Lyt til artiklen:

Grøn entreprenør og nedriver runder 60 år

00:00
Hastighed: ???x
04:23

At byggebranchen er konservativ, er næppe til at komme uden om. Det tager tid at ændre fokus, materialer, vaner og holdninger - ikke mindst når det gælder om at gå i en mere bæredygtig retning. En af dem, der forsøger at gå forrest og holde graveskovlen i sporet, er Søren Tscherning, som står bag selskaberne i Tscherning Gruppen. Lørdag den 5. august fylder han 60 år.

Det var Søren Tschernings far, Georg Tscherning, der stiftede virksomheden tilbage i 1975. I begyndelsen handlede det udelukkende om maskinudlejning på et forholdsvis lavt aktivitetsniveau, og fra 1993 begyndte man sideløbende at opbygge en nedrivningsafdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøet som medspiller

Søren Tscherning kom til som administrerende direktør i 1997 og under hans ledelse steg antallet af nedrivnings- og anlægsopgaver betydeligt.

Siden begyndelsen har fødselaren altid haft miljøet med som en aktiv medspiller. Det gælder både i privatlivet og i ledelsen af entreprenørvirksomheden, hvor han gennem årene konstant har forsøgt at løfte overliggeren for, hvad der er praktisk og samtidig økonomisk muligt.

- Indimellem har det været frustrerende, fordi en del kunder udelukkende går efter billigste pris. Og så er det svært at levere en klimaløsning. Men tiden arbejder heldigvis for en mere miljørigtig retning. I dag ønsker flere og flere af kunderne, at der vælges en grønnere løsning, og jeg forventer helt klart øget efterspørgsel i en mere bæredygtig retning, siger Søren Tscherning til Maskinteknik.

Tscherning Akademiet

Allerede tilbage i 2012 etablerer han Tscherning Akademiet, som sikrer, at alle medarbejdere får indsigt i virksomhedens grønne ånd og forståelse for firmaets historie, værdier og ambitioner.

Det grønne fokus har tilsyneladende heller ikke smittet negativt af på omsætningen, som er løftet markant gennem de senere år. For syv-otte år siden passerede Tscherning A/S en årlig nettosomsætning på 100 millioner kroner, og i det seneste årsregnskab nåede hovedselskabet næsten 600 millioner - og hele Tscherning Gruppen 850 millioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plads til flere medarbejdere

Væksten har også betydet en tilgang af medarbejdere, og derfor valgte Søren Tscherning i 2022 at søsætte en ombygning af gamle værksteder på domicilet i Hedehusene, der skulle omdannes til nye moderne kontorer.

- Jeg besluttede, at det næsten udelukkende skulle foregå med genbrugselementer - både fra vores egne pladser, men også skaffet fra andre aktører. Og derfor trak det også lidt ud, da det ind imellem har været vanskeligt at skaffe de rigtige elementer og materialer, fortæller han.

De 600 nye kvadratmeter kontorer er for nylig taget i brug.

- Det har været vores egen bæredygtige legestue i lille skala, og det har været en særdeles lærerig proces. Som helhed er jeg meget tilfreds med resultatet, selvom der naturligvis har været mange udfordringer undervejs med at skaffe de nødvendige materialer. Det har været en lang proces og det har været dyrt, men det har også været et privilegium at få lov til at gå efter de rigtige løsninger. Det har givet rigtig meget læring, som vi kan bruge fremover. Nu skal vi i gang med at gøre det kommercielt, siger Søren Tscherning til Maskinteknik.

I front med Fælledby

Virksomheden er p.t. i gang med en række både små og store projekter. Størst af dem alle er nedrivning og byggemodning af Fælledby for By & Havn og PensionDanmark, hvor der fra bygherres side er store krav til recycling af de gamle materialer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligeledes er Tscherning udvalgt af Bygningsstyrelsen som en af seks aktører, der skal varetage nedrivningen af de mange tidligere minkfarme fordelt rundt i hele landet. Samtidig skal der konstant og vedvarende skubbes på for at fremme processer i en mere bæredygtig retning.

- Der skal ske endnu mere fremover. Vi skal altid gøre det bedre i morgen, det er den forventning, jeg har til mig selv og mine meget dygtige medarbejdere, konstaterer Søren Tscherning.