Lyt til artiklen:

Gode arbejdsbetingelser og faglig glæde afholder Jesper fra at gå på pension

00:00
Hastighed: ???x
07:11

Abonnementsartikel

Jesper Sørensen kunne være gået på pension for længst. Alligevel fortsætter han ufortrødent sit arbejde hos entreprenøren CG Jensen. Interessante projekter og pålidelige kollegaer holder ham i gang.

Som en anden dirigent står Jesper Sørensen og fægter med armene, mens han forklarer, hvordan konstruktionen af den nye busterminal ved Dybbølsbro kommer til at tage sig ud, når projektet engang er færdigt. Han er projektchef hos CG Jensen og arbejder i øjeblikket på opførelsen af det nye knudepunkt i det centrale København.

Men det behøvede han ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper Sørensen fylder nemlig 74 år til januar, og derfor er det efter eget ønske, at han står op hver morgen klokken 4.00 og tager turen ind til byggepladsen. Han kunne være gået på pension for mange år siden, men det er han ikke interesseret i.

- Jeg har altid været virkelig glad for mit arbejde. Du befinder dig ude i den friske luft, du har med mennesker at gøre, og du får nogle ting til at vokse. Det kan jeg godt lide, fortæller Jesper Sørensen.

Sagde op for at fortsætte

Han arbejder i dag omtrent 50 timer om ugen, og i sommer fejrede han sit 10-års jubilæum hos CG Jensen, hvor han tiltrådte i en relativt sen alder. Indtil 2011 arbejdede Jesper Sørensen nemlig hos en anden entreprenørvirksomhed. I sin daværende kontrakt havde han en klausul, der betød, at han skulle stoppe, da han blev 65 år, men så vidt kom det aldrig.

- Jeg bad jo om at få slettet den klausul i min kontrakt, men det ville de ikke. Jeg havde ingen intentioner om at holde op med at arbejde, så jeg tog konsekvensen og sagde mit job op, fortæller Jesper Sørensen.

Derefter blev han kontaktet af Michael S. Larsen, der er direktør i CG Jensen, og som Jesper Sørensen kendte fra deres fælles fortid i Monberg & Thorsen (i dag MT Højgaard).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så spurgte han, om jeg ikke ville komme ind og arbejde hos CG Jensen. Det ville jeg gerne. De har ingen politik om, at man skal stoppe, når man når en bestemt alder. Tværtimod. De har snarere en fastholdelsespolitik, fortæller Jesper Sørensen.

Spændende projekter og pålidelige kollegaer

Siden han tiltrådte hos CG Jensen, har han stået i spidsen for en række større bygge- og anlægsprojekter. Og det er netop projekterne, der holder Jesper Sørensen i gang.

- Grunden til, at jeg har valgt at fortsætte med at arbejde, er jo selvfølgelig, at jeg gerne vil være med på nogle interessante projekter. Det har jeg heldigvis altid fået lov til, siger Jesper Sørensen.

rich-media-5
Jesper Sørensen, projektchef hos CG Jensen. Foto: Tim Søgaard.

Men det er ikke kun projektets karakter, der afgør, om Jesper Sørensen kan bevare motivationen. Det er også kollegaernes.

- Det handler om glæden ved at arbejde sammen med nogle mennesker, som du kan respektere både personligt og for deres faglige viden. Som ansvarlig er det jo en fornøjelse, siger den garvede projektchef.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis har han altid været i stand til selv at præge, hvilke folk han arbejder sammen med.

- Hver gang, jeg afsluttede et job, blev jeg tilbudt det næste, og så fik jeg de folk med mig, som jeg gerne ville have. Det er et stort privilegie, for det betyder, at når du bliver stillet en opgave, så kan du bare sige ja, fordi du ved, at du har de rette folk til at løse den, siger Jesper Sørensen.

Seniorpolitikken begynder med, at man åbent erklærer, at man er interesseret i seniorerne.

- Jesper Sørensen, projektchef i CG Jensen.

At Jesper Sørensen selv er en vellidt kollega, afspejler sig tydeligt i bevægelsesmønstrene hos dem omkring ham.

- Jeg har bygget et hold op af meget dygtige timelønnede, som følger med mig fra projekt til projekt. Ud af 40 var der 30, der ville med, da jeg skiftede til CG Jensen. De gør det ikke, fordi jeg beder dem om det, men fordi de selv vil, fortæller Jesper Sørensen.

