Abonnementsartikel

Især de helt unge mennesker vælger struktøruddannelserne, viser den seneste "Årsstatistik for Lærepladsområdet 2022" fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Traditionelt har struktøruddannelsen været præget af ældre lærlinge, der tog uddannelsen, og lærlinge, der havde prøvet forskellige ting forinden. Men sådan er det ikke længere viser seneste statistik på området.

Hovedparten af de unge på 17 - 24 år med en uddannelsesaftale udgjorde på landsplan cirka 770 lærlinge på anlægs-, bygningsstruktør og brolæggeruddannelserne sidste år. De yngste fra 17 - 19 år står for langt over halvdelen af unge med en uddannelsesaftale på struktøruddannelserne, mens godt 300 af lærlingene var over 25 år. De skriver Byggeriets Uddannelser på deres hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afdelingschef på EUC Syd Jan Wilhelmsen er enig i, at det primært er de unge, der vælger struktøruddannelsen, og at det også er deres førstevalg af uddannelse.

- Det er den tendens, vi ser lige nu. Det er dem, der kommer fra grundforløb (GF) 1, der vælger struktøruddannelsen. Generelt ser vi et fald i gennemsnitsalderen på de elever, der starter på GF2, siger han.

Steffan Lagoni, som har været bygningsstruktør-faglærer i fire år på grundforløbene, ser også flere og flere unge på struktøruddannelsen.

- De fleste på uddannelsen ligger på 17-21 år. Der er dog stadig en enkelt eller to, der er voksenlærlinge. Lige nu har jeg én på holdet på 50 år, og den yngste er 16 år. Mange af de helt unge kommer lige fra folkeskolen. De kan springe GF1 over, hvis de får en læreplads. For eksempel arbejder de et halvt år efter folkeskolen og snuser til faget, hvorefter de starter på uddannelsen i januar. Jeg foretrækker at få dem ind på uddannelsen, der har prøvet faget lidt af først, siger Steffan Lagoni.

Underviseren har betydning

Jan Wilhelmsen fortæller også, at det helt klart har betydet noget, at det er en struktørfaglærer, der underviser GF1-elever. Han repræsenterer et fag for eleverne, og de tænker: "Jeg vil gerne være ligesom min underviser." De ser et forbillede i deres underviser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jan Wilhelmsen fortæller videre, at en del af succesen med at få flere til at vælge struktøruddannelsen skyldes, at EUC Syd har hovedforløbene placeret i Haderslev Kommune, hvor struktøruddannelsen har sit centrum. Der er enormt meget bevågenhed om uddannelsen i kommunen og lokalsamfundet, og der er blevet lavet et stort stykke arbejde for at få markedsført uddannelsen.

Lærepladser er en succeshistorie

Der eksisterer ifølge Jan Wilhelmsen et godt samarbejde mellem EUC Syd, kommunen og virksomheder i lokalområdet.

- Det er altid en succeshistorie, når der er en virksomhed, der kan garantere et job i den anden ende. Det er både de helt små til mellemstore virksomheder, der stiller lærepladser til rådighed. Vi har enormt gode praktikvirksomheder, som er meget innovative, fleksible, åbne og villige til at tage imod lærlinge. Det giver en god fortælling ude i lokalsamfundet, og man finder ud af, hvad struktøruddannelsen er, for det er der ikke mange, der ved, til at starte med, siger han.

Ifølge Steffan Lagoni har 75-85 procent af dem, der starter på grundforløbet, allerede en læreplads. Mange virksomheder headhunter nemlig tidligt på diverse uddannelsesmesser og lignende for at få fat i lærlingene.