Lyt til artiklen:

Graveskovlen der lokaliserer objekter, mens du graver

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Abonnementsartikel

Den israelske virksomhed Rodradar har produceret en skovl med evnen til at detektere objekter som eksempelvis forsyningsledninger, mens man graver med den.

Det er et velkendt problem i anlægsbranchen, at de flittige gravemaskiner fra tid til anden støder på alt fra gasledninger til kabler eller lignende.

Ifølge en rapport fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) blev der i 2021 indberettet 16.229 graveskader, og graveskaderne løber årligt op i cirka 300 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Evida: 2022 gav rekord i overgravninger

Se også:

Evida: 2022 gav rekord i overgravninger

Men nu er en teknologi, der måske kan være med til at afhjælpe problemet, på banen.

Det skriver EquipmentWorld.

Den israelske virksomhed Rodradar turnerer lige nu verden rundt med sin intelligente skovl, der har fået navnet Live Dig Radar (LDR) Excavate. I skovlen sidder et radarsystem, der detekterer objekter i jorden og advarer maskinføreren om dem, mens han graver.

rich-media-3
Foto: Rodradar.

Det sker ved hjælp af en touchskærm i førerhuset, der alarmerer både visuelt og auditivt.

Systemet kan detektere alle typer af objekter herunder gasrør, elektriske ledninger, kloakrør, vandrør og fiber inklusiv objekter, der er lavet i PVC. Systemet fortæller maskinføreren, i hvilken dybde objektet ligger, og hvor langt skovlen befinder sig fra det, ved hjælp af touchskærmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rodradar har demonstreret sin skovl på den seneste udgave af ConExpo, som blev afholdt i Las Vegas i marts.

Yuval Barnea, der er vice president sales and marketing i Rodradar, understreger, at teknologien ikke er tænkt som et alternativ til LER-oplysninger og lignende. Den er et såkaldt "sidste forsvar."

- Forestil dig, at en maskinfører ankommer til et site. Uagtet om han har nogen som helst information, eller om de informationer, han har, er troværdige, har han nu et værktøj, han kan bruge til at finde og undgå objekter i jorden, mens han graver, siger han.

Testet gennem seks måneder

I samarbejde med en entreprenør i staten Colorado har Rodradar og virksomhedens partner AMI Attachments testet systemet i seks måneder, og entreprenøren er meget positiv overfor den nye teknologi.

- Vi finder ting, som vi ikke burde finde, såsom kunstvandingsledninger, som ingen anden lokalisator nogensinde finder, fortæller Shay Stutsman, der ejer entreprenøren Stutsman Gerbaz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Midtjysk entreprenør borer sig tværs under stor sø

Se også:

Midtjysk entreprenør borer sig tværs under stor sø

- Der, hvor teknologien virkelig har øget vores effektivitet, er, at man med sikkerhed ved, at der ikke er noget i jorden. Derfor kan vi faktisk tage fulde skovlfulde og grave komfortabelt, siger han.

Rodradar har udviklet tre skovle til forskellige maskinstørrelser.

Virksomheden har allerede skrevet kontrakt med en amerikansk importør, selvom skovlene fortsætter med at være under test lidt endnu.