Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Region: Nye projekter skal sikre råstoffer til fremtiden ved genbrug
Anlægsprojekter som Femern-forbindelsen, udbygning af fjernvarmenetværket, kystbeskyttelse og meget andet kræver råstoffer.
Men der er ikke uanede mængder råstoffer eller mulige råstofgrave i hverken Region Sjælland eller Danmark. Derfor har Region Sjælland fokus på at reducere brugen af råstoffer blandt andet med projektet Sammen Om Mindre Råstofforbrug.
Det skal reducere råstofforbruget i bygge- og anlægsprojekter og sikre genanvendte materialer i byggeriet. Region Sjælland styrker nu indsatsen med støtte til et nyt projekt for at mindske brugen af råstoffer.
Grønt råstofforbrug
- Det er den vej, vi skal af hensyn til den grønne omstilling og for at sikre, at vi også har råstoffer til fremtidens vigtige bygge- og anlægsprojekter, siger Bruno Jerup, som er formand for udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø.
- Derfor har vi politisk vedtaget en ambitiøs målsætning om, at 20 procent af Region Sjællands råstofforbrug skal være dækket af genanvendte råstoffer. Vi er politisk klar til at handle, og derfor sætter vi nu dette projekt i gang, siger han.
I det nye projekt "Spar på råstofferne og mere genanvendelse 2025" vil Region Sjælland samarbejde med forskellige parter primært forsyningsselskaber om at afprøve mindst tre løsninger til at nedbringe råstofforbruget konkret i bygge- og anlægsprojekter.
Vil give liv til naturen i råstofgrave
Når man udvinder råstoffer fra naturen, ændrer landskabet sig synligt. Det giver nogle nye muligheder for biodiversitet, natur og rekreativt liv, som Region Sjællands politikere vil gerne vil fremme.
Helt konkret har politikerne valgt at sætte gang i et projekt for at udnytte mulighederne ved de færdige råstofgrave.
Projektet skal skabe nye muligheder for at anvende færdige råstofgrave i Region Sjælland med fokus på biodiversitet, natur eller rekreativ anvendelse. Derudover skal det føre til udvikling af et partnerskab og et koncept for opkøb og drift af fremtidige færdige råstofgrave.
Gamle grave får nyt liv som badestrande og mountainbikebaner
- Mulighederne ved de færdige råstofgrave er mange, og det skal vi udnytte. Der findes allerede gode eksempler på færdige råstofgrave, som har fået et helt nyt liv til glæde for natur og borgere, siger Christian Wedell-Nedergaard, formand for Udvalget for regional udvikling.
- I Kalundborg Kommune og Roskilde Kommune er råstofgravene omdannet til rekreative områder med mange aktiviteter som badestrande, mountainbikebaner og amfiteater, siger han.
Begge projekter støttes med 1 million kroner.