Lyt til artiklen:

S.D. Kjærsgaards nestor fylder 80 og fejrer 65 års jubilæum

00:00
Hastighed: ???x
04:38

Det er ikke uvant for servicemontørerne i Frejlev-afdelingen hos S.D. Kjærsgaard at få besøg af Ole Kjærsgaard, når de som dagens sidste gøremål pakker bilerne ud en sen eftermiddagstime, hvor de fleste andre allerede har stemplet ud.

Her kommer Ole Kjærsgaard gerne forbi til en snak for at holde fingeren på pulsen. Han skal altid lige have det sidste nye med ude fra kunderne. Og selvom pension længe har været hans ret, så kunne han ikke drømme om at trække sig tilbage og nyde sit otium. Han nyder sin hverdag som maskinhandler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At sælge traktorer er faktisk det eneste, jeg har lyst til at lave. Jeg har altid levet for den her forretning, og jeg har heller aldrig prøvet andet. Hvis jeg ikke skulle være her, hvad skulle jeg så give mig til?, spørger Ole Kjærsgaard, der efter en lang årrække i spids for 20 år siden gav direktørstolen videre til sin søn, Palle Kjærsgaard.

Mange af de kunder, vi har i huset i dag, har jeg solgt traktorer til både deres fædre og sågar deres bedstefædre

Ole Kjærsgaard, maskinhandler

Passion for salg

Ole Kjærsgaard blev født i 1943 i huset, der lå lige der, hvor han i dag har sit kontor.

Han startede som 15-årig i lære som mekaniker i faderen Søren Dengsø Kjærsgaards autoværksted på Nibevej i Frejlev i 1958. Som udlært begyndte han at køre servicevogn med fokus på Bukh-traktorerne, som S.D Kjærsgaard solgte i perioden fra 1960 til 1967.

Faktisk var det Ole, der som helt ung dreng foreslog sin far, at han skulle forsøge at få forhandling af den danskproducerede traktor. Det forslag skulle vise sig at være afgørende for, hvilken retning virksomheden tog i årene efter, og hvor den er i dag.

- Jeg kan huske den aller første Bukh, vi fik hjem. Den holdt oppe i garagen ved siden af fatters bil. Det var så stort, fortæller Ole Kjærsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter en årrække i servicebilen skiftede Ole over i salgsafdelingen og fandt der sin helt store passion - mødet med kunderne og jagten på salget. Siden har han solgt traktorer i Nordjylland.

- I gamle dage var der 4-5 mulige kunder på hver vej, man drejede ned ad. I dag skal man videre til nabosognet for at finde den næste, forklarer Ole Kjærsgaard om udviklingen på det marked, han har fulgt intensivt i over seks årtier.

Fantastiske maskiner

Den teknologiske udvikling af landbruget og traktorerne har også været enorm.

- Dengang i 60'erne havde en traktor en gearstang at skubbe til og et lifthåndtag at trække i. Det var det, og det var fint. I dag er traktorer jo helt fantastiske maskiner, der kan så meget rent elektronisk, at man næsten ikke forstår det, siger Ole Kjærsgaard.

rich-media-5
Ole Kjærsgaard, 1973.

Selvom kundegruppen altså er markant anderledes og varen på hylden, de røde Case IH, nærmest er et rumskib sammenlignet med den første Bukh, der trillede ind på pladsen i 1960, så er arbejdet som sælger, i Ole Kjærsgaards øjne, stadig fuldstændigt det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det afgørende i en handel er ikke, hvilken traktor man sælger. Det afgørende er det hus kunden kommer i, og de mennesker de har med at gøre. Det handler om, at overbevise kunden om, at den traktor kan det, de har brug for, lyder det fra den rutinerede sælger.

Ærlighed og tillid

S.D. Kjærsgaard er i de sidste årtier vokset markant som virksomhed. Udover afdelingen i Frejlev tæller virksomheden fire øvrige afdelinger både nordenfjords i Vrå, ved Aarhus, på Sjælland og Bornholm.

Virksomheden beskæftiger i dag op mod 100 medarbejdere.

rich-media-7
Ole Kjærsgaard foran den slags traktor, han bedst kan lide; en solgt traktor.

Netop nu er virksomheden i gang med at bygge et nyt sjællandsk hovedkvarter i Ringsted, der kommer til at spille en afgørende rolle i ambitionen om at blive en af de danske virksomheder, der måler sin omsætning i milliarder.

Og den mission bygger, som Ole Kjærsgaard ser det, på den kultur, der er skabt over tid. Ærlighed overfor kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er ærlige. Det har vi lært helt fra barnsben. Og så har vi ikke fået noget ind med en sølvske. Vi har knoklet for alt, hvad vi har opnået, siger Ole Kjærsgaard.

- Det hele handler om tillid. Den tillid til huset, der er skabt helt tilbage fra starten i 1930, er den vi hele tiden har bygget videre på. Vi er lært op med det. Og det, vi siger, det holder vi, forklarer Ole Kjærsgaard, der som følge af den tillid har den glæde at se kunderne vende tilbage til huset igen og igen.

- Mange af de kunder, vi har i huset i dag, har jeg solgt traktorer til deres fædre og sågar deres bedstefædre, fortæller Ole Kjærsgaard.

Fødselsdagen og jubilæet blev fejret ved et stort åbent hus-arrangement på Ole Kjærsgaards hjemmebane; SDK i Frejlev i lørdags, hvor op mod 400 gæster ønskede tillykke med dagen.