Lyt til artiklen:

40 år som minkfarmer slutter nu med nedrivning

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Tunge novemberskyer er lettet over minkfarmen i Naur ved Holstebro. Tidligere minkavler Jørgen Brogård er en lettet mand. Tre år efter de dramatiske dage i november 2020 er erstatningen sat ind på kontoen, og nedrivningen af hallerne er i fuld gang.

- Vi er på mange måder kommet videre. Jeg har ikke noget forhold til hallerne. Alt, der er tømt for dyr, bliver kedeligt og trist at se på. Bare en tom skal, så på den måde bliver det rart at få det hele fjernet, fortæller Jørgen Brogård, mens han går en tur rundt om hallerne, som nu er spærret af med meterhøje hegn, mens nedrivningen står på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Præcis den dag statsminister Mette Frederiksen afsagde dommen over minkene på et pressemøde den 4. november, ankom udrykningsholdet fra Fødevarestyrelsen for at aflive alle Jørgen Brogårds mink.

rich-media-2
Nogle af minkhallerne er beklædt med asbestplader, som skal håndteres forsigtigt, derfor har nedbrydningsarbejderne beskyttelsesdragter og masker på under arbejdet. Foto: Marianne Nørmark.

Nedbrydningsvirksomheden Tscherning står for nedrivningen i Naur. De første skurvogne og maskiner ankom mandag den 6. november, og ifølge meldingen til minkavleren, så forventer man at arbejdet er færdigt i løbet af et par måneder.

I disse uger og måneder har Bygningsstyrelsen sat seks nedrivningsvirksomheder rundt i landet til at nedrive farme.

De fleste nedrivningsfarme ligger i Vest- og Nordjylland, og arbejdet er indledt med at rive de første ti farme ned.

Flere miniudbud på vej

Cirka 90 farme er foreløbigt blevet besigtiget med henblik på erstatning og efterfølgende nedrivning, og Bygningsstyrelsen oplyser til Maskinteknik, at man forventer at igangsætte næste runde af miniudbud i indeværende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedbrydningsfirmaerne nedbryder kun de huse, bygninger og andre installationer, som den enkelte minkavler har fået erstatning for.

Hos Jørgen Brogård drejer det sig om 18 to-rækker minkhaller fordelt på cirka én hektar, hvor nogle haller har asbesttag og andre eternittag. Dertil skal fjernes 450 meter betongange, stabilgrus og sand under farmene og en 1.200 kubikmeter stor gyllebeholder. Dertil skal Tscherning fjerne alle gyllerør og vandrør på farmen.

Jørgen Brogård kan hver morgen se, hvordan de cirka seks mand fra nedbrydningsfirmaet møder ind og går i gang med arbejdet på farmen oplyst af store projektører.

rich-media-4
Hver morgen møder seks nedbrydningsarbejdere ind fra Tscherning for at gå i gang med arbejdet. Mens nedbrydningen står på, er området lukket, også for Jørgen Brogård. Foto: Marianne Nørmark.