Lyt til artiklen:

Flydende 35-tons graver genopretter vådområder

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Abonnementsartikel

Johan Klarin investerede i en 35-tons Volvo EC220E Long Reach med Big Float-pontoner for at kunne arbejde ude i vådområderne i Sverige.

For nogle år siden lejede svenske JKN Entreprenad en Big Float pontonmaskine, da entreprenøren skulle udføre et projekt i et vådområde. Det gav blod på tanden, men det tog lidt tid, før indehaver Johan Klarin besluttede sig for at investere i sin egen maskine. Det fortryder han i dag.

- Tidligere da vi fik den slags opgaver, prøvede vi med de maskiner, vi havde, og egne løsninger, hvor vi for eksempel lagde måtter ud for at fordele vægten. Et par gange sank maskinerne ned i vådområdet og måtte bjerges for mange penge, siger Johan Klarin i en pressemeddelelse fra Swecon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Johan Klarin, indehaver af JKN Entreprenad. Foto: Swecon.

I begyndelsen af 2022 blev det så nok for den svenske entreprenør, og han valgte at investere i modellen Big Float E22, som har en ny og mere robust konstruktion og kan samle pontonerne ved transport. Den erhvervede han sig hos Niklas Johansson fra Stenstan Recycling, som er forhandler af den finske producent Remu, der producerer Big Float-pontonerne.

- Dette er en specialmaskine, som der ikke findes mange af. Alligevel er der stor efterspørgsel på dem, så det er en interessant investering, som flere går og overvejer at lave, siger Niklas Johansson.

Mange interesserede

Maskinen blev leveret i begyndelsen af september, og da Johan Klarin viste den nye maskine frem på Facebook og Instagram, var der lige pludselig mange potentielle kunder, der meldte sin interesse.

Den nye pontonmaskine fik sin jomfrutur i et vådområde, men turen gik ikke helt som planlagt, fortæller Johan Klarin.

rich-media-3
Maskinen kan grave i 12 meters dybde. Foto: Swecon.

- Jeg kørte naturligvis fast i noget tørv. Det var spændende et stykke tid - enten måtte jeg komme fri, eller også måtte jeg svømme tilbage, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sidst kom han fri og fik derefter testet, hvordan den tunge maskine kunne klare sig i det ellers vanskeligt tilgængelige vådområde.

En dejlig maskine

Nu er det Johan Klarins medarbejder Tobias Julin, der til daglig arbejder med Big-Float-maskinen, og i oktober påbegyndte han en genopretningsopgave i søen Klosterviken i Skåne. Her renser han indløbet, omformer landskabet for at fremme vadefugle og fjerner unødig vegetation.

- Det er en dejlig maskine, og bæreevnen er fantastisk, siger Tobias Julin og tilføjer med et grin:

- Men på landjorden er den utroligt klodset. Forestil dig selv friktionen med et 20 tons tungt og ti meter langt bundstel.

Flere kunder efterspørger gravearbejde på åbent vand, så derfor har Johan Klarin allerede besluttet at supplere maskinen med ekstra pontoner og forankringsben. Han kan konstatere, at investeringen har været økonomisk rentabel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har travlt. Der er flere projekter i kø, siger han.

rich-media-6
Maskinen har en rækkevidde på 15,8 meter. Foto: Swecon.