Med ekstrem præcision flytter Maskinfører Martin Christensen den store arm på sin specialbyggede Caterpillar 352F.
- Øvelse gør mester, og jeg har øvet mig i 20 år med den her slags maskiner, griner Martin Christensen, mens han med lethed flytter rundt på maskinen, der vejer i omegnen af 65 tons og har en langarm, der kan gå op i 29 meters højde.
Det gule monster er i fuld gang med at spise et stykke Danmarkshistorie. Nemlig de gamle Scandia-togfabrikker i Randers. Her blev IC-3 togene blandt andet produceret.
- Det er nogle ret specielle bygninger, vi er i gang med at skille ad. Togene blev jo flyttet rundt på luftpuder inde i hallerne, så der er ingen store bærende pyloner, hvilket gør, at vi skal passe ekstra godt på, fortæller arbejdende formand Palle Bro.
Så som altid er sikkerheden i orden, når Palle Bro og Martin Christensen styrer slagets gang i Randers. Men ikke bare sikkerheden er de sirlige med. Det gælder også materialerne.
Jern, sten, kabler, alt bliver sorteret i bunker af den store Caterpillar.
- Omkring 97 procent af sådan en bygning her regner man med at genbruge. Det er kun, det som ryger på deponi, der ikke bruges igen. For eksempel alt den maling vi har skrællet af væggene, siger Palle Bro.
Projektet i Randers er blot et af de mange steder, som P. Olesen A/S er i gang med.
- Kunderne er jo alt fra ham, der har en carport, der skal rives ned, til nedbrydning af store sygehuse og kraftværker. Det er alting - fra kommune og til det private. Og hvor vi førhen måske kørte mere i lokalområderne, så kører vi i dag fra Skagen til København og alt derimellem, siger direktør Henrik Olesen.
Fra én til 180 medarbejdere
Det hele startede dog mere beskedent. Faktisk var der kun én medarbejder til at starte med nemlig Henriks farfar, Peder Olesen.
- Han begyndte at rive nogle få huse ned for små 55 år siden ude ved Fasterholt i Vestjylland, fortæller Henrik Olesen.
Peder Olesen gik bort i 1983, men på det tidspunkt var sønnerne Jens og Anker Olesen allerede kørt i stilling som arvtagere til virksomheden.
- Og nu er vi så tredje generation, der er kommet med, siger Henrik Olesen.
Virksomheden er i mellemtiden også vokset fra den ene medarbejder til i dag at have 180 folk i beskæftigelse landet over.
- Så det er jo lidt af en vild udvikling, vi har været igennem. Rent geografisk har vi også flyttet os fra at være kommet fra Herning/Fasterholt-kanten til nu at have hovedkvarter i Hovedgård.
P. Olesen A/S har desuden afdelinger i Aarhus, Fredericia, Roskilde og Ringsted.
Genbrug giver fast arbejde
Miljøsanering, hvor farlige stoffer som asbest, PCB, bly, zink og skimmelsvamp bliver udskilt fra de bygninger som P. Olesen A/S brækker ned, er blevet en stor del af arbejdet.
- I dag er miljøsanering den største del af mandskabets arbejde. Så det er virkelig også noget, vores folk ved noget om, fortæller Henrik Olesen.
Men den øgede fokus på genanvendelse er også en unik mulighed for en virksomhed som P. Olesen A/S. Her har de nemlig i mange år arbejdet med netop genbrug af materialerne.
- Den udvikling, der er sket henover de sidste 10-15 år, har været vildt spændende. Det med at genanvende alle materialer, det er lidt blevet vores spidskompetence. Så vi i dag genanvender over 90 procent af materialerne, fortæller direktøren.
Små bidder, stor gravemaskine
Maskinfører Martin Christensen er netop et godt eksempel på den know-how som P. Olesen A/S har opbygget.
I 20 år har han væltet, knust og flyttet rundt på materialer fra førerhuset i store maskiner som den Caterpillar, han nu sidder i.
- Jeg har bare altid elsket det her. Heldigvis har teknikken rykket sig en del i gennem årene, så komforten er noget højere i dag end den var for 20 år siden, smiler Martin Christensen.
De mange år i førerhuset har gjort Martin i stand til at skille bygningerne ad med den store maskine, som om det var hans egne fingre, der sorterede legoklodser.
- Øvelse gør mester, griner maskinføreren og fortsætter:
- Isolering, stål, kabler, alt skal jo sorteres i dag, så det forsøger vi at gøre. Kunsten er at gøre det hurtigt nok, så vi kan holde tidsplanen, som kun er blevet mere stram med årene, siger Martin Christensen.
20 år med nedbrydning er også et vidnesbyrd om en branche, der passer til Martin Christensen.
- Her har jeg frihed under ansvar. Her styrer jeg tingene selv sammen med Palle. Vi står selv for det hele. Passer du dit job, så kører det bare, og det nyder jeg, siger Martin Christensen, og fremhæver også den store afveksling, der er i jobbet.
- Så kører jeg lidt med langarm, så sorterer jeg lidt. I går var vi fire maskiner på 350 kvadratmeter, hvor vi skulle skille en bro ad, mens vi kørte synkront med de fire maskiner. Det var fedt, siger Martin Christensen.
Gør en forskel i nedbrydningsbranchen
Den slags vil Henrik Olesen gerne have fortalt til de unge, som måske ikke lige forestiller sig et job i nedbrydningsbranchen.
- Vi har jo været udfordret af mangel på arbejdskraft i mange år. Jeg håber vores gode forhold og ikke mindst den grønne omstilling kan være med til at tiltrække nye folk. Altså unge mennesker der gerne vil være med til at gøre en forskel i forhold til miljøet, dem håber jeg vi kan tiltrække i fremtiden, siger Henrik Olesen.
Direktøren er ikke i tvivl om, at fremtiden kommer til at byde på mere genbrug, som kan blive et kæmpe marked.
- Der er i hvert fald masser af spændende opgaver de næste mange år, hvor udviklingen i den her branche ikke kommer til at stå stille, siger Henrik Olesen.