Lyt til artiklen:

Blodprop lammede Kajs arm - men ikke hans viljestyrke. Nu er han tilbage i sin rendegraver

00:00
Hastighed: ???x
08:11

Abonnementsartikel

En blodprop gjorde Kaj Walther delvist lammet i højre side, men det skulle ikke sætte en stopper for hans virke som maskinfører i eget firma. I december fik han leveret sin specialombyggede rendegraver, og han håber, at hans historie kan tjene til inspiration for andre.

- Jeg blev simpelthen så træt lige pludselig.

Ordene kommer fra 60-årige Kaj Walther, og de er udtrykt med den særegne dialekt, som kun en person fra Hjørring og omegn kan præstere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er i gang med at fortælle om dengang for to år siden, hvor han sad i sit opvarmede værksted på gården ved Sindal og fik en øl med en kammerat.

- Det var ligesom om, at jeg ikke rigtig kunne sætte en sætning sammen længere, fortæller han.

Men det var hverken varmen eller øllen, der havde udmattet Kaj Walther. Faktisk var det langt mere alvorligt end det.

- Til sidst blev min kammerat nok træt af at høre på, at jeg var så træt, så han tog hjem, og da jeg ville rejse mig op fra stolen, kunne jeg ikke bevæge mit ben, fortæller Kaj Walther.

Da gik det op for ham, at noget var helt galt, så han fik slæbt sig ind i huset og kaldt på familien, der fik ringet efter en ambulance.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kaj Walther havde fået en blodprop, og i løbet af tre kvarter blev han afhentet og ekspederet til sygehuset i Aalborg, hvor han modtog behandling.

Men Kaj Walther havde sandsynligvis gået med blodproppen længere, end han selv kunne mærke, og det resulterede i, at han blev delvist lammet i hele sin højre side af kroppen. Nu ventede en lang periode med genoptræning på Neuroenhed Nord i Brønderslev.

- Der får du bare at vide fra start af, at det ikke er noget hotel, men det er jo også for ens egen skyld. Så der knoklede jeg bare på, fortæller Kaj Walther.

Det er livskvalitet for mig at komme op i den rendegraver igen.

- Kaj Walther, indehaver af Mosbjerg Rendegraver.

Efter lidt tid blev han i stand til at gå selv - dog med stok. Den højre arm var imidlertid meget hårdt ramt, og Kaj Walther kan kun løfte den en anelse ved at trække på skulderen.

- Fysioterapeuten sagde til min afsluttende samtale, at hun ikke troede, at jeg ville slippe af med den stok igen. "Nå, nu må vi se," svarede jeg så. Jeg er alligevel ret stædig, bemærker Kaj Walther.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og der er nok noget om snakken, for selvom det hverken ser videre elegant ud eller foregår i noget nævneværdigt højt tempo, så er faktum, at Kaj Walther går. Uden stok.

Kun én ting betød noget

Men det er ikke det eneste tilfælde, hvor Kaj Walthers stædighed er kommet til udtryk, siden han fik sin blodprop.

For da hans behandlingsforløb var afsluttet, var hans eneste ønske at genoptage arbejdet som maskinfører i hans eget firma Mosbjerg Rendegraver.

- Jeg sagde til dem fra jobcentret og kommunen, at hvis jeg på nogen måde var i stand til at kravle tilbage op i min rendegraver, så ville jeg ud og køre igen, fortæller Kaj Walther.

I begyndelsen var der dog ikke den store tiltro til, at han kunne realisere den drøm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hende fra jobcentret begyndte at grine, da jeg fortalte det. "Der skal altså ikke grines her. Jeg mener det. For det er livskvalitet for mig at komme op i den rendegraver igen," sagde jeg så. Så blev hun stille, fortæller Kaj Walther.

rich-media-7
Kaj Walther. Foto: Tim Søgaard.

Han blev tilbudt at komme i jobtræning og spurgt ind til, om der da ikke var andet, han kunne forestille sig at lave, men svaret stod mejslet i sten.

- Nej! Der er kun én ting, jeg skal lave, og det er at komme i gang med mit firma igen, sagde han.

En hjælpende hånd

Inspirationen til at komme tilbage i sin rendegraver havde Kaj Walther opfanget ved hjælp af parabolen. Han havde nemlig set et TV-program om en maskinfører, der havde været ude for en ulykke og var blevet delvist lam, ligesom ham selv. Manden havde fået kontakt til Mette Neist - en socialkonsulent ved LandboNord, som havde hjulpet ham med at få ombygget hans rendegraver, så han kunne køre den igen.

Og det skulle blive lige netop hende, som også hjalp Kaj Walther med at presse på for en ombygning af hans Hydrema 926D.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Otto egner sig ikke til at stå og kigge på

Se også:

Otto egner sig ikke til at stå og kigge på

Men inden Kaj Walther kunne nå dertil, var der lige et par forhindringer, der skulle afdribles. Han havde nemlig haft kørselsforbud i tre måneder ovenpå blodproppen, og i papirerne fra sygehuset i Brønderslev stod der, at han skulle bestå en helbredsmæssig køretest, inden han kunne tage en køreprøve og få sit kørekort tilbage. På det tidspunkt var der lange ventetider på køreprøver på grund af Covid-19.

- Det var virkelig en lang proces, men det lykkedes til sidst, siger Kaj Walther.

