Lyt til artiklen:

Over stok og sten mod DM i Skills

00:00
Hastighed: ???x
04:40

Abonnementsartikel

Det lå ikke i kortene, at Micke Graversgaard skulle være brolægger, men gennem familie fandt han vej ind i faget. I begyndelsen af februar deltager han ved DM i Skills sammen med sin makker Simon.

Det klirrer gevaldigt i en lille hal ved NEXT-uddannelserne i København, hvor brolæggerelev Mike Graversgaard og hans makker Simon Aaby Brok går og forbereder sig til DM i Skills.

Konkurrencen løber af stablen den 2.-4. februar i Messe C i Fredericia, og derfor er det de sidste finpudsninger, som de to deltagere arbejder på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De har fået hallen for sig selv, så de kan koncentrere sig om den opgave, der venter dem til konkurrencen.

- Vi laver et bålsted med omkringliggende belægning. Hugningerne, målene og jævnheden på belægningen skal sidde i skabet. Og så skal kantstenene selvfølgelig stå vandret, siger 25-årige Micke Graversgaard, mens han står med hænderne solidt plantet i hofterne og kigger ned over de velorganiserede sten.

Fandt vej gennem familien

Han har ikke altid vidst, at han skulle være brolægger. Faktisk har han både gået i gymnasiet og gennemført sin værnepligt, inden han startede som arbejdsmand hos Dybdal Brolægning i Næstved.

rich-media-2
Micke Graversgaard. Foto: Tim Søgaard.

Det var gennem sin svoger, han fik job hos brolæggeren, og efter halvandet års tid i firmaet blev han spurgt, om han ikke havde lyst til at tage uddannelsen.

- Det kunne jeg da godt. Det er også lidt sjovere at sætte stenene end at slæbe dem, siger Micke Graversgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Noget, der til gengæld har været planlagt, er Micke Graversgaards deltagelse ved DM i Skills.

- Jeg tror bare, det lå lidt i kortene. Vi havde en i firmaet, der vandt DM for et par år siden. Så får man jo blod på tanden. Og så var det jo heldigt at både mester og lærer syntes, at jeg havde det, der skulle til, siger han.

Troen på egne evner

Det er noget, som Micke Graversgaard selv har lidt svært ved at vurdere. Han er meget selvkritisk, fortæller han.

- Det er noget, jeg kæmper med. Alle siger til mig, at det, jeg laver, er godt, så jeg skal bare lære at indse det selv, siger han, inden han bliver afbrudt af sin makker Simon.

- Det største problem du har, det er faktisk det der med at vurdere, at nu er det pænt nok. Det kan altid blive bedre, men på et tidspunkt behøver det ikke blive bedre, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Micke Graversgaard og Simon Aaby Brok lærte hinanden at kende på NEXT. Foto: Tim Søgaard.

Micke Graversgaard giver ham ret. De to makkere kender efterhånden hinanden godt, selvom de først lærte hinanden at kende, da de startede på brolægger-uddannelsen.

- Han er sgu fin nok. Nogle gange er vi uenige om arbejdsgangen, for vi kommer fra to forskellige firmaer, hvor man arbejder på forskellige måder. Men helt generelt synes jeg, at vi klarer det meget godt, siger Micke Graversgaard.

Varierende og hårdt arbejde

Han kan godt lide arbejdet, fordi det varierer meget.

- Du laver aldrig det samme i en længere periode. Der er hele tiden nye projekter, hvor der skal lægges nye belægninger. Det, synes jeg er meget fedt, siger vordingborgenseren.

Han synes også, at der er noget særligt over det med at skabe noget med sine hænder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er virkelig tilfredsstillende, når man har kæmpet en brag kamp for at få et projekt færdigt til tiden, og det hele bare spiller til sidst, siger han.

rich-media-7
Micke Graversgaard fik blod på tanden, efter en kollega vandt DM i Skills for nogle år tilbage. Foto: Tim Søgaard.

Han kan godt lide, at arbejdet foregår ude i det fri, selvom det nogle dage kan være lidt en prøvelse.

- Når det er vinter, og det blæser og regner, så er det nogle hårde måneder, men selve arbejdet er stadig fedt, og når vejret er lækkert, er det jo bare ekstra fedt, siger han.

Men det er også et hårdt arbejde at være brolægger. Det indrømmer han.

- Jeg prøver at bruge brolæggerskamlen, så ofte jeg kan, men nogle gange sidder man på knæene i lang tid, og det er lidt hårdt. Lænden er også ret udsat. Der er mange tunge løft. En brosten vejer omtrent 12-15 kilo, så det slider på kroppen. Heldigvis har vi maskiner til at lægge fliser med, siger Micke Graversgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At arbejdet slider på kroppen er én af grundende til, at Micke Graversgaard ikke regner med, at han skal være brolægger hele sit liv.

- Jeg kunne måske godt tænke mig at uddanne mig til bygningskonstruktør engang i fremtiden. Jeg ved det ikke helt endnu, men jeg kunne godt tænke mig at veksle lidt mellem at være indenfor og udenfor. Hvis jeg skal sidde på et kontor hele tiden, ender det med, at jeg mister koncentrationen, siger den unge brolægger.

Han er spændt forud for konkurrencen i Fredericia, men han er ikke nervøs - endnu.

- Med det tempo, vi lægger for dagen, er jeg ikke nervøs. Alt kan jo ske, men lige nu har jeg faktisk store forhåbninger om, at vi kan tage sejren. Vi går jo efter at vinde, ellers tog vi ikke derover. Men jeg tager det også lidt som en oplevelse. Det er jo ikke så tit, man kommer til DM i Skills, siger Micke Graversgaard.