Lyt til artiklen:

Tenna tog springet fra laborant til projektleder

00:00
Hastighed: ???x
07:03

Abonnementsartikel

Det var idéen om at opstarte et jordmodtageanlæg hos familievirksomheden Kølkær Entreprenør, der fik Tenna Frandsen til at skifte til entreprenør- og anlægsbranchen. Anlægget blev aldrig til noget - men skiftet blev alligevel en succes.

- Jeg kan huske, at vi var til et otte timer langt møde med Vejdirektoratet, hvor jeg sad sådan her det meste af tiden, fortæller Tenna Frandsen og skær en zombielignende grimasse.

Hun er projektleder hos Kølkær Entreprenør, og episoden udspiller sig i forbindelse med en af de første anlægsprojekter, hun skulle beskæftige sig med i virksomheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg følte mig så dum, fortæller hun.

Ikke lang tid forinden bestred hun en fast stilling som laborant hos KMC i Brande, som hun havde været ansat hos i næsten 10 år. Men Tenna Frandsen syntes, at arbejdet på kartoffelmelsfabrikken var blevet for ensformigt, og derfor havde hun besluttet sig for at prøve noget nyt.

Så for omtrent seks år siden blev hun ansat hos Kølkær Entreprenør, der er ejet og drevet af hendes to brødre Bjarke og Kåre. I begyndelsen var idéen, at hun skulle være med til at opstarte et splinternyt jordmodtageanlæg og drive det i kraft af sin baggrund som laborant, men anlægget blev aldrig til noget. Tenna Frandsen blev i stedet gradvist kørt ind som administrativ medarbejder i familievirksomheden, og sidenhen blev hun oplært som projektleder.

I forbindelse med sit virke hos KMC havde Tenna Frandsen nemlig taget en lederuddannelse, og nu fik hun altså chancen for at få den brugt. Der var bare lige én udfordring. Den faglige, anlægstekniske viden manglede.

- Det var jo et helt nyt sprog, man skulle lære at snakke. Jeg vidste intet om det på det tidspunkt, fortæller Tenna Frandsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun blev koblet på en etableret projektleder ved navn Søren, og han hjalp hende i gang med det nye fagområde.

Alberte kører dumper i sabbatåret

Se også:

Alberte kører dumper i sabbatåret

- Han er rigtig god til at lære fra sig, og det var ret vigtigt for mig. Ellers havde jeg nok været lidt fortabt, siger Tenna Frandsen.

På et tidspunkt fik hun så sit første mindre anlægsprojekt at stå i spidsen for.

Så fik hun et større projekt.

Og sådan er det gået slag i slag lige siden. I dag står hun i spidsen for et anlægsprojekt ved Fredericia, hvor Kølkær Entreprenør etablerer to nye lyskryds med tilhørende ny vejstrækning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har pakket planerne væk

Det er en ny opgave for Tenna Frandsen, og det er netop de nye udfordringer fra dag til dag, der gør arbejdet i anlægsbranchen spændende.

- Der er næsten altid noget nyt at forholde sig til på hvert projekt, og du ved aldrig, hvad du finder nede i jorden, når du først går i gang med at grave, siger hun.

rich-media-6
Tenna Frandsen, projektleder hos Kølkær Entreprenør.

Hun kan godt lide at lægge planer og følge dem, men den del af sig selv har hun måttet pakke lidt væk, siden hun begyndte i anlægsbranchen.

- Du kan godt lægge en plan, men om en time kan det være, den er gået i vasken. Branchen er så uforudsigelig, siger hun.

Et stort ansvar

Lige netop dét oplevede Tenna Frandsen som en stor omvæltning i begyndelsen. Det krævede meget energi, og hun sov dårligt om natten, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var lige pludselig mig, der stod med ansvaret. Det er jo dyre maskiner og dyre folk, så hvis planen skrider, og du ikke har noget fornuftigt, de kan give sig til, så er det dig, der står med lorten, siger hun.

Lotte vil være den bedste kollega

Se også:

Lotte vil være den bedste kollega

Det tog tid at vænne sig til det, men i dag sover hun heldigvis fint, og efterhånden tilegner hun sig også den erfaring, det kræver, at træffe de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter.

