Lyt til artiklen:

18 kilometer elmaster og luftledninger skal fjernes

00:00
Hastighed: ???x
03:32

Abonnementsartikel

Elforsyningssikkerheden i området mellem Isefjord og Roskilde Fjord sikres med nye kabler.

Luftledningerne i og ved Roskilde Fjord er udtjente, og derfor skal master og luftledninger på en 18 kilometer lang strækning erstattes af kabler i jorden.

Det skriver Energinet i en pressemeddelelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det drejer sig om strækningen fra Lyngerup syd for Jægerspris gennem Roskilde Fjord til Hove øst for fjorden. I Hornsherred, mellem Isefjord og Roskilde Fjord, lægger Energinet nye 132 kV-elkabler i jorden på en cirka 22 kilometer lang strækning.

rich-media-2
Der bliver bygget nye højspændingsstationer i området. Kort: Energinet.

Også en række højspændingsstationer er omfattet af projektet.

Tre højspændingsstationer

Ved Lyngerup bliver der bygget en ny højspændingsstation, mens 132-kV-stationen Ølstykkegård bliver nedlagt og erstattet af en ny station tæt ved den gamle.

Højspændingsstationen ved Hove bliver udvidet betragteligt.

Forundersøgelser på fjord

Et af de første synlige tegn på projektet er i de kommende måneder, hvor Energinet får udført forundersøgelser i Roskilde Fjord. En stor pram sejler rundt på fjorden med udstyr til at foretage geotekniske boringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Geoteknik på Roskilde Fjord. Foto: Energinet.

Lignende boringer sker også på land - én på østsiden og to på siden mod vest. Boringerne er ned til 40 meter. Formålet er at hente fysisk materiale op og på den måde finde ud af, hvordan undergrunden er på det sted, hvor elkablet skal bores igennem.

Der bliver også udført geofysiske undersøgelser med mindre både i fjorden og køretøjer på land. De geotekniske undersøgelser har til formål at kortlægge undergrunden ved hjælp af lydbølger.

Mere grøn strøm

Baggrunden for projektet er blandt andet, at elnettet på Sjælland efterhånden har mange år på bagen og trænger til en renovering, skriver Energinet

Første skovl har ramt jorden til 172 kilometer lang Vestkystforbindelse

Se også:

Første skovl har ramt jorden til 172 kilometer lang Vestkystforbindelse

- Samtidig betyder den grønne omstilling, at vi skal transportere mere og mere grøn strøm fra solceller og vindmøller. I fremtiden kommer vi til at bruge meget mere strøm til for eksempel elbiler og opvarmning.

- Med projektet omkring Roskilde Fjord forstærker vi elnettet og kapaciteten på højspændingsstationerne. Vi er glade for, at det samtidig er muligt at forskønne lokalområdet ved at fjerne en lang række master og luftledninger, siger projektleder Carsten Hestbech i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kabler i Hornsherred etableres for at sikre elforsyningssikkerheden i området mellem de to fjorde. Halvøen er lige nu kun forbundet med det øvrige Sjælland via luftledningerne på tværs af Roskilde Fjord, oplyser Energinet.

Fjernes i 2028-2029

Som en del af projektet fjernes 400 kV master og luftledninger mellem Kyndbyværket og Lyngerup. Ét mastesystem bliver dog stående på denne strækning, lyder det.

Af hensyn til forsyningssikkerheden fjernes master og luftledninger først, når jordkablerne er i drift. Planen er, at det bliver i 2028-2029, oplyser Energinet.

Fundament til stor stikkontakt er støbt

Se også:

Fundament til stor stikkontakt er støbt

Kabelprojektet kommer til at berøre cirka 100 lodsejere i området, som netop har været inviteret til informationsmøder med mulighed for at få en orientering om projektet og anlægsarbejdet.

Energinet vil i den næste tid træffe nærmere aftaler med lodsejerne om arbejdet på deres jord.