Lyt til artiklen:

Kloakformand vil selv have fingrene i jorden

00:00
Hastighed: ???x
03:44

Abonnementsartikel

Siden 2004 har Mikael Skov været selvstændig kloakmester i sin enmandsvirksomhed, mens han samtidig på tredje år bestrider posten som formand for Danske Kloakmestre.

VARDE: Han blev autoriseret kloakmester tilbage i 1993, men først cirka 10 år senere slog Mikael Skov sig ned som selvstændig kloakmester på fuld tid, en forretning han driver med base i en landejendom på Varde-egnen.

- Jeg har altid kun været mig selv i virksomheden, og det er meget bevidst, for jeg vil meget hellere have fingrene i jorden end på kontoret, fortæller han til Maskinteknik og tilføjer, at han naturligvis til større opgaver enten samarbejder med andre mestre eller hyrer nogle folk ind til lejligheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har skruet op for vores aktiviteter i foreningen, blandt andet med flere kurser.

Formand Mikael Skov, Danske Kloakmestre

- Men de fleste af de opgaver, jeg tager ind - for eksempel kloakering i det åbne land, mindre separeringsopgaver og klargøring til byggeri - kan jeg klare alene, siger han.

Vigtigt med udvikling

Maskinparken i det lille kloakfirma består af en minilæsser, en fem tons gravemaskine samt en 13 tons gummiged.

- Er der behov for andet, så lejer jeg det ind til opgaven, siger Mikael Skov.

Siden begyndelsen med egen virksomhed har han været meget interesseret i branchens vilkår og udvikling. Faktisk så meget at han i en længere årrække har været medlem af bestyrelsen i brancheforeningen Danske Kloakmestre - og siden 2020 endda som formand.

- Omkring halvdelen af vores medlemmer er mindre 1-3 mands virksomheder, og det er meget vigtigt, at vi som brancheforening hjælper med at udvikle og støtte medlemmerne, siger Mikael Skov og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har skruet op for vores aktiviteter i foreningen, blandt andet med flere kurser. Et eksempel er kurserne i samarbejde med DM&E om tv-inspektion for nye aktører, som mange efterhånden har været igennem og fået stort udbytte af. Nu arbejder vi på et kursus for øvede kloakmestre, forklarer han og tilføjer, at der også er andre kurser, for eksempel i brug af GPS til opmåling, som er et godt værktøj for de kloakmestre, som forstår at bruge det.

Ønsker flere medlemmer

Ifølge formanden er det nemlig ekstremt vigtigt, at kloakmestrene ajourfører sig.

rich-media-4
Brug af GPS til opmåling, som er et godt værktøj for de kloakmestre, som forstår at bruge det, mener Mikael Skov. Foto: Torben Jastram.

- Er man i tvivl, kan man blandt andet spørge hos Byggeriets Kvalitetskontrol. De er rigtig dygtige, og det er guld værd at kontakte dem i stedet for eksempelvis en grossist, hvor de gode råd ikke nødvendigvis altid er lige så gode, fastslår Mikael Skov.

I dag har Danske Kloakmestre omkring 400 medlemsvirksomheder i folden, men der arbejdes ihærdigt på at få gruppen til at vokse, så man står styrket sammen om fremtidens udfordringer.

- Et af de store problemer er rekruttering. Vi behøver flere hænder til branchen, og som brancheforening vil vi rigtig gerne hjælpe de nye med at dygtiggøre sig. Vi har blandt andet været rundt på alle de skoler, der uddanner kloakmestre for at vise flaget og synliggøre foreningen, forklarer han og tilføjer, at foreningen selvfølgelig også konstant arbejder for at synliggøre Danske Kloakmestre blandt kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi opfordrer kunder til at vælge en kloakmester, som er med i garantiordningen. For hvis uheldet er ude og en mester går konkurs midt i et projekt, så er der hjælp at hente for kunden til at komme videre og få færdigmeldt projektet, siger Mikael Skov.

Vil gerne fortsætte

Årets generalforsamling i Danske Kloakmestre afholdes til marts, og spørger man Mikael Skov, regner han med at fortsætte som formand endnu en periode. Når generalforsamlingen har sammensat den syv personer store bestyrelse, så vælger bestyrelsen derefter selv sin formand.

- Som det ser ud nu, har jeg den samlede bestyrelses opbakning, og derfor tager jeg gerne en tørn mere, siger han til Maskinteknik.

Og der er nok at tage fat på i foreningsregi: Grøn omstilling, rekruttering, uddannelse og så begynder inden længe planlægningen af Kloakmessen, som næste gang finder sted i januar 2024.