Lyt til artiklen:

Fire konkurrenter går sammen om genbrug af byggematerialer

00:00
Hastighed: ???x
03:58

Abonnementsartikel

Kommunen har samlet virksomhederne i EU-projektet GRØN, som har hjulpet dem med at finde forretningen i den grønne omstilling.

De er alle involverede i nedbrydningsopgaver, og de er egentlig også konkurrenter, virksomhederne Aarup Kloak, Bøgelund Maskinstation, Koldby Entreprenør og vognmand Allan Thomsen.

Men nu har de givet hinanden håndslag på, at alt, hvad de henter fra nedrivningsopgaver, primært træ, mursten og gips, skal ende på en fælles genbrugsplads i Thy, hvorfra materialerne bliver sorteret og derefter videresolgt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sker, efter Thisted Kommune har samlet virksomhederne i EU-projektet GRØN, som har hjulpet virksomhederne med at finde forretningen i den grønne omstilling. Det skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi står ofte hver især med fire vinduer, en dør og lidt tagdækning, men det redder jo hverken vores indtjening eller verden med de mængder, siger Kurt Immersen, der driver Bøgelund Maskinstation, i pressemeddelelsen.

- Går vi sammen og skaber større mængder, kan det både batte noget for miljøet og blive til en forretning for os virksomheder, siger han.

Grønne forretningsmodeller

EU-projektet GRØN begyndte i 2020 med cirka 7,7 millioner kroner fra EU's Regionalfond og bliver drevet af Center for Logistik og Samarbejde, CLS, i Aalborg, som er et datterselskab under Port of Aalborg og Thisted Kommune.

Hovedformålet med GRØN, Grønne Ressource-økosystemer Nordjylland, er at forbedre konkurrenceevnen blandt SMV'er, små og mellemstore virksomheder, ved at sikre besparelser på ressourcer og energi gennem industriel symbiose.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet har som målsætning at bygge 28 symbiotiske samarbejder i Nordjylland.

Det indebærer også at sikre, at symbioserne skubber på udvikling af nye grønne forretningsmodeller i de deltagende virksomheder, som vil bidrage til lavere energi- og materiale-forbrug samt mindre CO2-belastning, skriver Erhvervsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Økonomi i at genanvende

Med hjælp fra Center for Logistik og Samarbejde, har Thy-symbiosen regnet på en forretningsmodel, som ud over at gavne miljøet, også giver noget på bundlinjen. Det kan nemlig koste op mod 800 kroner per ton at aflevere byggematerialer til deponi eller forbrænding.

rich-media-3
Der er penge i genbrug af byggematerialer, hvis mængderne er store nok, viser en analyse, som de fire virksomheder har gennemført sammen med GRØN-projektet. Foto: Erhvervsstyrelsen.

Samtidig er priserne på brugte byggematerialer steget markant, og der er god økonomi i at genanvende træ og gips - et regnestykke, som seniorkonsulent Palle Skyum i pressemeddelelsen forklarer således:

- For eksempel vil ét læs gamle gips-plader på 25 tons, som entreprenørerne tilsammen forventer at kunne levere ét af om måneden, give en nettofortjeneste på 18.000 kroner til fællesskabet. Altså en merindtjening på 216.000 kroner om året, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere rådgivning

Men det kan være vanskeligt at navigere i den grønne omstilling for små- og mellemstore virksomheder.

Fire ud af seks SMV'er svarede, at der er brug for mere rådgivning om grøn omstilling, da Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses virksomhedspanel spurgte til det i begyndelsen af 2022.

Nordjysk nedbryder har fart på væksten

Se også:

Nordjysk nedbryder har fart på væksten

Og i GRØN-projektets slutevaluering efterlyste SMV'erne mere facilitering og vejledning, hvis den grønne omstilling skal implementeres gennem nye grønne forretningsmodeller.

Nedrivningsvirksomheder investerer i digital markedsplads

Se også:

Nedrivningsvirksomheder investerer i digital markedsplads

- Vi er begravet i drift og kunder i bygge- og anlægsbranchen, og vi har nok en tendens til at glemme udvikling, siger Koldby Entreprenørs direktør, Simon Olsen, i pressemeddelelsen.

- Mange af os har heller ikke arbejdet med grøn omstilling på denne måde før. Derfor er det vigtigt med en tovholder som GRØN, der rådgiver og motiverer os til at arbejde med tingene, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som en del af projektet blev både virksomhederne og samarbejdet modnet mod en hurtigere hurtigere implementering - og det kunne mærkes hos, fortæller Søren Immersen fra Aarup Kloak og Beton.

Arbejdspladsen: Kingo Karlsen

Se også:

Arbejdspladsen: Kingo Karlsen

- Deltagelsen i GRØN-projektet har klar udviklet vores evner til at tænke forretning og udvikle vores virksomhed, siger han.

Thy-samarbejdet er i øjeblikket ved at undersøge, hvordan den formelle organisering kan foregå. De regner med, at de grønne forretningsmodeller bliver implementeret, når det er på plads.