Lyt til artiklen:

23 tons el-gravemaskine leverer data til Fremtidens Grønne Byggeplads

00:00
Hastighed: ???x
03:20

Abonnementsartikel

Volvos største elektriske gravemaskine - EC230 Electric - har fået sin debut i Danmark på stort tårnprojekt i Aarhus.

Volvo Entreprenørmaskiner arbejder sammen med blandt andet Dansk Teknologisk Institut og Per Aarsleff A/S om et projekt for at teste bæredygtige løsninger. Det sker i projektet Fremtidens Grønne Byggeplads, som udføres i forbindelse med et kommende højhusbyggeri på havnen i Aarhus, hvos Aarsleff er entreprenør.

Volvos 23-tons EC230 Electric er blevet brugt i Danmark for allerførste gang i dette projekt, hvor man overordnet vil udforske, hvordan fremtidens byggeplads kan se ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ikke nok dokumentation om den faktiske indvirkning af forskellige bæredygtige løsninger. I dette projekt dokumenterer vi den indvirkning, som specifikke initiativer har på at reducere miljøindvirkningen, især reduktion af støj, CO2 og andre emissioner, inklusive forskellige muligheder for grøn energiforsyning. Elektrificering af ikke-vejgående køretøjer har et stort potentiale, men der er også forhindringer. I sidste ende omdanner vi data til viden og hjælper dermed byggebranchen med at fremskynde den grønne overgang, siger Lars Overgaard, Seniorprojektleder for Fremtidens Grønne Byggeplads og Dansk Teknologisk Institut.

rich-media-2
Lars Overgaard er seniorprojektleder for Fremtidens Grønne Byggeplads og Dansk Teknologisk Institut. Pressefoto.

Byggeriet på Mindet i Aarhus kommer til at være landets højeste kontorbygning. Men dette er ikke nogen almindelig byggeplads. I stedet er flere partnere sammen i et banebrydende initiativ for i praksis at afprøve bæredygtige byggeløsninger i et virkeligt miljø.

Den indsigt, som opnås gennem initiativet, hjælper med at opbygge viden og en bedre forståelse af, hvordan disse løsninger kan implementeres i større målestok i fremtiden. Til gavn for hele byggebranchen.

Der er blandt andet udført overvågning af luftkvalitet og støj for at give viden om fordelene ved at indføre elektriske, hybride og biobrændstof (HVO) entreprenørmaskiner i sammenligning med konventionelt udstyr.

- At reducere vores CO2-fodaftryk er en udfordring, men ved at indføre fossilfrie processer og maskineri og indkøbe bæredygtige materialer kan vi fremtidssikre vores virksomhed og fungere som forbillede i denne grønne overgang. Den viden, som vi får fra projekter som det ved Mindet, vil give os værdifuld information om, hvor vi bør fokusere og investere, og om at ændre vores vaner, og for at det skal lykkes os, er vi nødt til at gøre bæredygtighed til en prioritet på tværs af hele værdikæden, siger Lars Dithmer, chef for bæredygtighed hos Aarsleff.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Volvo EC230 Electric blev indsat på stedet tidligt i december og udnyttede sine 23 tons til at udgrave midten af byggepladsen. Både langsom opladning om natten og hurtig opladning i pauser blev anvendt på byggepladsen. På den måde blev opladningsmønsteret og belastningen på lysnettet overvåget i realtid, hvilket gav værdifulde data til yderligere undersøgelse af, hvordan man kan sikre tilstrækkelig effekt til yderligere elektrificering.

rich-media-4
Pressefoto.

- Vi var henrykte over at blive involveret i dette innovative program for at fremvise bæredygtige løsninger, som allerede er til rådighed i dag. Gennem programmet har vi indsamlet betydelige beviser for indvirkningen af bygge- og anlægsmateriel med nul emissioner. Den viden, vi indhentede, hjælper med at understøtte byggebranchen i dens overgang hen mod mere bæredygtige fremgangsmåder og arbejdsmetoder, siger Henrik Torp, der er chef for Volvo Entreprenørmaskiner i Danmark.