Lyt til artiklen:

Forurenet jord forsinker byggeprojekt og koster millionstor ekstraregning

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Jorden under det kommende Varde Teater- og Musikhus er sandsynligvis så forurenet, at det vil kræve en ekstra investering på flere millioner kroner at forberede området til et nybyggeri.

Kort før den planlagte nedrivning af den nuværende bygning på grunden, viser jordprøver, at der er risiko for, at forureningen er værre end først antaget. Det ærgrer Vardes borgmester:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er nødt til at sætte projektet på pause, mens vi undersøger mulige løsninger på udfordringerne. Det er en rigtig ærgerlig situation for alle de involverede og særligt for 7-kanten, Smedeværkstedet og andre aktører, som havde glædet sig til at rykke i nye lokaler i 2025, hvilket nu må udskydes. Derfor prioriterer vi også, at vi finder en god midlertidig løsning for dem, siger Mads Sørensen (V).

Leder efter løsninger

Samtidig er der også markant øgede omkostninger til byggeriet i relation til at sikre blandt andet klima- og arbejdsmiljøkrav.

Byrådet i Varde Kommune er fortsat positivt indstillet over for projektet, men det opfordrer nu fonden bag projektet til at arbejde videre med planerne inden for en realistisk budgetramme, som både kan tilgodese brugere og borgere.

rich-media-2
Tegningerne af det kommende Varde Teater- og Musikhus blev præsenteret for et år siden. Illustration: LETH & GORI

Det er denne proces, som alle involverede parter i projektet nu tager hul på med håb om en afklaring i begyndelsen af 2024, så projektet kan fortsætte.

Varde Teater- og Musikhus skal efter planen opføres med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Lokale og Anlægsfonden, 7-kanten, Smedeværkstedet og Varde Kommune. Nu vil bygherren forsøge at finde en vej frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi står i en rigtig svær situation, og vi skal nu i gang med at undersøge enhver tænkelig løsning, som kan bringe projektet tilbage på rette spor. Heldigvis er dette projekt drevet af stærke kræfter, som alle brænder for at bringe et teater- og musikhus til Varde Kommune, og vi er enige om, at dette er en opgave, vi skal løse i fællesskab, siger Erik Buhl, som er bestyrelsesformand i Den Erhvervsdrivende Fond Varde Teater- og Musikhus.