Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Zeppelin Danmark

00:00
Hastighed: ???x
04:54

Abonnementsartikel

Arbejdspladsen er denne gang i Brøndby, hvor vi besøger Zeppelin Danmark. Virksomheden er eneforhandler i Danmark, Grønland og Færøerne af verdens største producent af entreprenørmaskiner, Caterpillar.

- Alle drenge kender Ferrari, sådan er det også med Caterpillar, siger en stolt formand på værkstedet i Brøndby, hvor de store, gule maskiner med det velkendte CAT-logo fylder godt op.

Zeppelin Danmark har siden 2020 haft til opgave at sælge og servicere den amerikanske sværvægter indenfor entrepenørmaskiner, Caterpillar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Zeppelin Danmark i Brøndby set fra oven. Foto: Jørgen Ahler.

- Her i 2023 består vi af tre afdelinger. En Power-afdeling, der sælger motorer og generatorer, en udlejningsafdeling og så vores construction-afdeling, der sælger Caterpillar entreprenørmaskiner, siger administrerende direktør, Henrik Stordal.

Zeppelin Danmark har afdelinger i Esbjerg, Aarhus og så Brøndby, hvor der er fuld gang i værkstedet .Derudover er der Rental-afdelinger i Brøndby, Rødby, Fredericia og Hørning ved Aarhus.

rich-media-3
Niels Breitenbach er ligesom de andre mekanikere stolt af at arbejde med Caterpillar. Foto: Jørgen Ahler.

- Herude på værkstedet er vi både i gang med at klargøre nye maskiner og reparere de lidt ældre, fortæller formand, Niels Breitenbach.

Værkstedet tæller også en smedeafdeling, da mange af CAT-maskinerne kører på bælter og derfor har brug for lidt smedekærlighed.

- Fælles for alle folk herude er en vis stolthed. Caterpillar går jo for at være Rolls Roycen indenfor entrepenørbranchen. For mange af dem er det det ultimative at arbejde her, fordi vi netop har Caterpillar-maskinerne. Zeppelin sælger jo cirka 40 procent af alle Caterpillar-maskiner i verden, siger Niels Breitenbach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Leje eller eje

Udenfor værkstedsbygningerne står de gule Caterpillar-maskiner store som små, i lange geledder og venter på at blive solgt eller lejet ud.

- Vi har jo alt fra gravemaskiner på et ton op til 52 tons maskiner. Vi har også lifte helt op til 28 meter, værktøj og alt muligt andet, som alle kan komme og leje, siger Dennis Hansen fra Zeppelin Rental.

rich-media-6
Caterpillar kommer i alle størrelser. Foto: Jørgen Ahler.

Afdelingen udfylder en vigtig rolle, da mange kunder ifølge Dennis Hansen kan komme og leje en maskine, før de endeligt beslutter sig for at købe den.

- Det er en god måde at prøve de maskiner, som vores Construction-afdeling har givet tilbud på, siger Dennis Hansen.

rich-media-7
Zeppelin Rental er i vækst. Foto: Jørgen Ahler.

Og apropos salg af maskiner så går det stadig godt, selvom mange snakker om begyndende afmatning i branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På de store maskiner er der stadig godt gang i salget, men på de mindre maskiner, der bliver brugt til byggeprojekter, der kan vi godt se en afmatning. Derimod er der vækst i vores Power-afdeling, da mange investerer i nødstrømsgeneratorer, ligesom vores Rental-afdeling også er i vækst, siger Henrik Stordal.

rich-media-9
Dennis Hansen har styr på de mange udlejningsmaskiner hos Zeppelin Rental. Foto: Jørgen Ahler.

Plads til forbedring på service

Ligesom mange andre så kæmper Zeppelin Danmark også med at skaffe nok folk.

- Vi vil gerne være hurtigere til at kunne hjælpe kunderne, når de har problemer. Derfor er vi også i gang med at udvikle nogle nye koncepter til service, der passer bedre til kunderne. Samtidig får vi i stigende grad data fra maskinerne, som vil gøre os bedre til at hjælpe kunderne, siger Henrik Stordal, der overtog førersædet i Zeppelin Danmark i 2021.

rich-media-10
Zeppelin Danmark har siden 2020 haft ansvaret for amerikanske Caterpillar. Foto: Jørgen Ahler.

Inden da var Stordal blandt andet i Siemens, hvor han netop havde stort fokus på service.

- For at være helt ærlig så er det ikke på alle områder, vi har performet lige godt overfor kunderne. Så det er på serviceområdet, at jeg ser størst forbedringspotentiale. Leverer vi en god service, så skal kunderne nok komme tilbage og købe en ny Caterpillar-maskine, siger den administrerende direktør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-12
Henrik Stordal ser masser af vækstmuligheder i Zeppelin Danmark. Foto: Jørgen Ahler.

Den gode service finder vi allerede på værkstedet, hvor Mohamed ?Heshesh er i fuld gang med at reparere på en brugt D6-dozer fra Caterpillar.

- Vi har skilt hele bunden på D6'eren og skiftet alle dele ud. Snart er den helt tiptop igen, så jeg regner med, at den er klar til at rulle ud til kunden og arbejde igen allerede i morgen, siger Mohamed, der er en erfaren Caterpillar-mekaniker, og griner.

- Jeg blev uddannet som mekaniker i 1999, hvor jeg med det samme begyndte at arbejde med Caterpillar. Jeg har arbejdet på dem i mange forskellige lande, før jeg landede her i Danmark. For mig er de her Cat-maskiner næsten som børn. De er en del af mit liv, siger Mohamed ?Heshesh.

rich-media-13
Siden 1999 har Mohamed ?Heshesh arbejdet med Caterpillar-maskiner. Foto: Jørgen Ahler.

Caterpillar klar til fremtiden

Zeppelin Danmark oplever lige nu en stor efterspørgsel på de helt store maskiner til anlægsprojekterne. Og her er Caterpillar godt positioneret.

- Jeg synes faktisk, en af de mest spændende ting ved de nye maskiner er det, man ikke lige umiddelbart lægger mærke til. Det er sådan noget som automatisering, hvor maskinerne for eksempel selv retter af. Men også elektrificeringen og optimering af de dieseldrevne maskiner sker der virkelig meget med lige nu, siger Henrik Stordal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Markedet er i hvert fald ifølge direktøren med Zeppelin Danmark.

- Jeg synes, vi har nogle maskiner, der taler sit tydelige sprog, og så har vi en markedsandel, der gør det muligt for os at vækste, så jeg ser meget lyst på fremtiden, slutter Henrik Stordal.

rich-media-15
Caterpillar er verdens største producent af entrepenørmaskiner målt på omsætning. Foto: Jørgen Ahler.