Lyt til artiklen:

Populær maskine fylder 70 år

00:00
Hastighed: ???x
01:48

Abonnementsartikel

Siden begyndelsen i 1953 har JCB produceret godt 900.000 eksemplarer af den populære rendegraver.

I år er det 70 år siden den engelske maskinproducent JCB sendte sin rendegraver på gaden for første gang. Det fejrer producenten med en special edition af henholdsvis 3CX og 4CX-modellerne, som laves i 70 eksemplarer.

Firmaets grundlægger Joseph Cyril Bamford opfandt rendegraverkonceptet, og den første JCB-model blev fremstillet i 1953, efter at han kombinerede en letvægtsgraver med en traktorlæsser. Det skabte for første gang en enkelt maskine, som kombinerede en skovl for og en gravearm bagerst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Den første rendegraver fra JCB i 1953. Illustration: JCB.

I løbet af de første 20 år byggede JCB 50.000 rendegravere. Derefter tog det for alvor fart, så der nu er blevet fremstillet mere end 900.000 eksemplarer under ledelse af den nuværende JCB-formand Anthony Bamford, søn af grundlæggeren.

JCB fremstiller i dag den ikoniske maskine i ikke kun Storbritannien men også i Indien og Brasilien.

- Rendegraveren er en utrolig alsidig maskine, og takket være fortsat innovation og evolution forbliver den lige så relevant i dag som den dag, den først blev opfundet. JCB rendegraveren er fortsat et af de mest populære entreprenørmaskiner i verden, og den har en meget spændende fremtid foran sig, siger Lord Bamford i en pressemeddelelse.

Platinum Edition-modellerne vil være forsynet med Platinum-mærkater i begrænset oplag og gittermærke. De vil have platinfarvede hjul, mens der i førerhuset vil være en broderet grafik i tæppet og opgraderet sædemateriale med 70-års jubilæumsmærke.