Lyt til artiklen:

Femern-entreprenør retter blikket mod FGU-elever

00:00
Hastighed: ???x
04:14

Det boglige har han aldrig været særlig glad for, og det meste af tiden er det lige ham at gøre noget aktivt.

Sådan fortæller 23-årige Mads Bonne fra Nykøbing F., som siden februar har arbejdet som lager- og logistikoperatørlæring i Rødbyhavn på danmarkshistoriens største infrastrukturprojekt, byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen, som en del af et team på fabriksbyggepladsens lager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Femern-projekt medvirker til at uddanne fremtidens arbejdskraft

Se også:

Femern-projekt medvirker til at uddanne fremtidens arbejdskraft

Her modtager han blandt andet varer til byggepladsen og sørger for, at antal passer med, hvad der står på følgesedlen. Han kører også ud med varer til det rette sted på pladsen, plukker varer og lægger dem på plads på hylderne i lageret.

- Det er fantastisk at være en del af så stort et projekt. Man kan ganske enkelt se, at projektet skrider frem dag for dag. Derudover har jeg også nogle gode kolleger, som er meget hjælpsomme, fortæller Mads Bonne.

Efter 10. klasse begyndte han på produktionsskole og dernæst FGU i Nykøbing F., hvor interessen for at uddanne sig til lager-og logistikoperatørlærling opstod - og det er netop elever som ham, Femern-entreprenør FLC i øjeblikket har blikket rettet mod.

Femern Link Contractors, FLC, skal nemlig uddanne 470 lærlingeårsværk på Femern Bælt-projektet, og entreprenørkonsortiet ser store muligheder i at uddanne unge fra Forberedende Grunduddannelse, FGU. Det oplyser Femern A/S.

Bedre engelskkundskaber

FGU er en uddannelse, som har eksisteret siden 2019, og forbereder unge på at gå i gang med en ungdomsuddannelse eller at komme i job. Der er 27 FGU-institutioner med 88 FGU-skoler fordelt over hele landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden FGU-elev, som også har sin daglige gang i Rødbyhavn som lager- og logistikoperatørlærling er 19-årige Nicklas Hansen fra Græshave på Lolland, som har været arbejdsmand siden folkeskolen.

Men først på året begyndte han på FGU i Nakskov, og siden er det gået stærkt.

rich-media-4
19-årige Nicklas Hansen er lager- og logistikoperatørlærling hos FLC. Foto: Femern A/S.

- På FGU havde de god kontakt til FLC, så allerede i april kunne jeg begynde i lære hos FLC. Det er en rigtig spændende arbejdsplads, hvor meget ændrer sig hele tiden, siger Nicklas Hansen.

Den største udfordring for ham har været, at kommunikationen ofte foregår på engelsk.

- Det var begrænset, hvad jeg kunne af engelsk. Men jeg har lært meget af at blive kastet ud i det og bruge det hver dag, fortæller Nicklas Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oplagt med FGU-elever

Elevkoordinator i FLC, Jane Petersen, har fået et godt samarbejde op at stå med de lokale FGU-skoler på Lolland-Falster.

- Det er vanskeligt at rekruttere bygningskonstruktører og lageroperatører, og der er det oplagt at vende blikket mod FGU-elever, da vi har brug for unge, der gerne vil udføre fysisk arbejde, fortæller Jane Petersen.

I den forbindelse har Femern Link Contractors i samarbejde med FGU i flere omgange inviteret elever på besøg i Rødbyhavn.

Dybvandsbombe fra Anden Verdenskrig i Femern Bælt skal fjernes ved sprængning

Se også:

Dybvandsbombe fra Anden Verdenskrig i Femern Bælt skal fjernes ved sprængning

Det er elevkoordinatorens forventning, at FLC har ansat yderligere 15 lærlinge i begyndelsen af 2023. Til den tid vil der være cirka 65 lærlinge ansat hos FLC.

- Der er mange gode unge mennesker på FGU-skolerne, som måske ikke er afklaret om, hvad de vil. Hos os er der forskellige muligheder, hvor vejen til en lærlingeplads er kort, hvis der er et godt match mellem elev og manager, siger Jane Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere selvtillid

På FGU i Nykøbing glæder lærer Anders Madsen sig over samarbejdet med FLC.

- Jeg kan se på vores tidligere lever, der nu er lærlinge hos FLC, at de har fået selvtillid ved, at nogle har tillid til, at de kan tage ansvar for at løse konkrete opgaver. Det er de vokset af og har fået meget mere selvtillid, siger Anders Madsen.

- Jeg glæder mig over, at så stort et projekt lokalt er villig til at tage et socialt ansvar, og at FLC siger, at de også kan bidrage til, at unge kommer i ordinær uddannelse, siger han.

Femern Bælt-forbindelsen er efter forventningen klar til brug i 2029.

I foråret 2022 lagde Maskinteknik vejen forbi byggepladsen i Rødbyhavn. Det kan du læse og se mere til i artiklerne med video herunder.

Femern: 1000 mand gør klar til verdens længste sænketunnel

Se også:

Femern: 1000 mand gør klar til verdens længste sænketunnel

Maskinfører på Danmarks største byggeplads: - Det er helt vildt stort

Se også:

Maskinfører på Danmarks største byggeplads: - Det er helt vildt stort