Lyt til artiklen:

Benspænd i bæredygtig ombygning

00:00
Hastighed: ???x
03:31

Abonnementsartikel

Ombygning af eget domicil giver Tscherning Group vigtig læring om bæredygtigt byggeri, men processen tærer lidt på tålmodigheden.

Måske lyder det som en forholdsvis nem opgave at ombygge et tidligere værksted til moderne kontorer ved brug af så mange genbrugsmaterialer som praktisk muligt. Især hvis der ikke er helt skarpe krav til økonomi og tidsplan for projektet.

Men det er slet ikke så ligetil, hvis man spørger den grønne nedrivnings- og entreprenørvirksomhed Tscherning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vores egen bæredygtige legestue i lille skala, og det er meget lærerigt.

Adm. direktør Søren Tscherning, Tscherning Group

- Flere gange har det vist sig særdeles vanskeligt at skaffe de ønskede materialer på det rigtige tidspunkt. Derfor trækker det også ud med ombygningen, og selvom vi i dag er kommet meget langt, så har vi endnu ikke en slutdato for projektet, fortæller CEO Søren Tscherning.

Materialemangel

Sidste år indledte virksomheden en om- og udbygning af faciliteterne på domicilet i Hedehusene. Nogle gamle værksteder skal på grund af pladsmangel ændres til moderne kontor- og mødefaciliteter. Og hele ideen er, at ombygningen skal ske så bæredygtigt som overhovedet muligt, og med så stor en andel af genbrugsmaterialer, som det kan lade sig gøre.

Det er jo som udgangspunkt en rigtig god ide, og samtidig er det også et praktisk studie i, hvor langt det er muligt at komme som bygherre. Men det har bestemt ikke været en snorlige proces.

- Selvom vi ikke af bundet af et konkret budget eller tidsplan, så har der vist sig en række udfordringer undervejs. Nogle gange har det været svært eller umuligt at fremskaffe de genbrugsmaterialer, vi søgte efter. Andre gange har vi sat projektet lidt på stand by, for at vente på materialer, men vi nærmer os da målet, siger Søren Tscherning til Maskinteknik.

Indkøb hos Havnens Hænder

Direktøren er selv en af branchens fremmeste fortalere for den grønne omstilling i byggebranchen, og derfor er han glad for, at Tscherning i dette projekt tager sin egen medicin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vores egen bæredygtige legestue i lille skala, og det er meget lærerigt. Alle de tunge materialer kommer fra vores egne nedrivninger, men vi har også købt lidt fra andre aktører - blandt andet hos det biobaserede byggemarked Havnens Hænder, fortæller han.

De brugte materialer tæller blandt andet betonelementer, mursten, loftplader og stålbjælker. For eksempel bliver væggene i de kommende møderum lavet af gamle gulve.

Materialer med historie

- Og så har vi naturligvis været nødt til at supplere op med materialer, hvor det ikke har været muligt at finde noget brugt, siger han.

Det gælder for eksempel vinduer og ovenlys, hvor man ikke har fundet noget i de rigtige mål.

- Desuden ville vi nok løbe ind i problemer omkring brand- og isoleringskrav med gamle materialer, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Disse mursten har tidligere været brugt på Gladsaxe Skole. Foto: Torben Jastram.

Han er især glad for, at rigtig mange af materialerne har en historie. Det gælder for eksempel de brugte mursten fra Gladsaxe Skole, som faktisk går endnu længere tilbage, for de er blevet brugt en gang før skolebyggeriet.

Ikke nemt og ikke billigt

Projektet er en af vejene til at opnå byggeri baseret på genbrug af gamle materialer. Det bliver en øvelse, som vil vise nye mulige bæredygtige løsninger. Og når ombygningen er tilendebragt, vil Tscherning invitere interesserede fra branchen på besøg, så flere kan blive inspireret til at tage nye bæredygtigt tiltag.

- Det er ikke nemt, og det er ikke billigt, men det giver os en rigtig god læring for fremtiden. Hvis den cirkulære omstilling for alvor skal rykke, så kræver det modige bygherrer. Grøn moral koster noget, og desværre har dele af byggebranchen udelukkende de økonomiske briller på. Det er ikke godt nok, hvis vi for alvor vil omstillingen, fastslår Søren Tscherning.

rich-media-6
Foto: Torben Jastram.