Lyt til artiklen:

Thorbjørn blev håndmand i en sen alder

00:00
Hastighed: ???x
05:02

Abonnementsartikel

Det var først efter, han egentlig havde forladt arbejdsmarkedet, at Thorbjørn Rasmussen fandt vej til entreprenør- og anlægsbranchen.

De store snefnug vælter ned om ørerne på 68-årige Thorbjørn Rasmussen. Huen sidder lidt skævt og dækker kun lige toppen af hovedet. Han kniber øjnene sammen bag brillerne for ikke at få det hvide stads i øjnene, mens han går og rydder lidt op på byggepladsen bag Skive Museum. Her har han sin gang et par dage om ugen, hvor han og kollegaerne fra Skive Anlæg og Entreprenør arbejder med at anlægge Banestien, der er et stiprojekt gennem Skive by med tilhørende kunstinstallationer.

Egentlig er vejret ikke til at arbejde i, og det er da heller ikke derfor, Thorbjørn Rasmussen er troppet op denne kolde decemberdag. Han er her for at fortælle historien om, hvordan en uddannet automekaniker ender med at blive ansat hos en entreprenør i en alder af 66 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nemlig kun lidt over to år siden, Thorbjørn Rasmussen havde sin første arbejdsdag hos Skive Anlæg og Entreprenør.

- Da jeg nåede pensionsalderen, syntes jeg, at det var lidt for tidligt at komme hjem og gå, siger han.

Hjemmet er et parcelhus med tilhørende have, men det kan han jo ikke få al tiden til at gå med, bemærker sallingboen og vipper indrømmende med hovedet.

- Jeg kan godt lide at komme ud og lave noget og snakke med folk, siger han.

Og det gør han så to gange om ugen typisk. Her arbejder han som håndmand og hjælper til med de opgaver, der nu engang er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra værksted til byggeplads

Men entreprenørfaget er ikke ligefrem et, han har beskæftiget sig meget med i løbet af sit lange arbejdsliv.

Thorbjørn Rasmussen er nemlig uddannet automekaniker i 1975 og har sidenhen arbejdet som smed og med reparation af traktorer og maskiner hos forskellige virksomheder.

Og det var også den slags arbejde, han lavede i begyndelsen af sin tid hos Skive Anlæg og Entreprenør.

- Der gik jeg hjemme på værkstedet og reparerede maskiner, skiftede slanger og den slags. Men det her er da lidt sjovere - når ellers vejret er til det, siger Thorbjørn Rasmussen og kigger rundt på den snedækkede byggeplads.

rich-media-5
Thorbjørn Rasmussen. Foto: Tim Søgaard.

Han havde mødt direktør hos Skive Anlæg og Entreprenør Michael Nielsen flere gange og kendte hans far fra et tidligere job, og det var derigennem Thorbjørn Rasmussen fik kontakt til entreprenøren i første omgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kom ind til en uformel snak en onsdag hos Jan, der har ansvar for værkstedet hos entreprenøren. Den efterfølgende fredag var Thorbjørn Rasmussen så inde og hjælpe til med en opgave, og da den dag var gået, blev han spurgt, om han skulle noget tirsdagen efter.

- Det skulle jeg ikke, og så var det sådan set det. Så var jeg i gang. Jeg skulle bare lige ofre den der ene fredag, så var jeg ansat, fortæller Thorbjørn Rasmussen og griner.

Bliver stående i mange år

Sidenhen har han skiftet værkstedet ud med den friske luft og stiprojektet, og det, synes han, er spændende.

- Det her er sådan noget, der bliver ved med at stå. Noget man forhåbentlig kan kigge på i mange, mange år og sige: Det har jeg været med til. Det er sjovt, siger Thorbjørn Rasmussen.

Humor. Det er det halve af arbejdet.

- Thorbjørn Rasmussen, håndmand hos Skive Anlæg og Entreprenør.

En arbejdsdag varer typisk cirka syv timer for Thorbjørn Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det passer meget godt. Så er der stadig lidt energi tilbage, når jeg kommer hjem, siger han.

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Se også:

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Det er som regel tirsdag og onsdag, han tager turen på arbejde. Hvis det brænder på, kan han dog godt finde på at springe et af de to ugentlige træningspas i spinninglokalet over for at hjælpe til hos entreprenøren.

- Der er jeg meget fleksibel, siger han.

Med højt humør går dagen bedre

Noget af det, han glæder sig mest til, når han skal på arbejde, er at se kollegaerne.

- Vi får da en snak. Det gør vi da. Så går vi og driller hinanden lidt en gang i mellem. På den måde går dagen meget bedre. Humor. Det er det halve af arbejdet, siger Thorbjørn Rasmussen og smiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med viljestyrke etablerede Majbritt sig hos Holbøll

Se også:

Med viljestyrke etablerede Majbritt sig hos Holbøll

Han kan især godt lide at arbejde sammen med de unge kollegaer.

- De er lidt mere fandenivoldske. De er også rigtig flinke til at give en hånd med. Det er jo et tungt arbejde, og der er trods alt ikke de kræfter i mig, som der har været, siger han.

Guld værd

Men man skal ikke lade sig afskrække fra branchen, bare fordi arbejdet kan være lidt hårdt, fastslår Thorbjørn Rasmussen.

- Hvis man er oppe i min alder, kan jeg nok ikke anbefale at blive brolægger, men der er jo maskiner og hjælpemidler til mange ting. Nogle gange laver vi også selv hjælpemidlerne, hvis vi mangler dem, siger han.

Ifølge ham er der derfor ikke noget til hinder for, at man kan få job hos en entreprenør, selvom man har nået en vis alder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nej, nej, nej. Altså man skal nok ikke ud og skovle for meget. Det kan godt sætte sig i ryggen, men ellers er det intet problem, siger han.

Det betyder meget for ham, at Skive Anlæg og Entreprenør gav ham chancen i sin tid, fortæller han.

- Det er guld værd - fremfor at sidde derhjemme. Det er spændende, og man lærer altid noget nyt. Jeg vil savne det, den dag jeg stopper, siger Thorbjørn Rasmussen.

Han håber, at han selv kan få lov at bestemme, hvornår det skal være.