Lyt til artiklen:

Holbøll graver ud til gasledning

00:00
Hastighed: ???x
02:45

Abonnementsartikel

Kontrakten er den største i virksomhedens historie.

En lille smule sne og frost kunne ikke stoppe entreprenøren Holbølls gravemaskiner fra at tage fat på sin del af etableringen af den nye gasledning fra Everdrup på Sjælland til Nakskov på Lolland.

Energinet og Evida er bygherrer på det samlede projekt, og Holbøll har vundet 2. delstrækning af Evidas del. Strækningen er omtrent 28,8 kilometer og strækker sig fra Guldborgsund til Maribo. Det er Holbølls største kontrakt nogensinde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Entreprenøren er gået i gang med at etablere en rørlagerplads, som skal opbevare de 16 meter lange rær, som styk for styk vil blive svejset sammen og udgøre den kæmpe stålledning.

Omhyggeligt arbejde i stor skala

Frem til den forventede aflevering i april 2024 vil Holbøll have op til 50 folk beskæftiget på projektet. De skal blandt andet grave den 28 kilometer lange rørgrav og i den forbindelse kommer der cirka 190.000 kubikmeter jord op på kanten, som efterfølgende skal reetableres igen omkring gasledningen.

- Udover størrelsen af projektet, så er det særlige ved dette projekt selve omstændighederne og omgivelserne. Der er store krav til svejsningerne, håndtering af padder og nærmiljø, og retablering af dræn. Projektet kan på mange måder ses som et stort tog som konstant skifter områder. Kravet til at beskytte naturen kræver både forberedelse og omstillingsparathed. For med et nyt stykke jord nærmest hver dag, kan vi aldrig vide os 100 procent sikre på, hvilke uforudsete udfordringer, der kan dukke op uanset, hvor forberedt vi end har været op til, siger Peter Høegh, som er projektchef i Holbøll og ansvarlig for projektet.

rich-media-2
De første skovlfulde blev flyttet ved den kommende rørlagerplads. Foto: Holbøll.

På strækningen skal Holbøll blandt andet igennem bevaringsværdig natur, hvorfor der er udarbejdet miljøbeskrivelser om, hvordan naturen og dyrelivet oplever så få gener som muligt under anlægsperioden.

Udover naturen skal gasledningen også krydse jernbane, motorveje samt større og mindre veje, her vil entreprenøren anvende styrede underboringer for at lave så få gener for lokalområdet som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi regner med, at selve gravearbejdet går i gang i løbet af marts og vi starter fra Skibevej lige uden for Maribo, fortæller Peter Høegh.

Lokal drivkraft

For Peter Høegh er det ikke kun betydningsfuldt at have ansvaret for et af Holbølls største projekter nogensinde, men han er også stolt over at være med til at udvikle Lolland. Der hvor han er vokset op.

Når projektet er afleveret, vil det være muligt at levere gas som erstatning for kul og olie. Selve gasledningen bliver tilkoblet det fælles transmissionsnet fra Everdrup og vil føre gas ned til virksomheder på Lolland og Falster heriblandt de to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing. Der vil også være mulighed for lokal biogasproduktion, som kan sendes fra Lolland og Falster til ledningsnettet på Sjælland.