Lyt til artiklen:

Gravemaskine jager fortidsfund

00:00
Hastighed: ???x
01:36

Abonnementsartikel

Museum trækker på en CAT-gravemaskine, som skal meget forsigtigt skal afdække, om jordlagene gemmer på spændende fortidsfund.

Lidt øst for Ubberup i Kalundborg Kommune har Museum Vestsjælland fundet spor fra fortidens mennesker, nu de har taget hul på en større runde arkæologiske forundersøgelser. Museet finkæmmer jorden for se, hvad der gemmer sig fra fortiden.

Forundersøgelser og udgravninger kan tage op til to år, og derfor er arbejdet i gang allerede nu. Det skriver Vejdirektoratet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Museet bruger en stor Catarpillar gravemaskine på larvefødder, der er udstyret med en to meter bred skovl uden tænder. Med den skraber de sig forsigtigt gennem jordlagene - og det kræver præcision, for der må kun skrabes få centimeter af ad gangen.

Hvis museet støder på spændende fund, bliver de ridset ind, tildelt et nummer og registreret på GPS, og så begynder udgravningen for at se, hvilke objekter der er tale om. Er der flere eller større objekter som huse eller grave, bliver de indstillet til en egentlig udgravning.

Museet har allerede fundet spor af bebyggelse og mener, at der er gode muligheder for at finde særligt stenalderbopladser på strækningen, hvor tredje etape af Kalundborgmotorvejen skal ligge.

I øjeblikket er tre af museets folk i gang med undersøgelserne langs Holbækvej, men indenfor de næste par uger vil flere folk komme til, og endnu en gravemaskine blive sat i sving.

Når museet er færdige med undersøgelserne, sørger de for at dække grøfter og udgravningsfelter til igen.