Lyt til artiklen:

Jordbrugsmaskinførere zoomer ind på gule maskiner

00:00
Hastighed: ???x
03:33

Abonnementsartikel

Faglærer fra JU Århus fremhæver de gode samarbejder med branchen, som i høj grad løfter niveauet for de to temauger.

"Gule Uger" har været på skoleskemaet i de sidste to uger hos jordbrugsmaskinførerne på andet hovedforløb på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus.

Her har eleverne haft fuldt fokus på entreprenørmaskiner. Det har både været teoretisk, men det har i høj grad også været praktisk, skriver JU Århus i en pressemeddelelse. En af ugerne gik med at arbejde med de store gule maskiner i en grusgrav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er det fedeste forløb, jeg har oplevet i løbet af uddannelsen. Jeg har ikke arbejdet meget med entreprenørfaget, inden jeg mødte ind på skolen, og de to uger med både teori og praksis har givet så god mening,

- Jeg føler virkelig, at jeg har lært noget af forløbet. Det har været fedt at prøve kræfter med så stort et udvalg af maskiner - jeg kunne nemt have brugt en uge mere, fortæller Anders Stærdahl Jensen, lærling hos Egebjerg Maskinstation, i pressemeddelelsen.

Gode branche-samarbejder

Faglærer, Max Frederiksen, fra JU Århus, fremhæver de gode samarbejder med branchen, som i høj grad løfter niveauet for de to temauger.

rich-media-2
"Gule Uger" var på skoleskemaet i to uger. Foto: JU Århus.

Igen i år har S.D. Kjærsgaard suppleret skolens egen maskinpark med to maskiner: En Case CX250D gravemaskine med Engcon rotortilt og en gummiged Leica 3D Case 721G.

I første uges program underviste Tajima Trading ApS i brug af laser, og eleverne var på virksomhedsbesøg hos Dansand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskiner i grusgraven

Desuden er skolen også rigtig glad for et nyt samarbejde med JJ Grus A/S ved Låsby - og glæden er gengældt.

- Vi har været glade for at kunne huse JMF-eleverne i en lille uges tid. Det gælder jo også vores fremtidige maskinførere, og forhåbentlig vender én eller flere hoveder vores vej, når der skal søges job efter end læretid.

- Det er dejligt at se nogle unge mennesker, der trods vind og vejr har et smil på læben og nyder, hvad de laver, siger Søren Brandt fra JJ Grus.

rich-media-4
Eleverne løste flere forskellige opgaver i grusgraven. Foto: JU Århus.

Udover at stille grusgraven til rådighed udlånte de også venligt en gummiged til skolen, og eleverne har hele ugen hjulpet med at lave sand i grusgravens sortereanlæg.

Foruden de nævnte maskiner var der også jordvogne, som eleverne brugte til at læse opgaven med at flytte jord. De skulle også løse opgaver, som handlede om afsætning og graveøvelser. Efter de sidste øvelser skulle maskinerne køres tilbage til skolen og rengøres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En våd omgang

Det er nærmest blevet en tradition, at regnen skal stå ned i stænger, når de Gule Uger ruller af stablen. I år var ingen undtagelse, og de våde forhold er jo også noget, som jordbrugsmaskinførerne uundgåeligt vil møde ude i virkeligheden.

rich-media-6
Uddannelsen til jordbrugsmaskinfører tager cirka fire år og tre måneder. Foto: JU Århus.

Humøret var heldigvis intakt, og de kunne gennemføre øvelserne med entreprenørmaskinerne uden problemer. Den nye grusgrav, som dannede rammerne i år, indeholder mere sand end jord, og det gjorde det til en noget mindre mudret oplevelse end tidligere år.

Uddannelseschef: Vi ser en lille stigning

Se også:

Uddannelseschef: Vi ser en lille stigning

Uddannelsen til jordbrugsmaskinfører tager cirka fire år og tre måneder. Der arbejdes med landbrugsmaskiner, og der dyrkes, gødes og høstes forskellige landbrugsafgrøder.

Derudover lærer eleverne at betjene og vedligeholde grave- og læssemaskiner, traktorer og diverse landbrugsmaskiner.