- Det er jo en balancegang. Hvis jeg tager en beslutning om at sende folk hjem på grund af vejret, eller hvad det nu lige er, så sender jeg penge med dem hjem, og min tidsplan skrider, siger Tenna Frandsen.

Fedt når det lykkes

Noget af det, som Tenna Frandsen allerbedst kan lide ved anlægsbranchen er den friske luft.

- Jeg sidder selvfølgelig en del på kontoret, men der er hele tiden noget, man skal ud og tjekke. Det giver en masse afbræk i løbet af dagen. Førhen sad jeg ved computeren næsten hele tiden, fortæller projektlederen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man spørger hende, hvad der er det fedeste ved jobbet, så kommer svaret prompte.

- Det fedeste er, når det lykkes. Når det ser skidt ud, men man samarbejder og får det hele til at fungere alligevel, siger Tenna Frandsen.

Og samarbejdet er noget, som projektlederen vægter højt.

- Jeg kan godt lide, at når der opstår et problem, så er det ikke bare mit problem. Der er vores problem. Vi har nogle virkelig dygtige og rare folk i firmaet, der gider at kæmpe for det der fælles mål, vi har, og det er fedt, siger hun.

Man kan komme langt med vilje.

- Tenna Frandsen, projektleder hos Kølkær Entreprenør.

Det, der overraskede hende mest, da hun startede i anlægsbranchen, var kollegaernes evne til at se projekterne for sig, inden de var begyndt at tage form.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dengang kunne jeg slet ikke forstå, hvordan de kunne forholde sig til, hvad der skulle ske på den der bare mark, fortæller hun.

Det kan hun godt i dag, men det var en øjenåbner for hende, at entrere branchen og se anlægsprojekterne fra den anden side.

- Det gik lige pludselig op for en, hvorfor det tager så lang tid at bygge en vej eksempelvis. Hvor komplekst det faktisk er, i forhold til hvad man gik og troede, siger hun.

Et sats

Tenna Frandsen erkender, at det var et sats, da hun skiftede til anlægsbranchen - især i kraft af, at det var familievirksomheden, hun startede i.

- Men vi havde bare bestemt fra start, at hvis det ikke gik, så gik det ikke, og i så fald måtte jeg bare finde noget andet, fortæller Tenna Frandsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun er glad for, at hun fik chancen for at prøve noget anderledes af.

- Jeg synes, det er fedt. Og så synes jeg, at det er synd, at der ikke er mange andre, der får den samme chance, siger hun.

At Tenna Frandsens ansættelse blev en succes, har betydet, at man hos Kølkær Entreprenør er blevet mere åbne overfor at ansætte ufaglærte, fortæller projektlederen.

Med viljestyrke etablerede Majbritt sig hos Holbøll

Se også:

Med viljestyrke etablerede Majbritt sig hos Holbøll

Hun mener, at man skal kigge efter potentialet i folk, for det at være ufaglært er ikke kun en dårlig ting.

- Det betyder jo også, at du har muligheden for at præge og udvikle den person i den retning, du gerne vil. Man kan komme langt med vilje, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energikrævende skifte

Tenna Frandsen vil godt anbefale anlægsbranchen til andre, der søger noget nyt og udfordrende. Hun tvivler dog på, at hun selv ville tage så drastisk et spring igen.

- Hvis man ikke har nogen relevant baggrund indenfor faget, så er det meget energikrævende. Det var det i hvert fald for mig. Men jeg tror, det er sådan, uanset hvilken branche man skifter til. Det er bare mega svært at komme fra noget, man er god til, og gå til at vide ingenting, siger Tenna Frandsen.

Hvis man har besluttet sig for et brancheskifte, er Tenna Frandsens bedste råd, at man skal tage imod al den hjælp, man kan få.

- Det, jeg brugte allermest energi på i begyndelsen, var at følge med alle de andre. Men det kan man jo ikke. Så man skal give sig selv lov til at være lidt blank og dum. Det er noget helt nyt, og man har ikke en jordisk chance for at præstere fra start af, siger Tenna Frandsen.

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Se også:

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Siden Maskinteknik bragte de første artikler i denne serie, er manglen på arbejdskraft i anlægsbranchen faldet fra 48 til 36 procent. Det viser de nyeste tal for december måned fra Danmarks Statistik. Man kan ikke konkludere, at der er en årsagssammenhæng.