLAND: Som alle andre blev Euro Auctions - der er Europas største auktionshus for maskiner - ramt pludseligt, da coronaen holdt sit indtog verden over i begyndelsen af 2020. Men siden har følgevirkningerne af pandemien faktisk været med til at vækste virksomhedens omsætning.

Restriktionerne og hjemsendelserne betød hurtigt, at der opstod komponent- og råstofmangel hos maskinproducentenerne, som pludselig ikke længere kunne levere som hidtil. Det gav med det samme et boost til brugtmarkedet, herunder Euro Auctions, som har varet ved siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterspørgslen kan svinge lidt, og der er også forskel på hvor i verden køberne sidder.

Rasmus Kruse, Euro Auctions

- Priserne steg forholdsvis meget gennem både 2020 og især 2021, for flere aktører end hidtil kom på markedet for brugte maskiner, fortæller Rasmus Kruse, Territory Manager for Norden og Baltikum hos Euro Auctions, da Maskinteknik møder ham på auktionen i Dormagen, som er den næststørste auktion hos Euro Auction. Her holder man seks auktioner om året.

Maskiner i hundredvis under hammeren

Se også:

Maskiner i hundredvis under hammeren

Efterspørgslen svinger

De højere priser er både positivt for kunderne/sælgerne og for Euro Auctions, som betales med en procentsats af hammerslagsprisen.

Stigningstakterne er fladet ud og for nogle maskiner endda faldet lidt igen i løbet af det seneste år.

rich-media-4
Brugte dumpere indbringer gode priser til deres ejere i øjeblikket. Foto: Torben Jastram.

- Hvor nogle gravemaskiner tidligere blev solgt til meget høje priser, er det igen blevet et lidt mere normalt marked for denne type maskiner. Til gengæld er der lige nu rigtig høje priser på de gode dumpere. Efterspørgslen kan svinge lidt, og der er også forskel på hvor i verden køberne sidder, siger han og fortæller, at det nogle gange godt kan svare sig at sende en særlig god dozer på auktion i USA, hvor prisen lige nu på netop denne maskine er markant højere end i Europa.

11.000 bydere om året

Euro Auctions er en international aktør og afholder lignende auktioner i Leeds i England, Dromore i Nordirland, Zaragoza i Spanien samt i Dubai, Australien, Hongkong og tre steder i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi afholder i alt 60 auktioner om året, hvor vi samlet sælger cirka 100.000 emner til mere end 11.000 sælgere/bydere fra 100 lande. Der er sket en pæn stigning under corona, både i forhold til omfang og prisniveau, siger Rasmus Kruse.

rich-media-6
Line-up i Dormagen, som er virksomhedens næststørste site med seks auktioner årligt. Foto: Torben Jastram.

Virksomheden tilbyder også en off-sites auktion, hvis en enkelt kunde har rigtig mange maskiner til salg. Så kommer et team fra Euro Auctions ud til kunden og foretager en auktion der.

Nu i hele verden

Euro Auctions så dagens lys i Nordirland i 1998, hvor to langbrugsbrødre begyndte at sælge traktorer og redskaber. På den første auktion solgte 370 emner, men siden er det gået rigtig stærkt, selvom virksomheden stadig har hovedkvarter hjemme i Dromore i Nordirland og fortsat er familiejet.

I 2002 kom første auktion i Leeds i England, og fire år senere blev det Tysklands tur. I 2010 kom turen til Spanien og to år senere Australien. Senere er USA kommet på kortet med tre lokationer, og derefter Dubai og senest Hongkong.

rich-media-7
Et par langarmede på vej ind foran auktionshuset. Foto: Torben Jastram.

Bemandingen er vokset til 120 fastansatte. Og dertil skal lægges en række freelancere, som hjælper til ved auktionerne rundt om i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Euro Auctions næste auktion foregår 15. december i Texas. Derefter Leeds i januar, Dormagen, Florida, Brisbane, Dromore og Texas i februar samt Ohio i marts.

rich-media-9
Fra blandt andet Frankrig er der p.t. på grund af energikrisen stor efterspørgsel på generatorer, og det mærkes tydeligt på auktionen. Foto: Torben Jastram.