sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Spar to transporter med kalkstabiliseret lerjord

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Abonnementsartikel

Med det patentanmeldte, eldrevne og mobile kalkstabiliseringsanlæg kan Dansk Anlægsteknik omdanne våd lerjord til et produkt, der ligner sand og grus.

Kalkstabilisering er behandling af lerjord med brændt kalk.

Ved at tilsætte typisk en til to procent brændt kalk i lerjorden, bliver lerjordens struktur ændret fra at være en våd lerjord til et produkt, der ligner sand og grus.

Det er, hvad Dansk Anlægsteknik ApS' mobile kalkstabiliseringsanlæg leverer, når overskudsjord, der er uegnet som indbygningsjord, har været en tur gennem maskineriet.

Jord med høj styrke

Efter behandlingen er overskudsjorden indbygningsklar, og den kalkstabiliserede ler har en høj styrke, der vil stige med årene. Dermed kan jord- og vejbygninger, pladser og lignende blive anlagt med kalkstabiliseret ler i stedet for sand og grus.

Det giver også en økonomisk besparelse ved at bruge jorden på stedet ved at stabilisere den.

rich-media-1
Kalkstabilisering er behandling af lerjord med brændt kalk. Foto: Dansk Anlægsteknik ApS.

Dermed bliver det undgået at køre lerjorden væk og hente en masse grus, ler og sand ind i stedet for. Med andre ord sparer det to transporter af store materialemængder ved at bringe en procent brændt kalk ind.

Der, hvor Dansk Anlægstekniks patentanmeldte, eldrevne og mobile anlæg kommer ind i billedet vil typisk være på et jorddepot uden for byen. Det er her, hvor overskudsjorden bliver kørt ud, og hvor blandeanlægget håndterer lerjorden ved at tilsætte det brændt kalk med indbygningsegnet lerjord, som det endelige resultat.

- Et interessant udviklingsområde

Den brændte kalk leverer Finn Andersen fra Faxe Kalk, og det har firmaet gjort, siden det første mobile anlæg fra Dansk Anlægsteknik kom i gang.

- Samarbejdet er supergodt, fortæller Finn Andersen. Han er salgsdirektør hos Faxe Kalk A/S, som er et datterselskab til Lhoist i Danmark og leverer kalkprodukter til det nordiske marked.

- Det er et rigtigt interessant udviklingsområde, Dansk Anlægsteknik har fat i her med mobile blandeanlæg. Det ser vi et stort potentiale i, og derfor er vi glade for samarbejdet, siger han.

CO2-dokumentation af materialer

Foruden det mobile blandeanlæg og behandlingen af jord med brændt kalk kan Dansk Anlægsteknik også levere en CO2-dokumentation af de materialer, anlægget behandler.

rich-media-2
Blandeanlægget omdanner våd lerjord til et produkt, der ligner sand og grus. Foto: Dansk Anlægsteknik ApS.

- Kunden modtager et dokument, som angiver varens mængde af CO2 per tons. Det giver mulighed for at gå videre til en offentlig bygherre eller lignende med en vare, hvor man kan dokumentere, at det er så meget CO2, der er blevet brugt, fortæller direktør for Dansk Anlægsteknik, Carsten Johansen, som driver firmaet med base i Vejstrup på Fyn sammen med Lars Møllegård Pedersen.

- Vi laver det hele. Kunden skal i grove træk bare anvise, hvad det er for en jordstak, og så sørger vi for alt andet, slutter direktør Carsten Johansen.