Lyt til artiklen:

Gammelt system og ny teknologi forenes i Aros

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Abonnementsartikel

I september stod nederste ringmur af The Dome færdig foran ARoS. Den imponerende halvkugle er blevet til med en kombination af visionær robotteknologi og 3D-print med mange års erfaring med In-Situ-støbning og et velprøvet forskallingssystem.

Med en imponerende loftshøjde på 16 meter, en diameter på hele 40 meter og en halvkuppel, der kommer til at byde på en udsigt til det uendelige himmelhvælv, bringer ARoS' nye kunstværk, 'The Dome', mindelser om det ikoniske Pantheon i Rom. Ganske som ved tilblivelsen af den antikke betonbygning udfordrede projektet også grænserne for, hvad der er muligt inden for In-Situ-konstruktion og arkitektur.

- Normalt forbinder man ikke In-Situ-beton med komplekse, dobbeltkrumme former, men i dette projekt er det lykkedes at forene lige præcis de to elementer, siger René Østergaard, projektleder hos PERI, om de 24 specielle støbeforme fra Odico.

Artiklen fortsætter efter annoncen

The Dome rejser sig ved Aros

Se også:

The Dome rejser sig ved Aros

Disse støbeforme er brugt i kombination med PERIs vægforskallingssystem til at støbe den nederste ringmur af 'The Dome', som Schmidt Hammer Lassen Architects har tegnet efter ønske fra bygherren Aarhus Kommune.

50 år gammelt forskallingssystem

PERIs modulære vægforskallingssystem blev introduceret i 1970'erne som virksomhedens allerførste forskallingssystem og har siden bevist sin fleksibilitet til In-Situ-støbninger af en lang række forskellige konstruktioner. I kombination med de dobbeltkrumme støbeforme, som blev produceret med den nyeste robotteknologi og 3D-print fra Odico, lykkedes det at frembringe den unikke og visuelt imponerende betonoverflade i fundamentet for kuplen.

rich-media-3
ARoS' 'The Dome' imponerer med en 16 meter højde, 40 meter i diameter og en uendelig himmeludsigt, som minder om Rom's ikoniske Pantheon. Foto: PERI Danmark.

- I tæt dialog med Per Aarsleff og Odico besluttede vi at anvende vores gennemtestede vægforskallingssystem, VARIO, da det er fleksibelt og let at håndtere. Odico var i stand til at skabe den ønskede dobbeltkrumme overflade ved hjælp af først robotfræsning i flamingomaterialet og siden 3D-print i hærdeplast. Resultatet blev en kuglelignende struktur, fortæller René Østergaard.

Potentiel revolution af branchen

Grundet projektets omfang, og ikke mindst arbejdet med den relativt nye og uafprøvede 3D-støbemetode, har PERI da også bidraget med ekstra rådgivning og har haft en højere involveringsgrad langt ind i støbeprocessen, end materielleverandøren normalt vil påtage sig.

Ifølge René Østergaard er det nok ikke sidste gang, man vil opleve byggeprojekter baseret på 3D-teknologien. Metoden viser sig nemlig at være effektiv og åbner samtidig for muligheden for at anvende beton til nye og spændende arkitektoniske udtryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 'The Dome' er et bevis på, at ny teknologi sagtens kan kombineres med gennemtestet materiel og omfattende viden om mere traditionel In-Situ-byggeri. Dette projekt er et bevis på, at brugen af robotteknologi og 3D-print har potentiale til at revolutionere byggebranchen ved at udfordre grænserne for, hvad der er muligt, afslutter René Østergaard.

rich-media-5
Projektet er bemærkelsesværdigt, da det har forenet PERI's modulære forskallingssystem med helt nyskabende metoder. Foto: PERI Danmark.