Lyt til artiklen:

Klimaudfordringer bliver håndgribelig og asbest kommer under kontrol

00:00
Hastighed: ???x
05:13

Abonnementsartikel

Maskinteknik har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2022 - og frem mod 2023. I dag er det administrerende direktør Michael K. Søndergaard, Kingo Karlsen.

2022 er ved at runde af, og vi ser tilbage på et år, der har budt på utrolig spændende udvikling i byggebranchen, især indenfor genbrug og håndtering af miljøfarlige stoffer - med asbest der retmæssigt trak store overskrifter.

Efterspørgslen på genbrugsbyggematerialer stiger, fordi byggebranchen anerkender, at det er et stærkt greb til reduktion af branchens CO2-udledning. Store spillere som eksempelvis PFA og Pension Danmark, går ind i stadigt flere projekter med genbrugsmaterialer som omdrejningspunkt, og ATP melder om trecifret milliardinvesteringer i grøn omstilling over de kommende år. Bygherrer og investorer forpligter sig til at nå ambitiøse mål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mulig danmarksrekord

Målene kræver nye arbejdsmetoder, og vi oplever interesse i sparring omkring de materialer, der kan genbruges. Flere af vores sager har i år udviklet sig til, at vi har bevaret flere byggematerialer end oprindeligt planlagt fra projektstart. Vi sætter bl.a. intern genbrugsrekord for 2022, med en totalnedrivning af en større administrationsbygning i Billund, hvor vi har opnået hele 19 procent direkte genbrug af den samlede bygning. Tak for tilliden til alle jer, der betroede os at tage jeres projekter i en endnu mere bæredygtig retning - vi ser frem til at rykke barren endnu mere med jer fremover.

DGNB synliggør værdien i genbrug

DGNB er blevet populært for at synliggøre bygningers miljøpåvirkning, og her spiller genbrug også ind.

I år har vi udvidet vores kompetencer med en in-house DGNB-konsulent, der kan styrke byggeprojekter med DGNB-rådgivning målrettet de vigtige certificeringspoint, der kan opnås fra nedrivningsdelen af byggeprojektet.

Vores lagerkapaciteter er også markant udvidet, så vi kan håndtere endnu større genbrugsprojekter fremover, og der er meget mere i støbeskeen.

Udviklingen kan tydeliggøres ved, at vores samarbejdspartnere, der renser mursten, ikke kan få sten nok. Det er virkeligt gået op for byggebranchen, at der er et halvt kilo CO2 at spare klimaet, i hver eneste mursten der genbruges!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøfarlige stoffer trak overskrifter

En vigtig milepæl i byggebranchen i år er miljøhåndtering af asbest. Vores politikere blev enige om, at en egentlig asbestautorisation skal blive lovkrav. Vi har i Kingo kæmpet længe for en ensretning i håndtering af asbest, så det er i den grad en sejr, ikke bare for branchen, men for os alle sammen, at vi nu rykker et skridt væk fra alle de skræmmehistorier, der har været i medierne i årets løb. Nedrivning er i dag en kompliceret affære, og vi ved, at det kræver viden og uddannelse at håndtere miljøfarlige stoffer forsvarligt.

National strategi for bæredygtigt byggeri

I 2023 træder CO2 begrænsning om max udledning pr. kvm. for større nybyggerier også i kraft. Kravene bliver løbende skærpet, og det vil skubbe til endnu flere initiativer med genbrugsbyggematerialer. Vi vil for alvor begynde at tale om cirkulær nedrivning og give byggeprojekter fuld valuta for alle værdierne, der kan høstes fra eksisterende bygninger.

Nedrivning kommet med i "Aftale om national strategi for bæredygtigt byggeri" i 2025. Så værdikæden for byggeriet udvides med, at nedrivning også skal dokumenteres med CO2-forbrug på udført arbejde. Det stiller krav til os som nedrivere for dokumentation, arbejdsprocesser og udstyr.

Vi har i år budt velkommen til to nye maskiner, herunder Kingos første hybrid gravemaskine. Udviklingen i maskinernes effektivitet reducerer CO2 udledning betragteligt, og vi forventer en udledningsbesparelse på ca. 30 ton CO2 pr. år for hver nye maskine, og yderligere 4 ton hentet på hybridteknologien.

Det sociale ansvar

Når vi nu ser fremad, står Danmark foran stadigt flere renoveringsprojekter, der iværksættes på højere etagebyggeri fra 1960 og 70'erne. Vi er allerede godt i gang med at høste erfaringer fra vores store højhusprojekt i Brøndby Strand, samt fra projekter på Bøgeparken i Vollsmose, og vi skal påbegynde arbejde i Gellerup i Aarhus efter årsskiftet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi er på den type projekter, der strækker sig over lang tid, rykker vi ind med mere end blot folk og maskiner - vi engagerer os også aktivt i lokalområdet og har fra flere af de projekter, fået anerkendelse for vores sociale engagement på beskæftigelsesprojekter og støtte til udsatte børn og unge. Det er der kommet nogle tætte samarbejdsrelationer ud af, som vi sætter stor pris på, og som vi ser frem til at udvikle.

Branche i udvikling skaber nye roller

Vi er naturligvis stærkt præget af den ideologi, der driver Kingo, og det farver uundgåeligt de highlights, som jeg er kommet med i min opsummering for 2022 - men med det år vi har været igennem, og de linjer der trækkes for miljøet, rykker vi os endnu mere i retning af, at vi som nedrivere kommer til at fungere som materialeleverandør, logistikpartner og rådgiver i højere grad end hidtil, og dét er noget vi ser frem til.

Godt nytår til dig og dine, og må du få et forrygende 2023.
Vi ses derude.