Lyt til artiklen:

Færre tager voksen- og efteruddannelse trods stigende behov for opkvalificering

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Abonnementsartikel

Deltagelsen i offentlig voksen- og efteruddannelse er cirka halveret blandt ufaglærte og faglærte siden 2010, viser ny analyse.

I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige voksen- og efteruddannelseskurser, VEU.

I 2021 var andelen faldet til 12 procent og 14 procent. Og når efteruddannelse i privat regi bliver talt med, falder deltagelsen også.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Eurostat, oplyser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en pressemeddelelse.

- Den negative udvikling sker på trods af et stigende behov for at opkvalificere og efteruddanne lønmodtagerne. Der er nemlig et øget kompetencebehov på arbejdsmarkedet, og det vil uden tvivl fortsætte, siger direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, i pressemeddelelsen.

- Vi mener helt bestemt, at der er et stort uforløst potentiale her, siger direktøren.

Fald i erhvervsrettede kurser

I 2030 kommer der til at mangle cirka 100.000 faglærte, samtidig med at antallet af ufaglærte job falder.

Lotte vil være den bedste kollega

Se også:

Lotte vil være den bedste kollega

- Derfor er det spildt, at man ikke formår at udnytte muligheden for opkvalificering og efteruddannelse i større grad, end vi ser, siger direktør Lars Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både for ufaglærte og faglærte er det især brugen af erhvervsrettede kurser, der er faldet siden 2009. Tallene viser, at mindre end hver tiende deltog i mindst ét erhvervsrettet offentligt VEU-tilbud i 2021.

Flere brancher oplever fald

Den faldende deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelser gør sig gældende for samtlige brancher.

Faldet er særligt stort inden for industri, råstofindvinding og forsyningsvirksomhed, hvor deltagelsen er faldet med cirka 17 procentpoint i perioden 2009 til 2021.

Tenna tog springet fra laborant til projektleder

Se også:

Tenna tog springet fra laborant til projektleder

Inden for bygge og anlæg og handel og transport er faldet ligeledes stort, oplyser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Vi ved, at manglende motivation fra både medarbejderne og virksomhederne er en barriere for efteruddannelse, siger direktør Lars Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange virksomheder siger ligefrem, at de ikke ser et behov for det. Det er paradoksalt, når man hører virksomhederne ofte skrige på mere kvalificeret arbejdskraft, siger direktøren.