Lyt til artiklen:

Partnerskab: Stampet lerjord kan erstatte beton og styrke byggebranchens klimakonto

00:00
Hastighed: ???x
04:00

Abonnementsartikel

Byggebranchen skal bruge nye materialer for at nå de afgørende skridt videre i den grønne omstilling. Her kan stampet lerjord blive en af fremtidens byggematerialer.

Når vi i fremtiden bygger nye ejendomme i Danmark, kan beton måske erstattes af stampet lerjord. Det har nemlig en lang række attraktive egenskaber, der blandt andet bidrager til at reducere CO2-udledningen betydeligt ved opførelsen af nye bygninger.

Derfor har PensionDanmark, Kirkbi, CPH Village, tegnestuerne Juul Frost Arkitekter, Reværk og MEE Studio indgået 'Leralliancen', der skal undersøge, hvordan man kan anvende stampet lerjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alliancen har netop modtaget en bevillig fra den filantropiske forening Realdania til at foretage de indledende undersøgelser.

Det er afgørende, fortæller Marius Møller, som er direktør for PensionDanmark Ejendomme.

- Byggebranchen står for en væsentlig del af verdens samlede CO2-udledning, og det kalder på innovation og brede partnerskaber. Her er alternative byggematerialer et helt centralt element. Samtidig vil markedet kun efterspørge grønne løsninger i endnu højere grad, så projektet har også et stærkt forretningsmæssigt potentiale, siger han.

'Leralliancen' adresserer de nuværende udfordringer med produktion, hvor tid og pris gør det svært at industrialisere, kommercialisere og skalere stampet lerjord som byggemateriale. Her undersøger partnerskabet også muligheden for at anvende ny robotteknologi til produktion af stampet lerjord. Det kan bidrage til at nedbringe pris og produktionstid markant.

rich-media-3
Den stampede lerjord kan både være mørk og lys i udtrykket. Pressefoto.

- Vi står over for en afgørende mulighed for at forme fremtidens byggeri gennem vores valg af materialer. Ved at tage det første skridt og eksperimentere med ny teknologi og stampet lerjord som byggemateriale, håber vi at kunne være med til at øge vidensniveauet på området, inspirere andre til at tænke nyt og bane vejen for en mere klimavenlig fremtid gennem nedsættelse af CO2-udledningen fra byggeriet, siger Steen Pedersen, Head of Global Real Estate i Kirkbi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Her er en række eksempler på, hvordan stampet lerjord bruges som byggeelementer. Pressegrafik.

De mange positive egenskaber ved stampet lerjord kan bidrage til at mindske CO2-udledningen i byggerier. Først og fremmest giver lerjord som erstatning for beton en betydelig klimafordel.

Men der er også gevinster at hente i udfordringen med at afskaffe overskudsjord fra byggeriet, og så er lerjord også cirkulært, da det enten kan stampes til nye elementer, eller knuses og føres tilbage til jorden. Det vil partnerskabet udnytte til at skabe positive forandringer.

- Klima- og ressourcekrisen er en enorm mulighed for nytænkning og nye løsninger i en bygge- og ejendomsbranche, som ikke har haft produktivitetsvækst i over 25 år. I Leralliancen er opgaven at finde fremtidens løsninger til gavn for danske virksomheder, og de milliarder af mennesker som flytter til byerne verden over de kommende årtier, siger Michael Deichmann Plesner, CO-CEO i CPH Village.

Hos Realdania ser projektchef Stig Hessellund også det cirkulære i at vende tilbage til de danske byggerødder. Han fortæller, at historisk har ubrændt ler og lerjord spillet en stor rolle i den danske byggeskik. Men efter introduktionen af beton i efterkrigsårene er interessen forsvundet fra det almindelige byggeri i Danmark, fordi effektiviteten var for lav.

- Et projekt som dette kan bidrage til, at vi genopfinder et materiale, der er gået i glemmebogen, og opdaterer byggeskikken til en effektiv produktion - måske med robotter eller andre nye muligheder. Ved at forene fortid og fremtid håber vi at vinde på flere fronter - både i forhold til æstetik, bæredygtighed og indeklima, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med de forestående projekter håber 'Leralliancen' på afdække eventuelle risici og tilvejebringe viden og en konkret byggemetode gennem tre eksempelbyggerier.