Lyt til artiklen:

Maritim entreprenør etablerer to nye stenrev

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Abonnementsartikel

De nye stenrev til Naturpark Lillebælt skal øge biodiversiteten og bidrage til forskning af marsvin, havørred og torsk.

Høj Nordic Marine Contractor arbejder i øjeblikket på at etablere to nye stenrev for Naturpark Lillebælt med sten hentet fra Norge.

Det oplyser den maritime entreprenør i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturpark Lillebælt arbejder sammen med Haderslev Kommune, som også skal have etableret to nye rev. Stenrevene, som skal ligge ved Raade Hoved, står Høj Nordic Marine Contractor også for at levere.

Nytilkomne entreprenørskibe er godt i gang med gravearbejdet

Se også:

Nytilkomne entreprenørskibe er godt i gang med gravearbejdet

Af to omgange vil sten blive læsset af i et sø-depot, og herefter vil etableringen af stenrevene for Naturpark Lillebælt begynde.

Arbejdet bliver udført fra et par skibe og vil efter planen står på i perioden januar til marts 2023 afhængig af vejr og vind.

Administrerende direktør i Høj Nordic Marine Contractor, Michael Normann, kalder projektet for et vigtigt dansk bidrag til verdensmål #14: Livet i havet, der skal sikre, at hav- og kystnære økosystemer bliver beskyttet og forvaltet bæredygtigt.

Stenrevenes placering

Det ene rev, som den maritime entreprenør skal bygge, skal ligge mellem Middelfart og Assens i Tybrind Vig og består af omkring 2800 kubikmeter sten fordelt på en hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Revet skal være et såkaldt huledannende stenrev og er målrettet torsk og marsvin.

Det andet stenrev bliver etableret ved et å-udløb ved Varberg Havn nord for Middelfart, hvor omkring 3150 kubikmeter sten vil blive fordelt på et areal på en hektar. Dette rev er målrettet havørreder.

Biodiversiteten under vandet

De to nye stenrev er en del af en rejse mod et Lillebælt og en natur i balance, siger formand for Naturpark Lillebælt og byrådsmedlem i Middelfart Kommune, Jacob Bjørnskov Nielsen, i pressemeddelelsen.

Maritim entreprenør skifter navn

Se også:

Maritim entreprenør skifter navn

- Lillebælt har en kæmpe betydning for os, der bor her. Det er attraktivt at se marsvin, at kunne fange fisk og vide, at der er liv derude, siger formanden og fortsætter:

- Derfor går vi sammen om at etablere stenrev for at gøre noget. Vi ved, det tager tid at skabe et bedre havmiljø, og at der skal gøres flere ting. Men ved både at skabe et mere rent havmiljø og øge levestederne ved fiskebørnehaver og stenrev, så viser vi vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verdens første smolt-rev

Projektet med stenrevene bliver også genstand for forskning.

Her vil forskere undersøge effekten af verdens første smolt-rev, som er et stenrev til små havørreder, i forhold til at blive klogere på metoderne og måden at skabe biodiversitet i havet på.

Forskningen sker i samarbejde med Aarhus Universitet, som undersøger effekten på marsvin, og DTU Aque, som undersøger effekten på havørred og torsk.

HedeDanmark støber cirkulære betonklodser i Stoholm

Se også:

HedeDanmark støber cirkulære betonklodser i Stoholm

Etableringen af de to stenrev er en del af projektet "Bælt i Balance", som er et projekt, tre kommuner har igangsat i Naturpark Lillebælt i samarbejde med forskningsinstitutioner og frivillige.

Projektet bliver til med støtte fra Nordea-fonden, VELUX FONDEN og Friluftsrådet.