Forskellige kvaliteter

Udover en flok gode kollegaer, var noget af det, som Jesper Sørensen tog med sig ind i CG Jensen, en masse erfaring og et stort netværk. Og det er kvaliteter, som Jesper Sørensen synes, der bliver lagt for lidt vægt på, når virksomheder skal finde nye ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et problem. Jeg kan godt se, at det umiddelbart er mere attraktivt at ansætte en på 40 år, som har masser af år tilbage på arbejdsmarkedet, men vedkommende kommer jo ikke med det samme netværk og kendskab til branchen, som sådan en som mig eksempelvis gør, siger Jesper Sørensen.

rich-media-9
Jesper Sørensen ved endnu ikke, om busterminalen ved Dybbølsbro bliver hans sidste projekt hos CG Jensen. Foto: Tim Søgaard.

Han indrømmer gerne, at der er situationer, hvor alderen kan være en hæmsko for ham. For eksempel når det kommer til at arbejde med en computer. Men det handler om at bruge folk til det, de er gode til.

- Det er vigtigt, at man udnytter de kvaliteter, som folk har, og støtter dem på de områder, hvor de har brug for det, siger han.

Begynder med seniorpolitik

Og hvis man gerne vil fastholde sine medarbejdere - også efter de har passeret pensionsalderen, så handler det ifølge Jesper Sørensen blandt andet om at føre en åben og fleksibel seniorpolitik i sin virksomhed.

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Se også:

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

- Seniorpolitikken begynder med, at man åbent erklærer, at man er interesseret i seniorerne. Det er et vigtigt signal til dem, der er ved at nærme sig pensionsalderen. Dernæst skal der være noget fleksibilitet. Det gælder for eksempel, når det kommer til arbejdstider og ferie, siger Jesper Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men fastholdelse handler også om at lytte til sine medarbejdere og bidrage til, at de kan opretholde motivationen, påpeger projektchefen.

Det er naturligvis individuelt, hvad der motiverer folk, men for Jesper Sørensen handler det som nævnt om, at blive tilbudt nogle spændende projekter og fortsat være omgivet af dygtige kollegaer.

Noget, som derimod med garanti ikke motiverer folk, er den måde, reglerne på området er skruet sammen, fortæller Jesper Sørensen.

- Man hører gang på gang, at det er nødvendigt, at folk bliver på arbejdsmarkedet. Men de regler, der er på området, bidrager de reelt til, at folk bliver længere på arbejdsmarkedet? spørger Jesper Sørensen.

rich-media-12
Jesper Sørensen appellerer til, at man fastlægger en åben og fleksibel seniorpolitik, hvis man ønsker at fastholde sine seniorer i job. Foto: Tim Søgaard.

I øjeblikket sparer Jesper Sørensen ingen pension op, fordi han tjener for høj en løn. Og det er et problem, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Staten er jo nødt til at lave nogle regler, der betyder, at folk har et incitament til at blive på arbejdsmarkedet. Det handler jo ikke om, hvor meget eller lidt, jeg får i pension, for det er alligevel små tal, men man føler sig jo til grin. Det giver da ikke mening, siger han.

Ingen fast slutdato

Da Jesper Sørensen passerede pensionsalderen i sin tid, ænsede han det nærmest ikke, for han var dybt optaget af et projekt, og havde ingen planer om at stoppe med det.

Men sådan er det ikke helt længere. For nu er det ikke kun det faglige, der vægter, når Jesper Sørensen skal træffe beslutningen om, hvornår han skal gå på pension.

- Nu må vi se, om jeg ikke er holdt, inden jeg fylder 75 år. Jeg har et par projekter hos børnene, som jeg gerne skulle i mål med, inden det bliver for sent, og helbredet ikke længere er til det, siger projektchefen.

Alberte kører dumper i sabbatåret

Se også:

Alberte kører dumper i sabbatåret

Men han understreger, at intet er fastlagt. Hvis han bliver tilbudt et nyt projekt, når busterminalen ved Dybbølsbro er færdig og afleveret, så vil han ikke afvise, at han tager det. Men det afhænger af projektet, dets omfang og hvilke folk, han kan få med. Èt er han dog ganske sikker på - han bliver ikke presset ufrivilligt ud i pensionstilværelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, CG Jensen er godt tilfredse med at have mig siddende, så som det ser ud nu, vil det være min egen beslutning, hvis jeg vælger at stoppe, siger Jesper Sørensen.