Lyt til artiklen:

JCB udvider el-programmet

00:00
Hastighed: ???x
05:38

KØLN: JCB udvider den i forvejen ganske omfattende palette af el-maskiner i producentens program af nul-emissions maskiner. Det sker med den kompakte 403E læssemaskine, som JCB forleden fremviste for en gruppe europæiske journalister på producentens tyske hovedkontor i Køln.

Gennem de senere år har JCB opbygget et elektrisk program bestående af en minigraver, en saxlift, en teletruck, en teleskoplæsser og to små dumpere. Dertil to versioner af JCBs powerpack, en slags powerbank eller mobil ladestation med ekstra kapacitet til brug på blandt andet pladser uden byggestrøm.
Nu kommer så en elektrisk udgave af den populære knækstyrede kompakte læssemaskine 403, som i el-udgaven får navnet 403E. Desuden launcher producenten yderligere tre versioner af powerpacken. De nye er tre-fasede og større end de første to. Den største har kapacitet på så meget som 104 kWh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klassens bedste ydeevne

JCB introducerer med 403E sin første fuldelektriske hjullæsser, der efter producentens eget udsagn leverer klassens bedste ydeevne og fuld arbejdsdag med lav støj og nul-emission drift. Maskinen drives af en 20 kWh lithium-ion batteripakke. Kombineret med højeffektive elektriske motorer samt optimeret trækkraft og hydrauliske systemer, betyder det, at den i stand til at gennemføre en hel arbejdsdag eller 4-5 timers kontinuerlig brug i en blandet arbejdscyklus.

rich-media-3
Maskinen er udstyret med to uafhængige elmotorer, en til drivlinjen og en til hydraulikken. Foto: Torben Jastram.

Den har en indbygget oplader for tilslutning til strømkilde på stedet. Et 230 V industri- eller boligstik oplader batteripakken på 8 timer, mens JCBs hurtigoplader leverer en fuld opladning fra en trefaset forsyning på kun 2 timer.

Tre køretilstande

Maskinen er udstyret med to uafhængige elmotorer, en til drivlinjen og en til hydraulikken. Drivmotoren tilbyder 33,4 kW effekt, og der kan ved hjælp af en knap på toppen af joysticket skiftes mellem tre køretilstande. I hare-tilstand har 403E en tophastighed på 20 km/t, som naturligvis koster på el-forbruget men til gengæld giver den mest dynamiske ydeevne og produktivitet.

rich-media-4
403E leveres med hydraulisk hurtigskifte. Foto: Torben Jastram.

I medium-tilstanden kører maskinen op til 8 km/t. Det forbedrer batterilevetiden uden at gå på kompromis med løfteydelsen. I snegle-tilstand er farten blot 5 km/t, som kan justeres ned i trin på 0,5 km/t med drejekontrol til præcisionsarbejde.

Vejer 2671 kg

Læsseren tilbydes med et udvalg af smalle eller brede hjul, plus mulighed for landbrugs- eller industridæk, hvilket gør den velegnet til en lang række anvendelser. Som på dieselmodellen fås læsserarmene både til standard (2,9 meter) og højt løft (3,1 meter). Begge løsninger leveres med hydraulisk hurtigskifte som standard.
403E kan håndtere en tiplast på 972 kg med pallegafler inden for en transportvægt på kun 2.671 kg. Dermed kan den flyttes rundt på en maskintrailer, hvilket gør den til en ideel maskine til landskabs-, kommunale og udlejningskunder. En kraftig kontravægt er tilgængelig som ekstraudstyr, der øger tiplasten med 118 kg og transportvægten med 121 kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen har en 20 kW højeffektiv hydraulisk pumpemotor, og systemet har to driftstilstande, som styres af en vippekontakt på hovedkonsollen. Skovl/spand-tilstand giver dynamisk respons, mens gaffeltilstanden giver øget præcisionskontrol. Dertil kommer en hjælpefunktion med konstant flow til at drive motoriserede redskaber. Maskinføreren kan indstille flowhastigheden.

rich-media-6
Maskinen drives af en 20 kWh lithium-ion batteripakke. Foto: Torben Jastram.

403E tilbydes i første omgang med fast eller sammenklappelig kaleche, og fra efteråret med et glas-førerhus som alternativ.

Den danske importør Reesink Construction oplyser, at man allerede har bestilt de første eksemplarer af 403E hjem, og de forventes modtaget senere på sommeren.

Tre nye power-packs

JCB udvider samtidig sin elektriske Powerpack-serie med tilføjelse af tre større modeller, der leverer en 400 V trefaset udgang. Dette bringer rækken op på fem modeller med en samlet lagerkapacitet på mellem 23 og 104 kWh.

Powerpacken kan oplades med grøn el og derefter transporteres til stedet for at genoplade maskiner efter behov. Dette tillader brugen af miljøvenlige elektriske maskiner på fjerntliggende steder uden forsyning af netstrøm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Med tre nye powerpacks finder der nu fem forskellige versioner med en samlet lagerkapacitet på mellem 23 og 104 kWh. Pressefoto.

De tre nye powerpacks er 3.50QE, 3.75QE og 3.100QE. Med en udgangsspænding på 400 V har de en samlet lagerkapacitet på henholdsvis 46 kWh, 69 kWh og 104 kWh.

En powerpack er installeret i et robust stålkabinet med løftepunkter og gaffelløfterlommer, hvilket gør det nemt at transportere på stedet. Der er ingen væsker, ingen filtre og ingen rutinemæssige servicekrav, hvilket sikrer lave driftsomkostninger.