Lyt til artiklen:

Fælles platform skal sætte gang i genbrug af byggematerialer

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Abonnementsartikel

Et forprojekt skal finde en digital model, der kan skubbe på udviklingen med at genbruge eller genanvende byggematerialer og - affald til nye byggerier.

Hvis byggeriet skal lykkes med at bruge færre ressourcer, er det nødvendigt at erstatte anvendelsen af nye råstoffer og materialer med flere genbrugte elementer og genanvendte materialer fra nedrevne bygninger. Det kræver, at det er nemmere at få fat i de rigtige genbrugsmaterialer i de rette mængder på det rette tidspunkt.

Der findes digitale markedspladser for brugte byggematerialer, men det er vanskeligt at få et samlet overblik over, hvilke materialer, der er tilgængelige på de forskellige platforme. Derfor er en gruppe offentlige og private aktører gået sammen for at finde en model for, hvordan en digital platform kan synliggøre brugte materialer på tværs af udbyderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Region Hovedstaden sætter fokus på ressourcer og klima i byggeri og anlæg

Se også:

Region Hovedstaden sætter fokus på ressourcer og klima i byggeri og anlæg

Region Hovedstaden er tovholder på projektet.

- I hovedstadsregionen er der fuld fart på byggeriet, men indvindingen af råstoffer og produktionen af nye byggematerialer belaster klimaet og miljøet, og de mange nedrivninger skaber store mængder byggeaffald. Derfor giver det god mening at få sat skub i genbrug af bygningselementer og genanvendelse af byggeaffald til nyt byggeri. Med projektet her ønsker Region Hovedstaden at gå foran og få sat gang i denne udvikling, siger formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden, Line Ervolder.

Aarhus Kommune er en af de store bygherrer bag projektet, og de oplever, at der ikke er kritisk masse til kontinuerligt at understøtte større byggerier med genbrugsmaterialer. Darma Louise Duus fra Århus Kommune siger:

- For at opnå genbrug i byggeriet i stor skala er det nødvendigt, at alle parterne - fra nedrivere til bygherrer - føder ind i fælles cirkulære strukturer for materialestrømmene. Der skal skabes kritisk masse og digitalt overblik over, hvad der er på lager nu og på sigt også hvilke ressourcer, der bliver tilgængelige fra eksisterende bygninger. Fremadrettet skal vi planlægge efter og tænke i design af bygninger baseret på, hvad der er af tilgængelige bæredygtige materialer. Dette skift understøtter projektet.

Pentia har fået opgaven med at undersøge om, og hvordan en samlet platform kan skabe en større tilgængelighed af de brugte byggematerialer. De skal se på behovene hos dem, der vil sælge eller købe brugte byggematerialer og se på hvilke platforme, der allerede findes. Gennem dialog med nøgleinteressenter skal forprojektet identificere og udvikle et løsningsforslag, som trykprøves hos potentielle brugere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi glæder os til at bidrage til samarbejdet om at styrke den cirkulære model i byggeriet. Det er et projekt med et vigtigt fokus og et stort potentiale for at drive reel forandring. Sammen med projektpartnerne skal vi finde en løsning, der tager afsæt i brugernes behov og understøtter en adfærdsændring, ved at gøre det overskueligt og let tilgængeligt for professionelle partnere at finde og handle med brugte byggematerialer, siger Jakob Gaunø Stampe, der er CEO og partner i Pentia.

ARBEJDSPLADSEN: Colas Danmark A/S

Se også:

ARBEJDSPLADSEN: Colas Danmark A/S