Lyt til artiklen:

Grønnere sortering med ny elektrisk sorterer

00:00
Hastighed: ???x
03:20

Abonnementsartikel

Hos Asklev Sten og Grus i Midtjylland er der stor tilfredshed med ny elektrisk tørsorterer, som er udviklet i samarbejde med MK Stål og Maskinteknik.

HAMPEN: Den fylder godt i landskabet, der midt i grusgraven ved Hampen lidt nord for Nr. Snede i Midtjylland, hvor Asklev Sten og Grus' nyeste tørsorterer anlæg er placeret.

Anlægget kører på ren el, og det erstatter et tilsvarende anlæg med samme kapacitet på diesel, som hidtil har klaret opgaven i grusgraven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skal køre op mod ti timer om dagen, og med den store fødekasse behøver vi ikke konstant fylde på.

Morten Sørensen, Asklev Sten og Grus

- Indtil videre er vi meget tilfredse med anlægget, der samtidig er en del billigere i drift end det gamle, som brugte cirka 27 liter diesel i timen - i forhold til det nuværende elforbrug på cirka 73 Kw i timen. Men det var nu primært på grund af, at vi også gerne ville gøre lidt i forhold til den bæredygtige dagsorden, forklarer indehaver Morten Sørensen fra Asklev Sten og Grus til Maskinteknik.

Fast strøm

Han fortæller, at han gennem et års tid havde tænkt på at skifte til el, og derfor kontaktede han Morten Knudsen fra MK Stål og Maskinteknik på Djursland, som er eksperter i at løse den slags opgaver.

rich-media-3
Indehaver Morten Sørensen, Asklev Sten og Grus. Foto: Torben Jastram.

- Morten Knudsen lavede nogle tegninger til en løsning, og da jeg var tilfreds, gik de i gang med at bygge anlægget. Samtidig fik jeg lagt fast strøm ind, så vi havde noget at føde anlægget med. Der kan også bruges generator, men det giver ligesom ikke rigtig mening i forhold til den bæredygtige dagsorden, siger han.

Der er under opbygningen tænkt ind, at der skal være god plads til personer, når der skal laves service og vedligeholdelse. Morten Sørensen er især glad for den store fødekasse til godt 40 kubikmeter og bedre gangbro, dette anlæg har i forhold til det gamle.

- Det skal køre op mod ti timer om dagen, og med den store fødekasse behøver vi ikke konstant fylde på, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget kan håndtere på den rigtige side af 550 tons i timen.

rich-media-5
Morten Sørensen er især glad for den store fødekasse. Foto: Torben Jastram.

Meget er håndbygget

Hos MK Stål og Maskinteknik er Morten Knudsen ligeledes meget tilfreds med resultatet, og han både håber og forventer, at virksomheden kan sælge flere lignende anlæg i den kommende tid. Rent faktisk er det første anlæg allerede solgt til en anden grusgrav.

- Vi var naturligvis glade for at få lov til at udvikle anlægget for en kunde, der havde viljen til at gøre noget for at sænke CO2-udledningen. Motoren, gearet og selve sigten har vi fået leveret færdigt, men resten af anlægget er håndbygget, forklarer Morten Knudsen fra MK Stål og Maskinteknik, som er eksperter i at lave den type løsninger.

Anlægget er CE Godkendt og fremstillet i overensstemmelse med Maskindirektiv 2009/42/EF.

rich-media-6
Anlægget er CE Godkendt og fremstillet i overensstemmelse med Maskindirektiv 2009/42/EF. Foto: Torben Jastram.

- Anlægget er den første af sin slags i Danmark, og vi tror det er noget af det, vi kommer til at se meget mere af i fremtiden, da råstofindustrien jo også er påvirket af CO2 problematikken, siger Morten Knudsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Åbent Hus

Asklev Sten og Grus har allerede haft flere interesserede på besøg i grusgraven for at besigtige nyanskaffelsen, og den 10. marts afholdes der åbent hus, hvor man har inviteret en række mulige kunder, der kan være interesseret i at få et tilsvarende anlæg.

Og så er det ikke kun økonomi og miljø, der vinder ved at skifte til denne type sorterer anlæg, for støjniveauet er ligeledes sænket betragteligt.

- Jeg har talt med naboen, og han er ligesom jeg også glad for skiftet til el og dermed mere støjsvag produktion, fortæller Morten Sørensen til Maskinteknik.

rich-media-8
Foto: Torben Jastram.