Lyt til artiklen:

Genudbud af Høfde 42-oprensning på vej trods manglende finansiering

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Abonnementsartikel

Region Midtjylland har fortsat kun 375 millioner kroner til oprensningen, der er blevet væsentligt fordyret af inflationen og de høje energi- og råstofpriser.

Alle pengene til oprensning af Høfde 42 er ikke fundet. Alligevel er Region Midtjylland snart på vej til at udbyde oprensnings-opgaven igen.

I efteråret sprængte inflation og høje energi- og råstofpriser den økonomiske ramme for udbuddet af Høfde 42-oprensningen. Udbuddet blev annulleret, men et genudbud er snart på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kemikaliedepotet ved Høfde 42 er en af de største og mest komplekse generationsforureninger i Danmark, og nu vil vi have det væk. Vi er i forvejen blevet forsinket, og hvis vi ventede med at gå i genudbud, indtil pengespørgsmålet er afklaret, kan det forsinke processen endnu mere, siger Bent Graversen (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Region Midtjylland har i alt 375 millioner kroner til oprensningen, men bl.a. energiprisernes himmelflugt og inflation betyder, at en oprensning af kemikaliedepotet nu vil være betydeligt dyrere.

Ny udbudsstrategi til februar

Uden finansieringen på plads kan Region Midtjylland ikke sætte spaden i jorden til en oprensning. Men hele udbudsprocessen, der også rummer løbende forhandlinger med bydende virksomheder, tager tid.

- Det eneste rigtige er, at vi udnytter ventetid på selve oprensningen og afklaring af finansiering til at få udbuddet i gang. Allerede om tre uger drøfter vi en fornyet udbudsstrategi, og så sender vi oprensningen i udbud igen i marts eller april, forklarer Henrik Qvist (EL), næstformand i Udvalget for Regional Udvikling.

Finansiering endnu uafklaret

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har på vegne af regionsrådet sendt et brev til både den tidligere og nu også nye miljøminister med henblik på at skaffe yderligere finansiering til generationsforureningerne set i lyset af den geopolitiske situation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oprensning af forurening kræver rigtig meget energi, og inflationen gør det hele dyrere, så de planlagte store oprensninger i Danmark er strandet økonomisk. Derfor har Danske Regioner bedt om et møde hurtigst muligt med den nye miljøminister Magnus Heunicke (S).

Mindst et års forsinkelse

Selv om regionsrådet i Region Midtjylland allerede i næste måned lægger sig fast på de nye detaljer i et udbud, er en forsinkelse uundgåelig.

Ved første udbud var forventningen, at selve oprensningen kunne komme i gang i 2. halvår 2023.

- Det er klart, at vi bliver forsinkede. Med ny udbudsproces og den vindende virksomheds forberedelse er det nok realistisk, at oprensningen først sættes i gang i slutningen af 2024 eller starten af 2025, forventer Morten Bondgaard, chef for Jordforurening i Region Midtjylland.