Lyt til artiklen:

I Låsby gør 50 ton gravemaskine plads til vandet fra oven

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Abonnementsartikel

Udover rislende vand har der især været én anden lyd, som har været gennemgående for hele projektet.

Med en kampvægt på 50 ton svinger Komatsu'en skovlen lige frem og sætter tænderne i jorden. Larvefødderne fylder stort set hele vejen og er næsten kørt helt til kant foran det seks meter dybe hul.

Udover at grave flytter den store maskine også gravekassen og vigtigst af alt: sænker de knap ni ton tunge regnvandsrør med en diameter på 1,6 meter ned i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bruger vores største gravemaskine for at lægge regnvandsrørene, da det er den eneste, der kan håndtere rørene i de dybder, fortæller formand hos Arkil Anlæg Silkeborg, Morten Højgaard Hansen, til Maskinteknik.

rich-media-2
Leif Thomsen til venstre, Morten Højgaard Hansen og Troels Søndergaard til højre. Foto: Tina Moesgaard.

Arkils folk gik i jorden med projektet i Låsby i sommeren sidste år. Projektet indebærer at lægge nye rør til regnvand og anlægge et regnvandsbassin. Arbejdet udfører de for Skanderborg Forsyning.

35.000 ton jord

Rørarbejdet finder sted på en omkring 800 meter lang bakke, og for enden af den ligger nu et regnvandsbassin.

- Vi har gravet 35.000 ton jord væk for at gøre plads til bassinet. Før lå der et rensningsanlæg hernede, fortæller entrepriseleder hos Arkil Anlæg Silkeborg, Troels Søndergaard.

rich-media-3
Det nye regnvandsbassin var gravet færdigt i slutningen af november. Foto: Tina Moesgaard.

Regnvandsbassinet skal rense og forsinket vandet fra den ledning, som Arkil i øjeblikket er ved at lægge i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men der er ingen tilløb endnu. Lige nu er det bare grundvand, der fylder bassinet op, fortæller afdelingschef hos Arkil Anlæg Silkeborg, Leif Thomsen.

Tre stenkister

Udover grundvand har folkene fra Arkil også haft et vågent øje på tre bevaringsværdige bygværker i form af stenkister, som den nye regnvandsledning ikke har måttet komme i karambolage med.

En stenkiste er en overdækket, stensat rende, der foroven danner vej over et mindre vandløb, og som leder vandet under vejen. I dag er det betonrør eller lignende, som har fået den funktion.

rich-media-5
På den omkring 800 meter lange strækning ligger tre stenkister. Foto: Tina Moesgaard.

- Vi skal presse stålrør under stenkisten, og så skal der laves to store spunsgruber, i cirka otte meters dybde, på hver side af stenkisterne, således der kan etableres et lige pres på rørene, som skal underpresses, fortæller formand Morten Højgaard Hansen.

Imens fortsætter arbejdet med at få de sidste af nutidens stenkister jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Hvert rør vejer knap ni ton og har en diameter på 1,6 meter. Foto: Tina Moesgaard.

- Rørene skal hejses meget præcist ned, for man kan ikke flytte dem med hånd eller brækjern. Det er gravemaskinen, der skal lægge dem, fortæller afdelingschef Leif Thomsen.

Og med endnu et rør lagt i jorden er Låsby nu et skridt nærmere håndteringen af fremtidens vandmængder, når himlen åbner sluserne på vid gab.

Sæt i bakgear

For hvis der er noget, der har været gennemgående for projektet, så har det været lyden af rislende vand - både fra oven og fra neden.

Men det er der også én anden lyd, der har.

- Det har været lidt af en udfordring, at maskinerne ikke har haft så meget plads af vende på, fordi vejen er smal, fortæller entrepriseleder Troels Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Sporene bag den mindste gravemaskine er fra en bakkende hjullæsser. Foto: Tina Moesgaard.

Formand Morten Højgaard Hansen nikker.

- Alle vores kørsler er foregået ved, at maskinerne har bakket ned, vendt og bakket op igen. Så der har været noget bakken, fortæller han.

Når først Arkil er færdige med rørarbejdet, udlægger de asfalt oven på grusvejen, og derefter er det kun den sidste finish, der mangler.