Og så tog han ellers kontakt til tre forskellige aktører i maskinbranchen for at finde ud af, om hans rendegraver kunne bygges om og tilpasses hans unikke behov. Først takkede de alle tre nej. Det ville blive alt for dyrt, og jobcentret ville helt sikkert ikke betale regningen, fik Kaj Walther at vide.

rich-media-11
Kaj Walthers Hydrema-rendegraver er af modellen 926D. Med specialopbygningen har stigen blandt andet fået to ekstra trin, så han lettere kan finde vej op i kabinen. Foto: Tim Søgaard.

Men Mette Neist var standhaftig, og hun pressede på for et klart svar.

- Så hun spurgte dem nede ved Lausø Service, om de ville lave det, eller de ikke ville. Det ville de godt, men det ville blive alt for dyrt. Det kom måske til at koste 250.000 kroner, sagde de til hende, fortæller Kaj Walther.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mette Neist ringede dog alligevel til jobcentret, og de gik med til det.

- Jeg synes virkelig, det er fantastisk, at de vil ofre de penge på en mand i min alder. Det betyder utroligt meget, siger Kaj Walther.

En avanceret maskine

Lausø Service har sit hovedsæde ved Vojens, men selve ombygningen foregik på værkstedet hos UJH Maskinservice i Nibe, og det betød, at Kaj Walther kunne besøge værkstedet løbende, følge processen og give sit besyv med.

- På den måde kunne jeg være med til at bestemme, hvor de forskellige funktioner skulle være, fortæller Kaj Walther.

Ole ville arbejde udendørs

Se også:

Ole ville arbejde udendørs

Ombygningen tog nogle måneder, og det skyldtes blandt andet, at der skulle bestilles en helt særlig pedal, der kan vippe i begge retninger, hjem til maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pedalen bruger Kaj Walther til at løfte og sænke gravearmen og udover den, er der installeret ratknop, et par ekstra trin på adgangsstigen til førerhuset og et nyt joystick, hvor knapperne kan skifte funktion.

Rendegraveren blev leveret den 16. december 2022.

- Så det var en god julegave, siger Kaj Walther.

Han har kørt rendegraver i cirka 40 år, og derfor er det ikke nogen let sag at vænne sig til pludselig at skulle styre maskinen på en helt anden måde.

rich-media-15
Kaj Walther har selv bestemt, hvilke funktioner der er knyttet til hvilke knapper i sit nye joystick. Foto: Tim Søgaard.

- Næsten alt, som jeg førhen brugte højre hånd til, skal jeg nu bruge den venstre til - og den venstre skal jo stadig styre de ting, den plejer. Man kan ikke bare nulstille hjernen, når man har været vant til at arbejde på én måde i så mange år, så det er faktisk værre end at starte helt forfra, siger den garvede maskinfører og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget avanceret. Men jeg tror, at når jeg bliver dus med det og bliver glad for at komme ud og arbejde igen, så skal jeg nok få helt styr på det.

Selvom rendegraveren nu er tilpasset specifikt til Kaj Walthers behov, taber den ikke værdi af den grund. Alle de indbyggede funktioner i relation til styringen af maskinen kan nemlig frakobles med et dask på "Kaj-knappen," der er lokaliseret i panelet til højre i kabinen.

rich-media-17
I sin rendegraver har Kaj Walther en "Kaj-knap," der aktiverer det specialdesignede styresystem, som gør ham i stand til at betjene maskinen uden sin højre hånd. Foto: Tim Søgaard.

Det har primært været graveopgaver for de lokale vandværker og nedgravning af dræn for landmænd, som Kaj Walther har beskæftiget sig med i sin virksomhed, og han har næsten altid arbejdet alene. Men enten kommer det til at ændre sig, eller også kan det være, opgaverne gør det, siger Kaj Walther.

- Førhen sprang jeg jo bare ned i hullet med håndskovlen, når der var brug for det, men det bliver nok svært nu, så enten må jeg droppe de opgaver eller finde en, der kan hjælpe mig, fortæller han og vipper indrømmende med hovedet.

Inden han tager opgaver ind, vil han dog gerne øve sig lidt mere på at styre maskinen, men hvorvidt han reelt kommer i gang igen, er han ikke i tvivl om.

rich-media-18
Kaj Walther tror på, at han kan få gang i firmaet igen. Fotos: Tim Søgaard.

- Jeg er optimistisk omkring det. Gennem hele forløbet er der mange, der har ringet og spurgt, hvornår jeg var fit for fight igen, fordi de har noget, der skal laves. Jeg tror på, at opgaverne nok skal komme, siger Kaj Walther.

Han håber, at hans historie kan være med til at inspirere andre, der måske sidder i en lignende situation.

- Jeg kan jo se på Facebook, at folk deler historien med deres venner og bekendte og tagger hinanden i kommentarfeltet. Hvis det kan åbne en dør hos nogle andre, ville det jo være fantastisk, siger Kaj Walther.

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Se også:

Anlægsbranchen mangler hænder, men hvor skal de komme fra?

Siden Maskinteknik bragte de første artikler i denne serie, er manglen på arbejdskraft i anlægsbranchen faldet fra 48 til 36 procent. Det viser de nyeste tal for december måned fra Danmarks Statistik. Man kan ikke konkludere, at der er en årsagssammenhæng.