Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Maskiner A/S

00:00
Hastighed: ???x
05:29

Abonnementsartikel

I 35 år har Maskiner A/S solgt og serviceret entreprenørmaskiner. Arbejdspladsen tager et kig ind bag murene hos den familieejede virksomhed, der er stolt af sine Yanmar-maskiner og erfarne medarbejdere.

De lange rækker af mørkerøde Yanmar-maskiner på geled vidner om at Maskiner A/S lever op til deres navn.

I 35 år har den familieejede virksomhed importeret og solgt en lang række produkter til entreprenør- og byggebranchen, industrien og landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det startede jo i 1987 med at vi importerede Schaeff-maskiner, vi har flyttet et par gange og nu er vi så her i Lund ved Horsens og sælger Yanmar, siger direktør, Lena Brohus.

Det er virkelig bare lækre maskiner at arbejde med for sådan en som mig, det er entreprenørmekaniker-kræs.

Mathias Olesen, Entreprenørmekaniker-lærling.

De japanske entreprenør-maskiner er netop hjertet i Maskiner A/S.

- Vi startede med at købe måske seks-syv maskiner hjem af gangen, men nu hedder det cirka 5-600 maskiner af gangen, så der er sket lidt, siger eftermarkedschef Torben Laursen.

rich-media-3
Torben Laursen kan snart fejre 30-års jubilæum hos Maskiner A/S. Foto: Tim Søgaard.

Han er en af de mest garvede folk i butikken, og kan snart fejre 30-års jubilæum hos Maskiner A/S.

- Det har været nogle fantastiske år. Der er altid noget nyt at lave og i dag er jeg jo lidt over det hele, hvilket jeg nyder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den store erfaring gør sig faktisk gældende hos flere af medarbejderne og det er også noget som direktøren og kunderne nyder godt af.

- Det er nok en af de ting, som gør os ret unikke. Vi har nogle folk, der virkelig ved hvad de har med at gøre, og det kommer også kunderne til gode, siger Lena Brohus.

rich-media-5
Lena Brohus er direktør i Maskiner A/S. Foto: Tim Søgaard.

Det bliver i familien

Direktøren kan selv bryste sig af en lang karriere i firmaet. Først som mangeårig bogholder og siden som direktør for det hele.

- Jeg startede da jeg var 16, eller var det 14 år, griner hun spørgende og fortsætter:

- Jeg startede med at male graveskovle i Hedensted, da jeg var teenager for at tjene en ekstra skilling. Og så ville skæbnen, at min svigerfar dengang startede virksomheden. Der var jeg så 16, så jeg blev firmaets første bogholder, siger Lena Brohus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og resten er historie, som man siger. Den 1. marts 2019 så selskabet "Maskiner A/S" for første gang dagens lys, som et produkt af et nyt samarbejde mellem to stærke spillere på markedet.

JMM-selskabet Stemas A/S og Maskinhuset A/S forenede kræfterne for at skabe total fokus på entreprenørmaskinerne fra japanske Yanmar i et 50/50 ejet fælles selskab.

I 2020 skiltes de to selskaber dog igen. Lena Brohus købte hele firmaet og blev direktør og dermed blev Maskiner A/S i familien. I mere end én forstand.

For på kontoret lige overfor Lena, sidder datteren Kathrine Brohus.

- Jeg har altid arbejdet her og haft et godt samarbejde med min mor. Jeg kan lære utroligt meget af hende, siger Kathrine Brohus, mens mor lytter smilende med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kongen og lærlingen

De fleste af Maskiner A/S´ medarbejdere huserer på værkstedet med at klargøre og servicere de store entrepenørmaskiner, men der er også blevet plads til en enkelt klejnsmed. Nemlig Lars Ole "Wolle" Jeppesen.

- Men det må jo så også betyde, at jeg er kongen, griner klejnsmeden.

rich-media-9
Lars Ole "Wolle" Jeppesen er ene klejnsmed i firmaet. Foto: Tim Søgaard.

"Wolles" arbejder især med at modificere de maskiner, som kunderne har særlige ønsker til. Alle muligheder er åbne for den slags.

- Jeg har lavet lidt af hvert gennem tiden. Men af de mere skøre ting, så tæller vi blandt andet en vandvogn til en ridebane og en trailer med stole, så jægerne kunne køre ud i skoven med den, siger den muntre klejnsmed.

rich-media-10
Klejnsmeden kan få ønsker til at gå i opfyldelse hos Maskiner A/S. Foto: Tim Søgaard.

Imens er en anden munter medarbejder ved at lære faget inde ved siden af. Her går Mathias Olesen nemlig og bygger på en ny Yanmar-maskine. Han er Entreprenørmaskinmekaniker-lærling hos Maskiner A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er virkelig bare lækre maskiner at stå og arbejde med for sådan en som mig, det er entreprenørmekaniker-kræs, siger Mathias Olesen, der også fremhæver den gode og sjove tone, der blandt alle i virksomheden.

- Vi har det sjovt sammen. Alle kan tage lidt gas og samtidig lærer vi af hinanden.

rich-media-12
Yngste mand i butikken er Mathias Olesen, der er i lære som maskinmekaniker. Foto: Tim Søgaard.

Den slags holdånd, kan Johnny Larsen, der er lager-ansvarlig, også skrive under på.

- Jeg synes vi har et godt hold. Det er sådan, at alle kan tale med hinanden, om det så er direktøren eller lærlingen, så er vi alle på samme hold her, siger manden, der har styr på lageret i ekstrem grad.

rich-media-13
Johnny Larsen har styr på stumperne på det store lager. Foto: Tim Søgaard.

- Jeg tror jeg har styr på alle stumper herude. Vi har vel for en seks-syv millioner kroner herude. Og uden reservedele, så kører tingene jo ikke, så jeg synes det er vigtigt at have styr på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En arbejdsskade han også har taget med sig hjem.

- Ja, jeg må nok indrømme, at jeg også har lokation på alle ting derhjemme, selv oppe på loftet, smiler Johnny Larsen.

rich-media-15
Der er god værkstedshumor hos Maskiner A/S. Foto: Tim Søgaard.

Meget mere Yanmar

Siden coronakrisen har det ikke stået stille hos Maskiner A/S. Faktisk er det gået rigtig godt de seneste år.

- Men man kan godt mærke at tiden er en anden her i 2023. Men så tilpasser vi os. Lige nu er det rigtig meget fjernvarme og elkabler, der skal i jorden, så her forsøger vi at byde os til med vores gode maskiner, siger Torben Laursen.

rich-media-16
Maskiner A/S fortsætter vækstrejsen, hvis det står til Lena Brohus. Foto: Tim Søgaard.

Lige nu er de fleste medarbejdere i Horsens, men planen er at afdelingen i Slagelse skal udvides for at imødekomme de store projekter på Sjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har masser af planer og vil selvfølgelig gerne vækste. Vi har tanker om en eller anden form for udvidelse på Sjælland, måske lidt større lokaler. Men det er ihvertfald sikkert, at vi fortsætter med at have fokus på den service uanset om du er lille eller stor kunde, siger direktøren for Maskiner A/S, Lena Brohus.