Lyt til artiklen:

- Tilsyn skal ikke være årsagen til, at man lever op til reglerne for asbesthåndtering

00:00
Hastighed: ???x
04:02

Abonnementsartikel

Ifølge Mette Møller Nielsen fra DI Byggeri er der brug for at virksomhederne i højere grad tager ansvar for eget arbejdsmiljø. Mere information skal hjælpe dem på vej.

Der skal mere information til, hvis ureglementeret arbejde med asbest skal bremses.

Det siger Chef for Arbejdsmiljø Byggeri i DI Mette Møller Nielsen til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg må jo bare sige, at reglerne er helt klare. Vi ved alle sammen, at man skal anvende de fornødne foranstaltninger, når man har at gøre med asbest - og særligt, når vi taler om lærlinge og unge generelt, fordi vi ved, at der kan være en forhøjet risiko for, at man senere i livet kan udvikle asbestose, siger hun.

Først på ugen bragte Fagbladet 3F en artikel, hvor flere faglærere på landets nedriveruddannelser udtrykker kritik af både virksomhederne og Arbejdstilsynet, fordi alt for mange lærlinge bliver bedt om at arbejde med asbest uden hverken beskyttelse mod eller instruktion i håndtering af det livsfarlige materiale.

Faglærer på nedriveruddannelsen hører

Se også:

Faglærer på nedriveruddannelsen hører "tit" om lærlinge, der bliver udsat for asbest

Mette Møller Nielsen tror på, at det gode arbejdsmiljø bliver skabt ude på arbejdspladserne og ikke nødvendigvis afhænger af, at der kommer mere tilsyn.

- Der skal godt nok et stort arbejdstilsyn til for at sikre, at der ikke er nogen, der overtræder reglerne. Jeg tror man skal se arbejdstilsynet som noget, der kan komme og føre tilsyn, men det skal ikke være årsagen til, at man lever op til reglerne. Det skal man gøre, fordi man gerne vil have et sikkert og sundt arbejdsmiljø, og det er ude på arbejdspladserne at man skal sikre, at det sker, siger hun.

Information er nøglen

I en årrække har DI Brancheservicecenter Byggeri og 3F arbejdet sammen for at sikre, at man har den rigtige viden om asbest. Det har resulteret i flere initiativer heriblandt websitet asbest-huset.dk, Byggeriets Arbejdsmiljøbus (BAM-BUS), hvor man har ti konsulenter ansat til at køre land og rige rundt og inspirere arbejdspladser og erhvervsskoler til at forbedre arbejdsmiljøet, mediet under-hjelmene.dk samt det årlige Arbejdsmiljøtræf, der afholdes ni steder i landet én gang om året på erhvervsskoler. Her får både elever og erhvervslivet mulighed for at høre oplæg om arbejdsmiljø af blandt Arbejdstilsynet samt mulighed for at se udvalgte tekniske hjælpemidler, der kan hjælpe med at gøre arbejdsmiljøet bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Overordnet er det mit indtryk, at virksomhederne i branchen hver dag kæmper for at sikre det gode arbejdsmiljø. Men når der er nogen, der stadig arbejder med asbest uden de fornødne foranstaltninger, så må vi forstå det sådan, at der mangler viden om, hvor farligt det er, hvor man kan træffe det, og hvordan man håndterer det rigtigt, og derfor må vi fortsætte vores indsats med at informere, siger Mette Møller Nielsen.

En proces

En af de ting, Arbejdstilsynet sammen med byggeriets parter arbejder på lige nu, er en tilpasning af bekendtgørelsen om asbest. Derudover har Arbejdstilsynet for nyligt fået et nyt værktøj. Nemlig et såkaldt kompetencepåbud, som man kan risikere at få, hvis der ikke er styr på asbesthåndteringen. Et kompetencepåbud betyder, at virksomheden påbydes at indhente rådgivning af en autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Når der næste gang afholdes Verdens Vildeste Brobyggere - en konkurrence hvor lærlinge og elever dyster om at bygge spektakulære broer på tid forskellige steder i landet - vil arbejdsmiljø være ét af vurderingspunkterne i den samlede bedømmelse af deltagernes præstation.

- Det handler netop om at skabe en forståelse for, at et godt arbejdsmiljø er en forudsætning for et godt langt arbejdsliv. Inspirationen skal ikke kun komme fra arbejdsmiljøverdenen, den skal også komme fra undervisningsverdenen, siger Mette Møller Nielsen.

- Med den viden, vi har i dag, er der ingen mennesker, der skal arbejde med asbest, uden de rigtige værktøjer, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man står i en situation, hvor man bliver bedt om at håndtere asbest, og man kan konstatere, at de rette forholdsregler ikke er taget, bør man handle, siger Mette Møller Nielsen.

- Så skal man ringe til sin fagforening eller Byggeriets Arbejdsmiljøbus. De kan også bruge asbest-huset.dk til at informere om og tage en snak med deres arbejdsgiver om, at der faktisk er nogle regler på det her område, som det er meningen at man skal følge, siger Mette Møller Nielsen.