Lyt til artiklen:

Rekordregn betød stor efterspørgsel på kloakmestre

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Abonnementsartikel

Som følge af de store regnmasser i januar fik mange boligejere vandskader at se til. Men mange bekymrer sig ikke om vandskader, før de er sket, erfarer Unik Anlæg ApS, der er ekspert i bl.a. kloakarbejde og omfangsdræn.

Tal fra 3byggetilbud.dk vidner om, at mange boliger ikke har kunnet håndtere de store regnmasser, vi fik i januar i år. Der tikkede nemlig mange vandskade-relaterede henvendelser ind. Sammenligner man de første 10 dage af januar 2023 og samme dage sidste år, har hele 133 procent flere efterspurgt at få lagt omfangsdræn rundt om boligen.

Når hele januar 2023 og januar 2022 sammenlignes, så er der sket en fordobling i antallet af forespørgsler på kloakmestre i hovedstadsområdet - det viser ligeledes tal fra 3byggetilbud.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nedbørsmængder af den kaliber, som vi har startet året ud med, har i den grad kunne mærkes på vores henvendelser. Og det kan også ses i vores data, fortæller Maria Carlsen, der er kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk.

Gider ikke sikre sig, før skaden er sket

Belastede kloakker og våd, mættet jord, der ikke kan håndtere mange større regnskyl, er to hyppige årsager til vandskader. Men den gode nyhed er, at det er muligt at sikre boligen. Erfaringen hos Unik Anlæg ApS, der holder til på Frederiksberg og har over 25 års erfaring som kloakmester, er dog, at mange ikke gider sikre sig.

- Mange har den holdning, at kommer der f.eks. vand i kælderen, så dækker forsikringen - men forsikringen dækker ikke alle omkostninger. Men den holdning gør altså, at mange ikke vedligeholder eller sikrer sig, forklarer Lars Årsberg.

Blandt andet et højvandslukke og et omfangsdræn kan sikre boligen. Men ser man på 3byggetilbud.dk's øgede efterspørgsel på at få omfangsdræn, tegnes dette billede: Boligejere sikrer sig, efter skaden er sket.

Sikr boligen og vedligehold kloakken

Opfordringen fra den rutinerede kloakmester er derfor klar: vedligehold kloakken. For gør man som boligejer ingenting for at beskytte boligen, kan der hurtigt opstå vandskader og det kan blive en dyr affære.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men sikrer man sin bolig, mindsker man risikoen for vandskader:

- Vi anbefaler, at folk tilser sine brønde minimum en gang årligt. Og man kan selv se, om brønden skal renses. Og det kan man godt selv gøre med en kloakrenser, fortæller Lars Årsberg.