Lyt til artiklen:

Vandstanden afgør arbejdsdagene på dige-projekt

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Abonnementsartikel

Havnen i Thyborøn er ikke ukendt for VG Entreprenør, som udfører et mindre tillægsprojekt i kølvandet på havneudvidelsen.

I til tider høj solskin og flygtige skygger fra havvindmøllernes vinger arbejder VG Entreprenørs folk på et dige i Thyborøn.

Arbejdspladsen er en få meter bred sanddæmning med vand til begge sider, og til den ene vandside er maskinføreren i gravemaskinen godt i gang med at profilere op med sten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Lemvig-firmaet udfører projektet for FMC. Foto: Tina Moesgaard.

- Vores arbejde går ud på at sikre en kølevandskanal, sådan at FMC Agricultural Solutions A/S kan tage koldt vand ind direkte fra sejlrenden, fortæller entrepriseleder hos VG Entreprenør Dennis Rytter til Maskinteknik.

På vestsiden af den nye kølekanal er der et stort, lukket bassin, som bliver opvarmet hen over sommeren. Ved forhøjet vandstand og forkert vindretning vil kanalens kolde fjordvand være i fare for opblanding med bassinets opvarmede vand.

- Hvis vandtemperaturen bare stiger én grad i deres kølevand, så skal FMC pumpe mere kølevand igennem, uddyber entrepriselederen.

Ingen dæmning uden sten

Tre-fire uger inde i projektet er over halvdelen af diget ved at være på plads.

Diget består af geotekstil nederst, herefter filtersten i størrelsesordenen mellem 32 og 150 millimeter og til sidst dæksten, som er de synlige sten i anlægget. De vejer mellem ti og 60 kilo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Entrepriseleder hos VG Entreprenør Dennis Rytter. Foto: Tina Moesgaard.

- En sanddæmning holder i sig selv vandet ude. Men i og med at der er vand på begge sider, vil sanddæmningen med tiden erodere væk, hvis ikke dæmningen bliver sikret med sten, forklarer entrepriseleder Dennis Rytter.

Samlet set løber projektet op i 3000 tons granitsten, som er leveret med skib fra Norge. Derudover bliver der brugt knap 3000 kvadratmeter geotekstil.

Geotekstilen sørger for at holde på anlæggets kernematerialer og hindrer dermed bølgerne i at suge kernemængder ud af diget.

Få meter ad gangen

Maskinføreren ruller geotekstilen ud mellem 20-30 meter ad gangen og fylder derefter op med sten, som en hjullæsser løbende læsser af ved gravemaskinens skovl.

At maskinføreren ikke ruller hele geotekstilen ud på én gang, er der en helt konkret grund til. Den grund er vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Det er vigtigt at holde øje med vandstanden. Foto: Tina Moesgaard.

Bølgerne kan ændre sanddæmningen fra dag til dag og i andre tilfælde fra time til time, og derfor - for at undgå spildt arbejde - bliver diget bygget færdigt få meter ad gangen.

Men det er ikke det, der gør den største forskel for projektet.

rich-media-7
Adgangsvejen kan let blive oversvømmet. Foto: Tina Moesgaard.

- Nu er vi inde i fjorden, så det er ikke så meget bølgerne, vi er ramt af - og slet ikke i den her tid på året, fortæller entrepriselederen.

- Men hvis vandstanden er højere end 25 centimeter over daglig vande, så kan vi ikke køre på den adgangsvej, vi skal fragte materialerne ud af. Derfor er vi nødt til at udnytte de dage, hvor vi har lavvande, ekstra godt, forklarer han.

11 år hos VG

Oppe i gravemaskinens førerhus sidder maskinfører Ole Frost.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har haft sin daglige gang hos Lemvig-firmaet i nu 11 år, hvor han har sikret kyster og etableret havneanlæg rundt om i landet.

rich-media-9
Maskinfører hos VG Entreprenør Ole Frost. Foto: Tina Moesgaard.

- Ude ved vandet er der altid en helt masse at kigge på, så ingen dage er ens, fortæller maskinføreren til Maskinteknik.

- Det er også vigtigt, at jeg holder øje med vind og vandstand, sådan at vandet ikke kommer op og splitter det, jeg har gravet, siger han.

Et velkendt område

Forud for dige-projektet har VG Entreprenør også været en del af udvidelsen af Thyborøn Havn i 2021-2022 i forbindelse med tredje etape.

Det er også fra denne del af havnen, at adgangsvejen ud til projektet går langs havvindmøllerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-11
Projektet løber op i 3000 tons granitsten. Foto: Tina Moesgaard

Derfor kender entreprenørfirmaet området, hvor de nu er i gang med at lægge de sidste sten i det 450 meter lange dige, ganske godt.

- Vi regner med, at vi skal bruge omkring syv uger på at lave projektet. Det kan selvfølgelig variere lidt afhængig af vind og vejr, siger entrepriseleder Dennis Rytter.