Lyt til artiklen:

Gaslager gør plads til brint

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Abonnementsartikel

Et midtjysk gaslager kan blive knudepunkt i fremtidens el- og brintsystem.

Brintmaskinerne bliver formodentlig en del af hverdagen inden for de kommende par år. Og derfor skal brintinfrastrukturen på plads. Energinets datterselskab, Gas Storage Denmark, som ejer og driver Lille Torup Gaslager nord for Viborg, arbejder med planer om at omdanne gaslagerets underjordiske gaskaverner, så kan de kan indeholde brint og trykluft.

Det skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med ombygningen af kaverner fra naturgas til brint, bliver der behov for at udvide overfladeanlægget med et anlæg med kompressorer. Det kommer til at ligne det eksisterende anlæg, men mindre, lyder det.

- Brintproduktion er en del af løsningen for at nå i mål med den grønne omstilling, og i Gas Storage Denmark er vi glade for, at vi kan stille vores kaverner til rådighed til brintlager, siger Gas Storage Denmarks direktør, Adam Elbæk, i pressemeddelelsen.

Brint og fremtiden

Mens naturgas langsomt bliver udfaset, kan brint ifølge Energinet komme til at spille en vigtig rolle i fremtidens grønne energisystem.

Grøn strøm kan ved hjælp af elektrolyse blive omdannet til brint, som kan blive brugt direkte eller blive omdannet tilbage til strøm. Det sikrer ifølge Energinet grøn strøm, når solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser.

JCB præsenterer brint-teknologi på ConExpo

Se også:

JCB præsenterer brint-teknologi på ConExpo

I den forbindelsen skal brinten blive lagret et sted, fordi brinten netop bliver produceret i takt med, at vinden blæser, og solen skinner, og ikke nødvendigvis, når der er behov for brinten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er her, Lille Torup Gaslager kommer ind i billedet, lyder det fra Energinet.

I dag er der hverken brintlagre eller rørledninger til transport af brint i Danmark. Mange analyser dog på, at brint kommer til at spille en vigtig rolle i den grønne omstilling.

Liebherr demonstrerer 50 tons brint-gravemaskine

Se også:

Liebherr demonstrerer 50 tons brint-gravemaskine

- Det er en spændende mulighed for os på gaslageret, at vi får mulighed for at omstille vores virksomhed fra gaslager til lager for brint, siger daglig leder af gaslageret i Lille Torup, Mikael Buus Sommer, i pressemeddelelsen.

- Dermed bliver vores lager en vigtig del af fremtidens energisystem. Vi har lang erfaring med at drive et gaslager, herunder hvordan vi opfylder de høje sikkerhedskrav, og de kompetencer vi kan overføre til drift af brintlager, siger den daglige leder.

Samarbejde om brint

En af mulighederne for samarbejde om brint er Green Hydrogen Hub, som er et samarbejde mellem Gas Storage Denmark, GSD, Eurowind Energi og hollandske Corre Energy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eurowind vil opføre elektrolyseanlæg i området ved Hobro og syd for Mariager fjord.

Tæt ved Gas Storage Denmarks kavernelager i Lille Torup planlægger Corre Energi at opføre et 320 MW CAES-anlæg, Compressed Air Energi Storage.

Doosan/Develons brint-drømme rykker nærmere

Se også:

Doosan/Develons brint-drømme rykker nærmere

Det er i den forbindelse, at Gas Storage Denmark vil konvertere naturgaskaverner, så de ikke alene kan indeholde brint, men også trykluft. Netop trykluft er en del af CAES-anlægget og indgår i produktion af strøm, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner.

Går i gang næste år

Forberedelserne til samarbejdet i Green Hydrogen Hub er nu så langt, at planerne netop er blevet præsenteret ved et møde i lokalområdet for naboer og andre interesserede.

JCB brintmotor fik ConExpo-premiere

Se også:

JCB brintmotor fik ConExpo-premiere

Forventningen er, at ombygning og tilbygning på gaslageret i Lille Torup går gang næste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Green Hydrogren Hub arbejder nu med ansøgninger om de nødvendige tilladelser til anlæggende, projektering med mere, oplyser Energinet.