Lyt til artiklen:

Rotterne holder jo nok ikke op med at gnave

00:00
Hastighed: ???x
03:30

Abonnementsartikel

Maskinteknik har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2022 - og frem mod 2023. I dag er det formanden for Danske Kloakmestre, Mikael Skov.

- Ret beset må vi nok forvente en lille nedgang i aktivitetsniveauet i 2023. Det tilsiger tiderne jo. Men jeg tror samtidig på, at kloakmestrene vil få nok at se til. Rotterne holder jo ikke op med at gnave, fordi der er krig i Ukraine og inflation. Og kommunerne har deres klare planer for, hvor og hvornår der skal kloaksepareres. Så mon ikke kloakbranchen også får travlt i 2023, siger formanden for kloakmestrenes brancheforening, Danske Kloakmestre, Mikael Skov.

Han er fortrøstningsfuld og lægger også op til et højt aktivitetsniveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 2022 blev et travlt år både for Danske Kloakmestre og for branchen i det hele taget. Sammen med Messe C i Fredericia stod vi jo igen bag den efterhånden traditionsrige Kloakmessen. På trods af, at vi måtte udsætte den på grund af corona, blev messen større end nogensinde tidligere og høstede igen roser fra både udstillere og de mange besøgende fagfolk, konstaterer han.

- Messen er jo meget synlig, men som brancheforening er det vigtigt, at vi også var aktive på en lang række andre områder. Danske Kloakmestre deltog således i revisionen af Rørcenteranvisningerne, vi besøgte fagskolerne, der uddanner kloakmestre, og vi markerede os stærkt på de sociale medier, siger kloakmestrenes formand.

Kloakmestre skal ajourføres

Ikke mindst på kursus- og uddannelsesfronten holdt Danske Kloakmestre niveauet højt. Det er lovbestemt, at de faglige kvalifikationer i en autoriseret virksomhed løbende skal føres ajour. Med andre ord, at kloakmestrene konstant skal holde sig opdateret på love og regler, hvis de vil bevare deres autorisation.

Derfor har Danske Kloakmestre i årevis været aktive med udbud af ajourføringskurser i samarbejde med Kloaksektionen under Danske Industri og med Byggeriets Kvalitetskontrol som praktisk arrangør. Igen i år og ind i det nye år er der fuld gang i kurserne. Og igen er det nødvendigt at udvide planen med ekstra kurser på grund af stor tilmelding.

På tv-kursus

- Sidste år lavede vi for første gang et kursus for kloakbranchens tv-operatører i samarbejde med Danske Maskinstationer & Entreprenører - DM&E. Et enkelt af tre kurser måtte aflyses på grund af barsk vintervejr, men de to andre kurser blev en stor succes. Derfor har vi netop gentaget kurset i kloak-tv med tre velbesøgte kurser. I øvrigt med Lead auditor Johs. Pedersen fra Byggeriets Kvalitetskontrol som kursusleder. Det var han også på fem opdateringskurser for anlægsstruktører og kloakrørlæggere, som jo ligger lige forud for kloakmestereksamen og dermed autorisation, forklarer Mikael Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2022 blev i øvrigt året, hvor Danske Kloakmestre rundede de 30 år. Det blev markeret med festmiddag i forbindelses med foreningens generalforsamling.

- 2023 kommer til at rumme mindst samme faglige aktivitet som 2022. Ganske går vi ind i et ulige år uden Kloakmessen. Til gengæld deltager vi i søstermessen Rørcenterdagene på Teknologisk Institut i Taastrup i juni. Rørcenterdagene er stedet, hvor kloakbranchen og andre, der arbejder med vand- og afløbsteknik samt klimatilpasning i relation til regnvand mødes. Der er Danske Kloakmestre naturligvis også tilstede, siger formanden.