Lyt til artiklen:

Teenage-entreprenør med blus på alle lamper

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Abonnementsartikel

Mikkel Frich har udvidet maskinparken i sit lille enmandsfirma Frich Have & Anlæg med en ny minigraver, der skulle være til at få øje på.

Rigtig mange i Ringkøbing-området har fået øje på, at Mikkel Frich kan lidt af hvert. Alt fra græsplæner til flisebelægninger og gravning til kloak. Men han er nu også til at få øje på. Den blot 19-årige entreprenør bag firmaet Frich Have & Anlæg har netop købt sig en flunkende ny gravemaskine, som foruden at grave også kan blinke om kap med de fleste diskotek-lysshows.

rich-media-1
Der breder sig lidt diskotekstemning i maskinhuset, når den nye Wacker Neuson ruller ind. Pressefoto.

- Jeg skal somme tider sidde i maskinen 25 timer i løbet af en uge. Så skal det altså være lidt sjovt. Og det er altid fedt at se folk vende sig for at kigge en ekstra gang, når jeg arbejder med maskinen, forklarer Mikkel Frich.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Langt fra standard

Den nye i maskinparken er en Wacker Neuson ET18 miniraver, som salgskonsulent Peter Røjkjær hos Stema har leveret med en kampvægt omkring de to tons. Men Mikkel Frichs maskine er langt fra standardudgaven.

Pedalerne i bunden er afmonteret, og alle funktioner er flyttet op i joysticks. Maskinen har masser af ekstra arbejdslys, men også positionslys i forskellige farver både foroven og forneden. Inde i kabinen har Mikkel Frich et behageligt rødt lys. Og så har graveren også blitz-blink. Det har mekaniker Peter Hvass på Stemas' værksted i Hadsten haft fingrene i, så Mikkel Frich nu kan ændre blitz-frekvensen ved tryk på en knap i kabinen.

rich-media-3
De traditionelle pedaler er fjernet fra bunden, og Mikkel Frich har alle maskinens funktioner samlet i joysticks. Pressefoto.

Foruden en lang række standard-features, som maskinen er født med, har den tillige fået centralsmøring, og Stemas har leveret den med både Compacttilt, Moba-maskinstyring og skovle fra maskinfabrikken JST.

Weidemann-rød

Den nye gravemaskine holder i øvrigt ikke den officielle gule Wacker Neuson-farve. Den unge entreprenør bestilte nemlig også lige en omlakering, så den totalt matcher hans røde Weidemann 1390-minilæsser, som han købte hos Stemas for et års tid siden.

rich-media-4
Masser af lys, Compacttilt, Moba-maskinstyring, centralsmøring og andet ekstra udstyr. Alt sammen er med til at "gøre det lidt sjovt" at køre maskine, som Mikkel Frich udtrykker det. Pressefoto.

Det er små tre år siden, Mikkel Frich lagde an til at blive selvstændig med maskiner og masser af opgaver, ikke mindst for sommerhusfolket i Søndervig-området. Men han er faktisk butiksuddannet hos Meny Fødevaremarked i Søndervig. Sideløbende med uddannelsen, kørte han i fritiden rundt med en havetraktor og en vogn og slog græs for folk og virksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har altid godt kunnet lide at gejle mine maskiner. Også den store plæneklipper, som blev forsynet med masser af lys, siger Mikkel Frich, som om kort tid ikke længere er teenager. Han fylder 20 år i marts.

rich-media-6
Mikkel Frich er stadig teenager lidt endnu. Han fylder 20 år i marts. Men han har godt gang i alskens opgaver med Frich Have & Anlæg - og nu en ny Wacker Neuson-graver. Pressefoto.