Lyt til artiklen:

Vejdirektoratet byder flere partnere op

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Abonnementsartikel

Gennem 2023 og 2024 vil Vejdirektoratet udbyde projekter for 5-10 milliarder kroner fordelt over hele landet.

Op mod et par hundrede repræsentanter fra danske entreprenørvirksomheder var mandag samlet i Middelfart, hvor vejdirektoratet havde indbudt til den årlige leverandørdag.

Her præsenterede Vejdirektoratet i kort form de mange store og små entrepriser, der kommer i udbud i år og næste år. Direktoratet vil udbyde op mod 100 projekter til en samlet værdi på mellem 5 og 10 milliarder kroner, som er spredt rundt i hele landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enkelte store entrepriser

Hvor der tidligere har været en del store entrepriser i spil, har Vejdirektoratet - som Maskinteknik tidligere har fortalt om - valgt at tilpasse udbud, så flere mindre aktører kan være med.

Vejdirektoratet vil have flere små entreprenører på banen

Se også:

Vejdirektoratet vil have flere små entreprenører på banen

- Vi har valgt den model efter indstillinger fra branchen, og den vil vi arbejde efter. Der vil dog i årene fremover stadig komme enkelte større projekter, som vil være møntet på konsortier. Blandt andet Marselistunnellen i Aarhus og en ny Limfjordsforbindelse, sagde anlægsdirektør Erik Stoklund Larsen.

Meget handler om E45

Af de store projekter handler flere af dem om opgaver på E45. Det gælder blandt andet udbygning af tilslutningsanlæg ved Randers, udbygning til seks spor på en 18 kilometer strækning rundt om Aarhus samt udbygning til seks spor på en 38 kilometer strækning mellem Vejle og Skanderborg. Desuden skal der etableres ny 35 kilometer lang højhastighedsjernbane på Vestfyn, laves tredje etape af Kalundborgmotorvejen, forlængelse til Hillerødmotorvejen samt et par andre projekter.

Puljen af mindre projekter tæller hele 61 entrepriser og dækker over meget forskelligt som blandt andet cykelstier, ladeparker, støjskærme samt udbygninger af rastepladser og samkøringspladser.

Øget klimafokus

- Opgaverne her er de første på baggrund af Infrastrukturplanen fra 2021 som strækker sig helt frem til 2035. De entrepriser, vi præsenterer nu, er sådan som verden ser ud i dag. Der kan naturligvis komme ændringer, fastslog Erik Stoklund Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sluttede Leverandørdagen af med at fortælle lidt om det øgede klimafokus, der bliver en del af fremtiden, hvis man vil arbejde for Vejdirektoratet. Blandt andet vil der blive et krav om, at entreprenører skal levere EDP'er (miljøvaredeklerationer) ved alle projekter over 5 millioner kroner. Disse EDP'er skal laves på produktniveau.

Desuden har Vejdirektoratet stor fokus på sikkerhed samt ordentlige løn- og arbejdsvilkår, ligesom der også bliver skævet til kønsdiversitet i årene fremover.