Lyt til artiklen:

50 tons gravemaskine river ned i 21 meters højde

00:00
Hastighed: ???x
03:30

Abonnementsartikel

Gravemaskinen er den største i maskinparken.

Når de mere specielle nedrivningsopgaver i højden melder sig, er det ofte Søndergaards største maskine, der ruller afsted.

I kabinen sidder maskinfører Lasse Hemmingsen. Herfra løser han nedrivningsopgaver med enten kort eller larm arm på. Langarmen gør det muligt at række 21 meter op i luften, og det gør den 50 tons tunge gravemaskine speciel at arbejde i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er flere kræfter på spil, og den er mere følsom, når vi er oppe i de højder. Samtidig er det nogle andre omgivelser, hvor der er længere til jorden, når materialerne falder ned. Så man skal være mere varsom, fortæller maskinfører hos Søndergaard A/S Lasse Hemmingsen til Maskinteknik.

Afhænger af opgaven

Gravemaskinen er en ombygget 35 tons Komatsu 350 med ekstra vægtklods og langarm. Maskinen er en nedrivningsudgave og har derfor forstærkede vanger, kraftigere rude og tipbar kabine.

Om arbejdet bliver udført med langarm, afhænger af opgaven. Men Lasse Hemmingsen anslår, at den er på i halvdelen af opgaverne.

Det er udfordrende, når det foregår så højt oppe

Lasse Hemmingsen, maskinfører

- Sidst jeg kørte i den, var det med kort arm på, hvor jeg hev fundamenter op af jorden. Det er den korte arm, som er ni-ti meter, god til, fortæller maskinføreren.

I andre tilfælde - såsom nedrivning efter en brand i en boligblok - kræver det længere rækkevidde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begyndte i minigraver

Maskinføreren i Søndergaards største maskine har været ansat hos firmaet i ni år. Før ansættelsen var han i en anden branche.

rich-media-4
Langarmen løser nedrivningsopgaver i højden. Foto: Søndergaard.

- Jeg er egentlig uddannet landmand og har arbejdet mange år i landbruget. Arbejdstiderne gjorde, at jeg hellere ville over i entreprenørbranchen. Her er arbejdstiderne lidt mere forudsigelige, fortæller Lasse Hemmingsen.

I de første år hos nedriveren kørte han minigraver og andre små maskiner fra otte tons og nedad.

- Jeg er jo startet helt fra bunden af, og jeg kører stadig i de små maskiner, hvis ikke der er arbejde til langarmen. Det har jeg ikke noget imod, siger han.

Maskinførerens favorit

Selvom maskinføreren ikke har noget imod at arbejde i de mindre maskiner, er der ingen tvivl om hans favorit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan bedst lide at køre med langarmen. Det er mest spændende, og det er udfordrende, når det foregår så højt oppe, fortæller han.

rich-media-6
Nedrivningsvirksomheden har base i Frederikssund. Foto: Søndergaard.

I de sidste fem år har Lasse Hemmingsen kørt i Søndergaards største maskine. Næste år har han arbejdet for nedrivningsvirksomheden i ti år, og det er han ikke ene om.

- Jeg startede lige et par måneder inden, de fik langarmen. Ja, så vi har faktisk fulgtes ad, kan man sige, fortæller Lasse Hemmingsen med et grin.

De store maskiner

Foruden langarmen består maskinparken hos Søndergaard blandt andet også af to Doosan 30 tons, en Komatsu 290 30 tons og en Cat 25 tons, som ifølge maskinføreren er en baggårdsmaskine, som ikke behøver meget plads at køre på.

rich-media-7
Om arbejdet bliver udført med langarm, afhænger af opgaven. Foto: Søndergaard.

Derudover er der også en otte tons gravemaskine og flere minigravere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søndergaard, som har base i Frederikssund, har eksisteret siden 1958 og beskæftiger omkring 150 fastansatte.